In december liepen Raman en ik de Everest Base Camp trekking, inclusief Kongma La, Cho La en Gokyo Ri. Een geweldige wandeling met fenomenale uitzichten. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe verging het ons? In dit blog: Everest Base Camp trekking dag 9: Gorakshep tot Dzongla.

Everest Base Camp trekking dag 9

Gorakshep naar Dzongla

  • Van: Gorakshep (5.164m) tot Dzongla (4.830m)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Start-/stoptijd: 08:30 tot 14:30 uur
  • Netto loopuren: 5
  • Afstand: 12 km
  • Stijgen: 448m
  • Dalen: 780m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Everest Base Camp trekking dag 9 Gorakshep tot Dzongla, Cho La pass
Everest Base Camp trekking dag 9 Gorakshep tot Dzongla, Gorakshep

Reisverslag Everest Base Camp trekking dag 9

We gaan weer naar beneden

Rond 08.30 uur vertrekken we richting Dzongla (4830m). Na twee uur wandelen over rotsblokken komen we aan in Lobuche (4940m). Het meeste is bergafwaarts dus dat gaat, in vergelijking met de vorige dagen, een stuk beter. In Lobuche maken we een theestop en eten we vroege lunch bij EBC Guesthouse. (Aanrader!!! Ook om te slapen.) Ik merk dat ik, door de hoogte, nog steeds moeite heb met ademhalen. Maar ook dat ik voor het eerst weer trek heb na Kongma La pass. Een goed teken! In deze gemoedstoestand ben ik niet het allerleukste gezelschap voor Raman.😇

Officiële looptijd maal twee

Na de vroege lunch lopen we van Lobuche naar Dzongla. Dat zou een twee uur durende wandeling moeten zijn. Toch presteer ik het weer om er drie uur over te doen. Die benen van mij zijn na de Kongma La pass niet meer de oude geworden… Of het is de hoogte. Hoe dan ook, wanneer je overal dubbel zoveel tijd voor uittrekt, heb je een goede indicatie van mijn daadwerkelijk loopuren. 🙈 Gelukkig vertelt Raman onderweg altijd hele leuke grapjes. Dat maakt een hoop goed.

Onbeschrijfelijk mooi

De uitzichten tijdens de wandeling zijn weer onbeschrijfelijk mooi. Overweldigend! Het ene is nog mooier dan het ander: waanzinnige bergen, enorme gletsjers, turquoise meren. 💙 Ook het weer lijkt ook alleen maar mee te zitten. De looppaden zijn smal en de afgronden wederom diep en stijl. Bij momenten dus weer niet teveel nadenken. In de middag bereiken we Dzongla.

Rustig op de trail

We zitten niet meer op het klassieke EBC-traject en dat merk je. Prijzen zijn redelijker, voorzieningen beter en de sfeer gemoedelijker. Het tea house bevalt goed. We drinken thee, eten popcorn en liggen weer rond 19.00 uur op een oor.

Everest Base Camp trekking dag 9 Gorakshep tot Dzongla, theetijd onderweg
Everest Base Camp trekking dag 9 Gorakshep tot Dzongla, desolate landschappen

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.