In december liepen Raman en ik de Everest Base Camp trekking, inclusief Kongma La pass, Cho La pass en Gokyo Ri. Een geweldige wandeling met fenomenale uitzichten. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe verging het ons? In dit blog: Everest Base Camp trekking dag 12: Gokyo tot Dole.

Everest Base Camp trekking dag 12

  • Van: Gokyo tot Dole
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Start-/stoptijd: 08.30 tot 15.00 uur
  • Netto loopuren: 5
  • Minimale/maximale hoogte: 4.033m/4.765m
  • Afstand: 13,1km
  • Ascent: 1.149m
  • Descent: 424m
  • Overnachten: Riverside Lodge & Restaurant 
Everest Base Camp trekking dag 12 Gokyo tot Dole, Gokyo lake
Everest Base Camp trekking dag 12 Gokyo tot Dole, steenmannetje
Everest Base Camp trekking dag 12 Gokyo tot Dole, onderweg naar Dole

Reisverslag Everest Base Camp trekking dag 12

Alles bevroren

Moeizame nacht. Ik had dorst maar m’n camelbak was bevroren. Die moest dus bij mij in bed… maar lag uiteindelijk de hele tijd in de weg. Het water was wel weer ontdooit… dat dan weer wel.🙈 In de morgen wilde ik mijn wet whipe ritueel uitvoeren maar het was ’s nachts zo koud geweest dat zelfs mijn whipes bevroren zijn. Niet ideaal! Dus ook die nog maar even de slaapzak in, totdat ik er één weet los te peuteren. Wassen bij een kraan is de hele trekking een probleem, aangezien de kranen tot het middaguur bevroren zijn.

Oké, ik pas(s) me aan

Vandaag nemen we een shortcut naar Namche. In principe zouden we de derde pass (Renjo La) lopen, maar Raman heeft geen zin in weer zo’n lange en vermoeiende dag. Hij zegt meer te genieten van de normale wandelingen dan van de passen. Ergens geef ik hem gelijk. Een pass is een beetje afzien. Toch zijn de drie passen voor mij een dingetje en het liefst wil ik ze allemaal afstrepen. Daarom besluiten we in eerste instantie dat onze wegen scheiden, voor een dagje. We zullen elkaar in Namche weer zien. Ik de Renjo La pass over, een overnachting in Lungden en dan naar Namche en Raman een overnachting in Dole (4038m) en dan naar Namche.

Geen derde pass

Na een kritisch vragenrondje onder lokale gidsen wijzigt mijn besluit. Het uitzicht vanaf Gokyo Ri (5357m) schijnt nagenoeg hetzelfde te zijn als vanaf Renjo La pass (5400m). Via deze pass is de looproute terug naar Namche alleen veel langer dan via Dole. Om deze reden laat ik Renjo La pass voor wat het is. Het zou voornamelijk de afvinkreden zijn om hem te lopen, maar veel meerwaarde heeft het niet. En, misschien wordt het tijd dat ook ik mij een keertje aanpas (zegt Raman haha). Okay okay… ik ga al mee.😂

Wolken, wolken, wolken

De route van Gokyo naar Dole is mooi. Lekker makkelijk omdat je vooral omlaag gaat en inmiddels, al flink wat loopuren in de benen hebt. Ook de rugzak lijkt steeds lichter. Wanneer we lunchen in Machherma betrekt de lucht in een oogwenk. Ineens zitten we middenin een wolkendek. Erg leuk om te zien dat het ook heel anders kan zijn in de bergen. Ik realiseer me dat we echt fantastische weer hebben gehad… en dat het een goede keuze is geweest om de Renjo La pass niet te doen.

Wat ruik ik?

Onder het eten denk ik, wat ruik ik toch? Maar ik bleek het zelf te zijn. Op zo’n moment besef je dat een douche binnen afzienbare tijd geen overbodige luxe is. Niet voor jezelf, maar ook voor de mensen in je naaste omgeving. 😁

Everest Base Camp trekking dag 12 Gokyo tot Dole, Dole
Everest Base Camp trekking dag 12 Gokyo tot Dole, lopen tussen de wolken

Wil je meer weten over de Everest Base Camp trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Everest Base Camp trekking: een goede wandelkaart en wandelgids Deze vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.