In november liepen we de Everest Three Passes trekking in Nepal. Een belachelijk mooie trektocht waarbij je alle hoogtepunten van de Khumbu regio bezoekt én drie passen boven de 5.000m oversteekt. Hoeveel uur per dag wandel je? Waar slaap je? Wel of geen gids/drager? Wat is de beste reistijd? Hoe zit het met eten en drinken onderweg? En welke spullen neem je mee? In dit blog: voorbereiding Everest Everest Three Passes trekking.
Over Everest Three Passes trekking
De Everest Three Passes trekking is een aaneenschakeling van letterlijke en figuurlijke hoogtepunten. Je bezoekt Nangkartshang (5.120m), Everest Base Camp (5.364m), Kale Pathar (5.600m) en Gokyo Ri (5.350m) en steekt daarbij de Kongma La Pass (5.540m) Cho La Pass (5.420m) en Renjo La Pass (5.345m) over. Het basiskamp van Mount Everest (8.848m), Sagarmatha (Nepalees) of Chomolungma (Tibetaans), is de plek waar échte bergbeklimmers aan hun weg naar de top beginnen. Everest regio is één van de populairste trekkingbestemmingen van Nepal en staat bekend om de fantastische uitzichten en vriendelijke bewoners, de Sherpa’s. Een hike in deze regio is onvergetelijk!
Wil jij op reis naar Nepal?
Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:
Everest Three Passes trekking
De Everest Three Passes trektocht brengt je naar vele hoogtepunten in de Khumbu regio, denk aan Nangkartshang (5.120m), Everest Base Camp (5.364m), Kale Pathar (5.600m) en Gokyo Ri (5.350m). Daarbij steek je de Kongma La Pass (5.540m) Cho La Pass (5.420m) en Renjo La Pass (5.345m) over. De reisroute is als volgt:
- Dag 1. Vlucht Kathmandu naar Lukla, hike naar Phakdeng
- Dag 2. Phakdeng naar Namche Bazaar (3.440m)
- Dag 3. Acclimatisatiedag Namche Bazaar (3.440m)
- Dag 4. Namche Bazaar naar Tengboche (3.860m)
- Dag 5. Tengboche naar Dingboche (4.240m)
- Dag 6: Dingboche naar Chhukhung (4.410m)
- Dag 7: Acclimatiesatiedag Chhukhung (4.410m)
- Dag 8. Chhuhkung naar Lobuche (4.730m)
- Dag 9. Lobuche, via Everest Base Camp (5.364m) naar Gorakshep (5.160m)
- Dag 10. Gorakshep naar Dzongla (4.830m)
- Dag 11. Dzongla, via Cho La Pass (5.350m), naar Gokyo (4.750m)
- Dag 12. Dragnak naar Gokyo (4.750m), bezoek Gokyo Ri (5.350m)
- Dag 13. Gokyo bezoek Gokyo Ri (5.350m)
- Dag 14. Gokyo, via Renjo La Pass (5.345m) naar Marlung (4.210m)
- Dag 15: Marlung naar Namche Bazar (3.440m)
- Dag 16. Namche Bazar naar Lukla (2.800m)
- Dag 17. Vlucht Lukla naar Kathmandu (1.400m)
Everest Three Passes: tea house trekking
De Everest Three Passes trekking staat synoniem voor tea houses. Dit zijn eenvoudige onderkomens waar je voor het broodnodige terecht kunt: eten/drinken, slapen, douche en elektriciteit (voor warm water en het opladen van je apparatuur betaal je extra). Verwacht geen luxe. Kamers zijn houten hokjes, die door dunne schotten van elkaar gescheiden zijn. Het bed is niet meer dan een houten plaat, douche en toilet gedeeld en het is bijna overal koud. Dekens zijn aanwezig maar vergeet niet een eigen slaapzak mee te nemen… en hoofdlampje mee te nemen om ’s nachts het toilet te kunnen vinden.
