In april en mei liepen wij de Langtang Gosaikunda Helambu trekking in Nepal, ook bekend onder de naam Langtang Circuit. Deze veelzijdige en relatief eenvoudige trektocht is een mooie mix tussen natuur, spiritualiteit en cultuur. In dit blog onze voorbereiding op de Langtang Circuit trekking. Welke route lopen we? Wat kost een trekking in Langtang? Wel of geen gids of drager? Wat is de beste reistijd? Hoe zit het met eten en drinken onderweg? En welke spullen nemen we mee? Je leest het in dit blog.

Over Langtang Gosaikunda Helambu 

Langtang Gosaikunda Helambu trekking staat bekend om de magische zonsondergangen, adembenemende vergezichten, reusachtige gletsjers, besneeuwde bergen, boeddhistische kloosters, heilige meren en sprookjesachtige bossen. Langtang Himal is één van de eerste beschermde natuurgebieden van Nepal en een gevarieerd Nationaal Park. Het Langtang Circuit bestaat uit drie trektochten die je ook afzonderlijk kan lopen: Langtang Valley, Gosaikunda en Helambu.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Langtang Gosaikunda Helambu trekking porters en gids

Langtang, Gosaikunda, Helambu trekking

De volledige Langtang Circuit trekking duurt ongeveer 14 dagen. Je hoeft niet ver te reizen om want het startpunt ligt relatief dichtbij Kathmandu en is per bus bereikbaar. Je kan de trektocht zo uitdagend maken als je wilt door vanuit Kyanjin Gompa dagexcursies te maken naar mooie uitzichtpunten, zoals Kyanjin Ri en Tsjerko Ri. Kyanjin Gompa is ook de uitvalsbasis voor het beklimmen van pieken, zoals Gangchempo of Yala Peak. Onze reisroute was als volgt:

 • Dag 01: Kathmandu naar Syabru Bensi (1.462m)
 • Dag 02: Syabru Bensi naar Lama Hotel (2.500m)
 • Dag 03: Lama Hotel naar Mundu (3.550m)
 • Dag 04: Mundu naar Kyanjing Gompa (3.798m)
 • Dag 05: Kyanjin Gompa naar Kyanjin Ri (4.773m) en terug
 • Dag 06: Kyanjin Ri naar Lama Hotel (2.500m)
 • Dag 07: Lama Hotel naar Thulo Syabru (2.235m)
 • Dag 08: Thulo Syabru naar Shin Gompa (3.330m)
 • Dag 09: Shin Gompa naar Gosaikunda (4.300m)
 • Dag 10: Gosaikunda via Laurebina Pass (4.610m) naar Ghopte (3.430m)
 • Dag 11: Ghopte naar Malemchigaon (2.560m)
 • Dag 12: Malemchigaon naar Tarkeghyang (2.590m)
 • Dag 13: Tarkeghyang naar Shermathang (2.610m)
 • Dag 14: Shermathang via Melamchi Pul Bazaar naar Kathmandu (1.400m)

Langtang Circuit: tea house trekking

Langtang Circuit trekking staat synoniem voor tea houses. Tea houses zijn eenvoudige blokhutten waar je terecht kunt voor het broodnodige: eten/drinken, slapen en een douche. Voor gebruik van elektriciteit en warm water betaal je soms iets extra. Verwacht geen luxe. Kamers zijn vaak houten hokjes door dunne schotten van elkaar gescheiden. Het bed is veelal ook een houten plaat. Douche en toilet deel je met anderen. Dekens zijn vaak aanwezig maar breng zeker je eigen slaapzak mee voor de zekerheid en een hoofdlampje om ’s nachts het toilet te kunnen vinden.

Langtang Gosaikunda, Helambu trekking

Kosten Langtang Gosaikunda Helambu trektocht

De kosten voor de Langtang Gosaikunda Helambu trekking in Nepal zijn afhankelijk van je wensen en hoe je de trekking organiseert. Er zijn er twee smaakjes:

1.) Zelfstandig met gids (en drager)
2.) Met een groep 

Wil je goed voorbereid op pad met een gids (en drager) die dit gebied op z’n duimpje kent. Dan is een Bergtrekking op Maat een goed idee. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, volg dan Happy Hiker. Dit voorbereidingprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor deze trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest. 🙂 Jaarlijks organiseer ik kleinschalige groepsreizen met trekking op verschillende niveau’s (BeginnerNext Level en Ultimate). Lees hier het verschil tussen de trektochten.

