In december liepen Raman en ik de Everest Base Camp trekking, inclusief Kongma La, Cho La en Gokyo Ri. Een geweldige wandeling met fenomenale uitzichten. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe verging het ons? In dit blog: Everest Base Camp trekking dag 4: Namche Bazar tot Pangboche.

Everest Base Camp trekking dag 4

Namche Bazar naar Pangboche

  • Van: Namche Bazar (3.440m) tot Pangboche (3.985m)
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Start-/stoptijd: 07:45 tot 16:30 uur
  • Netto loopuren: 7,5 
  • Afstand: 14
  • Stijgen: 1.704m
  • Dalen: 1.220m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Everest Base Camp dag 4 Namche Bazar tot Pangboche, mooie paden
Everest Base Camp dag 4 Namche Bazar tot Pangboche, Paula Ama Dablam

Reisverslag Everest Base Camp trekking dag 4

Nu begint het écht!

Vandaag begint de trekking voor ons gevoel echt. We staan 06.00 uur op, maken ons klaar, ontbijten en vertrekken rond 08.00 vanuit het tea house. Het hele ritueel van ontbijt bestellen, wachten tot het klaar is, eten, betalen en daadwerkelijk vertrekken, duurt langer dan gepland. Daarnaast heeft Raman ’s morgens behoorlijk lang werk. Met zo’n mooie baard en tulband word je natuurlijk niet spontaan wakker.😇

Everest Base Camp trekking dag 4: eerst toppen in zicht

Als we vertrekken is het fris. Onze handschoenen en donsjas zijn niet overbodig. Als de zon zich laat zien, kan alles meteen weer uit want dan is het zweten geblazen. Wanneer we Namche uitlopen is het even een steile klim. Later is het pad vooral vlak. We hebben al prachtige uitzichten op Mount Everest en Ama Dablam.

Tengboche Gompa

Om in Tengboche uit te komen, moeten we nog even flink dalen en klimmen. Zolang we rustig aan doen, is het goed vol te houden. In Tengboche bezoeken we het klooster, Tengboche Gompa. Met de voetjes op de stoel geniet ik van de overheerlijke momo’s. Het weer is fantastisch overdag: warm en zonnig. Het is dus geen probleem om overdag de tijd te nemen en zo nu en dan te stoppen voor een kopje thee of iets lekker.

Everest Base Camp dag 4 Namche Bazar tot Pangboche, Tengboche Gompa
Everest Base Camp dag 4 Namche Bazar tot Pangboche, vegetarische momo's

Verplichte kamervoucher

Vanaf oktober 2018 word je onderweg verplicht een kamervoucher te kopen. Deze kost 500 NRS voor een overnachting in een single, double of triple room in Tengboche (3860m), Deboche (3820m) en Pangboche (3985m). Het schijnt dat reizigers zoveel afdingen op kamers dat de lokale bevolking er klaar mee is. Op deze manier ontvangt ieder tea house hetzelfde bedrag voor een kamer en willen ze afdingen tegengaan. Voor ons een tegenvaller want in Monjo en Namche sliepen we gratis wanneer we aten bij ons tea house.

Het gaat lekker

In Tengboche stoppen we voor lunch en bezoeken Tengboche Monastery. Omdat we ons goed voelen en lekker lopen, besluiten we door te wandelen naar Pangboche. De meeste mensen overnachten in Tengboche dus dat betekent vandaag en morgenvroeg geen kip op de weg. Fijn! Niet dat het extreem druk is, maar het is altijd fijn om het gevoel te hebben dat je alleen in de Himalaya bent. 😉

Verloren schaapje

Een grappig voorval. Raman en ik zijn elkaar, vlak voor Pangboche, op onmogelijke wijze uit het oog verloren. Doordat we niet aldoor vlakbij elkaar lopen, hebben we ‘ergens’ (blijkbaar) een andere afslag genomen. Eenmaal in Pangboche, op zoek naar een geschikt tea house voor de nacht, komt Raman maar niet. Ik had al aan willekeurige voorbijgangers gevraagd of ze iemand met een oranje tulband hadden gezien, (dat zou toch moeten opvallen zou je denken,) maar dat hadden ze niet. Het werd al schemerig, dus ik werd ongerust.

Uiteindelijk ben ik een tea house ingegaan, heb m’n backpack gedumpt en mijn zorgen bij de eigenaar gemeld. Zijn zoons gaan meteen op zoek in het dorp. Et viola! Even later komen ze aan met het verloren schaap. Hij was mij aan het zoeken boven in de heuvels van het dorp, terwijl ik beneden zat te wachten. Het is nagenoeg onmogelijk om elkaar kwijt te raken. Maar hey, het is ons geluk! 👌

Everest Base Camp dag 4 Namche Bazar tot Pangboche, klimmen
Everest Base Camp dag 4 Namche Bazar tot Pangboche, manimuren
Everest Base Camp dag 4 Namche Bazar tot Pangboche, bossen

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.