In december liepen Raman en ik de Everest Base Camp trekking, inclusief Kongma La, Cho La en Gokyo Ri. Een geweldige wandeling met fenomenale uitzichten. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe verging het ons? In dit blog: Everest Base Camp trekking dag 13: Dole tot Namche Bazar.

Everest Base Camp trekking dag 13

Dole naar Namche Bazaar

  • Van: Dole (4.038m) tot Namche Bazaar (3.440m)
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk (op laatste klim voor Mong La na)
  • Start-/stoptijd: 09:00 tot 15:30 uur
  • Netto loopuren: 5
  • Afstand: 12 km
  • Stijgen: 1.235m
  • Dalen: 1.846m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Everest Base Camp trekking dag 12 Gokyo tot Dole, Gokyo lake
Everest Base Camp trekking dag 14 Dole tot Namche Bazar, manden met hout
Everest Base Camp trekking dag 14 Dole tot Namche Bazar, bewegwijzering

Reisverslag Everest Base Camp trekking dag 13

Nog steeds ademwolkjes

Ondanks dat we alweer een stuk lager zitten, ontstaan er nog steeds ademwolkjes in de slaapkamer wanneer we beginnen te praten in de morgen. Ook zijn toiletten nog steeds bevroren en het water uit de grote blauwe plastic bakken, waarmee je zou moeten doorspoelen, bestaat voornamelijk uit ijsblokken. Nog steeds lekker praktisch allemaal dus haha. 😉 Na ons ontbijtje naar binnen geschoven te hebben maken we ons op voor één van de laatste dagetappes. Vandaag wandelen we terug naar Namche (3440m). Hierdoor voelt het een beetje als de laatste trekkingdag.

Verandering in vegetatie

Vanaf Dole (4038m) zien we steeds meer begroeiing. Mosgrond maakt plaats voor rododendrons en naaldbomen. De natuur wordt steeds meer divers. We hiken op en af door bossen, langs mooie bevroren watervallen en weer zien steeds meer (lokale) mensen op het pad. Deze sprokkelen hout en vervoeren dit naar de huizen. Leuk om zo langzaam weer het meer leefbare leven van de Nepali in de wandelen.

Herkenning

Vandaag was een makkelijke wandeling, op een laatste flinke klim voor Mong La na, net voor het middageten. Na de lunch is het pad eenvoudig en wandelen we weer over het pad dat we de heenweg ook liepen. ‘Weet je nog…’, zegt Raman. Ja, dat weet ik nog. En nu zijn we alweer terug. Het lijkt lang en tegelijkertijd zo kort geleden. Ook verwelkomen de grote rotsblokken met Oh Mani Padme Hum mantras ons weer. Wanneer we verder afdalen en meer herkennen, zijn we praktisch ook in Namche. Voor ons gevoel al het eindstation.

Everest Base Camp trekking dag 14 Dole tot Namche Bazar, houten balken de berg op dragen
Everest Base Camp trekking dag 14 Dole tot Namche Bazar, mooie uitzichten
Everest Base Camp trekking dag 14 Dole tot Namche Bazar, oh mani padme hum mantra

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.