Wil je weten of de Langtang Gosaikunda Helambu trekking bij je past? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat bij je past. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.

Laurebina pass Langtang Circuit trekking Nepal

Wel of geen gids of drager?

Sinds april 2023 heeft de Nepalese overheid het gebruik van gidsen voor trekking in Nepal verplicht gesteld. Aanleiding zijn de vele ongelukken die gebeuren en reddingsacties die moeten plaatsvinden. Maar het gebruik van gidsen heeft meer voordelen. Ze spreken vaak goed Engels, hebben kennis van de omgeving en helpen als het tegenzit. Een drager draagt je spullen. Dit maakt je trip letterlijk lichter en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer foto’s en tóch dat extra uitstapje te maken. Ook steun je op deze manier de lokale bevolking.

Beste reistijd Langtang, Gosaikunda, Helambu

Het beste seizoen voor een trekking in het Langtang gebergte zijn de maanden maart/april en oktober/november. Om deze reden zijn dit ook de drukste periodes van het jaar. De maanden ertussen zijn niet ideaal vanwege de moesson. Maart en december behoren ook tot de opties. Het is dan kouder maar ook rustiger. Wij liepen het Langtang Circuit in april en mei, de periode dat de rododendrons in bloei staan.

Ben je benieuwd welke trektochten je nog meer kunt lopen in het Langtang berggebied? Dit zijn de mooiste trektochten in de Langtang regio. De mooiste Annapurna, Dhaulagiri, Everest, Manaslu en Mustang trekkingen vind je hier.

Mooiste Langtang trektochten, Helambu

Eten en drinken tijdens het Langtang Circuit

Een overnachting kost in verhouding vrij weinig wanneer je eet en drinkt op de plek waar je slaapt. Van deze verdiensten moeten ze het namelijk hebben. De maaltijden onderweg zijn eenvoudig maar voedzaam: noodle soup, dal bhat, spaghetti, fried rice, pannenkoek en muesli etc. De prijzen van eten stijgen met de hoogtemeters. Dit geldt ook voor andere benodigdheden onderweg. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van je telefoon of een rolletje toiletpapier.

Eten, drinken en hoogteziekte

Om hoogteziekte te voorkomen drink je tijdens de Langtang Gosaikunda Helambu trekking veel water (3 liter per dag is niet overbodig). Dit neem je mee in een drinkfles en/of waterzak en kan je op verschillende manieren zuiveren. Het voordeel van zelf water zuiveren is dat je geen plastic flessen hoeft te kopen onderweg. Dit bespaart niet alleen kosten, maar hiermee draag je ook bij aan het terugdringen van het plastic-overschot. Lees hier wat de beste drinkfles en waterzak is, en hoe je water zuivert tijdens je trektocht.

Rhodondendrons bergtrekking Nepal Langtang

Meeneemlijst Langtang Circuit bergtocht

Of je het nu meeneemlijst, paklijst of inpaklijst noemt, het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk thuislaat. Alle kilo’s die achterblijven zijn mooi meegenomen. Dit betekent weloverwogen kiezen. In dit blog deel ik mijn volledige paklijst Langtang Circuit trekking Nepal.

Reisfilm Langtang Gosaikunda Helambu trekking

Langtang Circuit is een mooie mix tussen natuur, cutluur en spiritualiteit. Ben je nieuwsgierig hoe het is om deze trektocht te lopen? Deze korte reisvideo geeft een goed beeld van dit bijzondere wandelavontuur: 14 dagen in 6 minuten. Enjoy!

Tips voorbereiding Langtang Circuit trekking

Wil je de Langtang Valley, Gosaikunda en Helambu lopen? Deze tips helpen je verder.

Plan je reis

 • Boek je vliegticket voordelig via Skyscanner, Qatar Airways of KLM.
 • Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons en ga op pad met de beste gidsen.
 • Vraag je visum op tijd aan.
 • Sluit een goede reis- en reddingsverzekering af. (Let op dat je medische kosten meeverzekert).
 • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie tot 5.000+m dekt.
 • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt.
 • All you need is less: neem zo min mogelijk (niet functionele) spullen mee.
Kyanjin Gompa Bakery

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.