In december liepen Raman en ik de Everest Base Camp trekking, inclusief Kongma La, Cho La en Gokyo Ri. Een geweldige wandeling met fenomenale uitzichten. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe verging het ons? In dit blog: Everest Base Camp trekking dag 8: Lobuche naar Gorakshep naar EBC (en terug naar Gorakshep).

Everest Base Camp trekking dag 8

Lobuche naar Gorakshep

 • Van: Lobuche (4.940m) naar Gorakshep (5.164m) naar Everest Base Camp (5.364m) 
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 • Start-/stoptijd: 08:15 tot 11:30 uur
 • Netto loopuren: 3
 • Afstand: 5 km
 • Stijgen: 367m
 • Dalen: 110m

Gorakshep naar EBC (en terug)

 • Start-/stoptijd: 12:45 tot 17:00 uur
 • Netto loopuren: 3
 • Afstand: 7 km
 • Stijgen: 281m
 • Dalen: 279m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Everest Base Camp trekking dag 8 Lobuche naar Gorakshep naar EBC, verlaten landschappen
Everest Base Camp trekking dag 8 Lobuche naar Gorakshep naar EBC, We did it

Reisverslag Everest Base Camp trekking dag 8

Geen tijd om moe te zijn

Heel veel tijd om moe en ziek te zijn, is er niet. Vandaag gaan we via Gorakshep (5180m) naar Everest Base Camp (5380m). Dat betekent weer het vroege wekkertje en sjouwen. Omdat gister me helemaal heeft leeggezogen heb ik totaal geen energie. M’n eetlust is weg, mijn benen willen niet meer en ik heb continue een steek in m’n zij. Kortom, ik ben niet vooruit te branden.

Zere benen

Van Lobuche naar Gorakshep is maar 4.7 km maar het lijkt een eeuwigheid. Gelukkig kunnen we in Gorakshep onze grote backpack in het tea house achterlaten zodat we zonder bepakking naar Base Camp kunnen. Dat scheelt een hoop energie. Hoewel het van Gorakshep naar Base Camp maar 3.5 km is, zijn we na zo’n 4 uur pas terug. Dit terwijl we maar zo’n 30 minuten op Base Camp zelf hebben doorgebracht. Raman doet het prima overigens, maar ik ben nog steeds gesloopt van de Kongma La pass. Wanneer we rond 16.30 uur teruglopen in de schaduw van de bergen is het alweer extreem koud.

Afzien op hoogte

Naar mijn bed zie ik deze nacht niet uit. Comfort is ver te zoeken in Gorakshep. Het is vooral overleven. De kamers zijn extreem vochtig en koud, er is geen wasbak of stromend water om je te wassen of tanden te poetsen en de toiletten zijn bevroren en in een ander gebouw. Gelukkig is het maar voor een nachtje. Het grootste ding is voor mij dat ik me nergens kan opwarmen. Ik zit opgesloten in m’n eigen vieze stinkoutfitje waar ik ook in slaap omdat het te koud is om me om te kleden. Slapen gaat ook slecht. Ben wel twintig keer wakker omdat ik moeite heb met ademhalen. Wilde ik dit echt zo graag?

Everest Base Camp trekking dag 8 Lobuche naar Gorakshep naar EBC, alleen op de wereld
Everest Base Camp trekking dag 8 Lobuche naar Gorakshep naar EBC, bewegwijzering
Everest Base Camp trekking dag 8 Lobuche naar Gorakshep naar EBC, vroeg donker

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.