Kosten Everest Three Passes bergtrekking
De kosten voor de Everest Three Passes trekking in Nepal zijn afhankelijk van je wensen en hoe je de trektocht organiseert. Er zijn er twee opties:
1.) Zelfstandig met gids (en drager)
2.) Met een groep
Wil je goed voorbereid op pad met een gids (en drager) die dit gebied op z’n duimpje kent. Dan is een Bergtrekking op Maat een goed idee. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, volg dan Happy Hiker. Dit voorbereidingprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest. 🙂 Jaarlijks organiseer ik kleinschalige groepsreizen met trekking op verschillende niveau’s (Beginner, Next Level en Ultimate). Lees hier het verschil tussen de trektochten.
Wil je weten of de Everest Three Passes trektocht bij je past? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat bij je past. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.
Wel of geen gids of drager?
Sinds april 2023 heeft de Nepalese overheid het gebruik van een gids voor een trekking in Nepal verplicht gesteld. Aanleiding zijn de vele ongelukken en reddingsacties die moesten plaatsvinden. Maar het gebruik van gidsen heeft veel voordelen. Ze spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer foto’s te maken of tóch even dat extra uitstapje te maken. Ook steun je op deze manier de lokale bevolking.
Beste reistijd Everest Three Passes trekking
Het beste seizoen voor de Everest Three Passes trekking zijn de maanden april/mei en oktober/november. Om deze reden zijn dit ook de drukste periodes van het jaar. De maanden ertussen zijn niet ideaal vanwege de moesson. December tot maart behoort ook tot de opties. Het is in deze periode iets kouder en rustiger.
Ben je benieuwd welke trektochten je nog meer kunt lopen in het Everest berggebied? Dit zijn de mooiste trekkingen in de Everest regio. De mooiste Annapurna, Dhaulagiri, Langtang, Manaslu en Mustang trekkingen vind je hier.
Voorbereiding Everest Three Passes: eten & drinken
Wanneer je overnacht in een tea house wordt verwacht dat je daar ook eet en drinkt. Van deze verdiensten moeten ze het hebben. Het eten onderweg is eenvoudig maar goed: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, momo’s etc. De prijzen van eten en drinken stijgen met de hoogtemeters. Dit geldt ook voor andere benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan Snickers, het opladen van je powerbank of een rolletje toiletpapier. Dit kost boven op de berg vier keer zoveel.
Eten, drinken en hoogteziekte
Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens de Everest Three Passes trekking veel water (4 tot 5 liter per dag is niet overbodig). Dit neem je mee in een drinkfles en/of waterzak en kan je op verschillende manieren zuiveren. Het voordeel van zelf water zuiveren is dat je geen plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Dit bespaat niet alleen kosten, maar helpt ook bij het terugdringen van het plastic-overschot. Lees hier wat de beste drinkfles en waterzak voor een trekking is, en hoe je water zuivert tijdens je trektocht.
Meeneemlijst Everest Three Passes trektocht
Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Dit betekent weloverwogen kiezen. In dit blog deel ik mijn volledige Paklijst trekking Nepal.
Reisfilm Everest Three Passes trekking
Everest Three Passes trekking is dé ultieme trekking in de Khumbu regio. Een spectaculaire mix van natuur, (Sherpa)cultuur en spiritualiteit. Ben je nieuwsgierig hoe het is om deze trektocht te lopen? Deze korte film geeft je een mooie sfeerimpressie: 17 dagen in 4 minuten. Enjoy!
Tips voorbereiding Everest Three Passes trekking
Wil je de Everest Three Passes trekking lopen? Deze tips helpen je verder.
Plan je reis
- Boek je vliegticket.
- Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons en ga op pad met de beste gidsen.
- Vraag je visum op tijd aan.
- Sluit een goede reis- en reddingsverzekering af. (Let op dat je medische kosten meeverzekert).
- Ga na of je vaccinaties nodig hebt: bijvoorbeeld via Vaccinaties op Reis en plan direct je afspraak online. Handig!
- Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie (tot 5.600+m) dekt.
- Wil je Everest zien? Zorg op de heenweg voor een plekje aan de linkerzijde van het vliegtuig en terugweg aan de rechterkant.
- Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt.
- All you need is less: neem zo min mogelijk (niet functionele) spullen mee.
Wil jij op reis naar Nepal?
Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.