In december liepen Raman en ik de Everest Base Camp trekking, inclusief Kongma La, Cho La en Gokyo Ri. Een geweldige wandeling met fenomenale uitzichten. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe verging het ons? In dit blog: Everest Base Camp trekking dag 10: Dzongla via Cho La pass tot Gokyo.

Everest Base Camp trekking dag 10

  • Van: Dzongla (4.830m) via Cho La Pass (5.420m) tot Gokyo (4.750m)
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
  • Start-/stoptijd: 06.00 tot 17.30 uur
  • Netto loopuren: 10
  • Afstand: 13,2km
  • Stijgen: 969m
  • Dalen: 1.049m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Everest Base Camp trekking dag 10 Dzongla via Cho La pass tot Gokyo, op het dak van de wereld
Everest Base Camp trekking dag 10 Dzongla via Cho La pass tot Gokyo, Cho La pass

Reisverslag Everest Base Camp trekking dag 10

Ennnn nog een pass

Vandaag staat de tweede pass op de planning, Cho La. De herinnering aan Kongma La staat nog op mijn netvlies gebrand, dus ik kijk er niet naar uit. Ik hoorde dat Cho La pass (5420m) iets minder heftig was dan Kongma La pass… en dat is gelukkig waar. Hoewel het nog steeds een flinke klim en wandeling is (crampons nodig!), was het een stuk minder uitputtend, steil en gevaarlijk dan de vorige pass.

Meelopen

Vandaag lopen we met een aantal mensen uit ons tea house op die een gids en porters bij zich hebben. Dat is prettig. Ze wachten op ons, geven aanwijzingen en houden een oogje in het zeil. Vooral bij de ijsgletsjer die we oversteken is dit fijn. Een eerste keer is altijd spannend. We zijn onwetend en je zal maar naar beneden flikkeren. Een week daarvoor is er nog een Chinees overleden die van de gletsjer was gekukeld.

Gids en porter… wel zo veilig

Achteraf gezien had ik een gids/porter overwogen om de passen over te steken. Zeker in de winter! Eigenlijk is het onverantwoord om dit in je eentje te doen. Je kent de omgeving, de kracht van de natuur en het gevaar niet. Ook zijn er geen duidelijke paden op sommige stukken. Wanneer het laagseizoen is, en dus rustig op de route, is het fijn om iemand bij je te hebben. Achteraf gezien komt altijd alles goed, maar ik heb m’n veiligheid zeker meer dan eens in twijfel getrokken onderweg.

Gezelligheid in Gokyo

Vlak voor het donker bereiken we Gokyo (4750m). Ik ben zo blij als ik het dorpje zie verschijnen achter een grote heuvel! Een lange lange lange dag, maar technisch niet zo zwaar en uitputtend als Kongma La. Dus ik vind het allemaal prima. In de lodge is het supergezellig. De vegetable burger is een traktatie. Ook hebben ze een fijne verwarmde gezamenlijke ruimte, een bakkerij met heel veel lekkere cakejes en superleuk personeel . Gelukkig blijven we hier nog nachtje. Vakantiegevoel.😁

Everest Base Camp trekking dag 10 Dzongla via Cho La pass tot Gokyo, gletsjer oversteken
Everest Base Camp trekking dag 10 Dzongla via Cho La pass tot Gokyo, dikke ijslagen

Wil je meer weten over de Everest Base Camp trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Everest Base Camp trekking: een goede wandelkaart. Deze vind je op de website van De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.