In april en mei liepen wij de Langtang Gosaikunda Helambu trekking in Nepal, ook bekend onder de naam Langtang Circuit. Deze veelzijdige en relatief eenvoudige trektocht is een mooie mix tussen natuur, spiritualiteit en cultuur. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur lopen we? Hoeveel hoogtemeters maken we? Waar slapen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe vergaat het ons? In dit blog: Langtang Circuit trekking dag 11: Ghopte naar Melamchi Gaon

Langtang Circuit trekking dag 13

Tarke Gyang naar Sermathang

  • Van: Tarke Gyang (2.560m) naar Sermathang (2.500m)
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Start-/stoptijd: 08:30 tot 14:30 uur
  • Netto loopuren: 4 
  • Afstand: 16 km
  • Stijgen: 637m
  • Dalen: 663m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Langtang Circuit trekking dag 13, Tarke Gyang tot Sermathang, groepsfoto
Langtang Circuit trekking dag 13, Tarke Gyang tot Sermathang, routebord
Langtang Circuit trekking dag 13, Tarke Gyang tot Sermathang, short cut door de bossen

Reisverslag Langtang Circuit trekking dag 13

Besefmomentje

Voor het hotel ligt een uitgestrekt groen grasveld. Het lijkt wel een voetbalveld. De perfecte plek voor ochtendyoga. In alle rust starten we de dag. Dit heb ik nodig. Het was, en is nog steeds, een heel avontuur. Altijd in beweging zijn, biedt weinig ruimte voor reflectie. Zo’n yogamoment zorgt ervoor dat ik even stil sta en geeft me die ontspanning die ik nodig heb. Ik besef dat het aldoor schakelen en dragen van verantwoordelijkheid veel energie kost.

Eerste gasten na corona

De route van vandaag voelt als een terugweg. Alsof het echte avontuur er al op zit. De letterlijke hoogtepunten zijn geweest. Het is tijd om stil te staan. Te reflecteren. De cooling down na de sportwedstrijd, de herfst na de zomer. Het zijn de dagen waarop je alles verwerkt. Halverwege de route lopen we door een dorpje. Wat doen we? Doorlopen of lunchen? Als we doorlopen bereiken we Sermathang wellicht net iets te laat, zoals gister. Dus ik besluit dat we blijven eten. We zijn letterlijk de eerste toeristen na corona dus helpen de beste man in zijn keuken die tot vandaag twee jaar gesloten was.

Langtang Circuit trekking dag 13, Tarke Gyang tot Sermathang, Om Mani Padme Hum
Langtang Circuit trekking dag 12, Melamchi Gaon tot Tarke Gyang, afdaling
Langtang Circuit trekking dag 13, Tarke Gyang tot Sermathang, stupa
Langtang Circuit trekking dag 13, Tarke Gyang tot Sermathang, onthoofde boeddha's

Geen slaapplek

Nog een klein stukje richting Sermathang. Slimme zet om te stoppen voor lunch want we zijn weer opgeladen. Ik hoop op een leuk plekje voor de laatste avond. Maar ook in Sermathang blijkt alles op z’n gat te liggen na corona. Het is zelfs een avontuur om een slaapplek te vinden. Uiteindelijke slapen we bij een dame thuis. Ze is niet echt hartelijk en laat ons al het werk doen. De bedden storten van ellende in elkaar en ze vraagt ook nog eens de hoofdprijs. Misschien heeft ze een moeilijke tijd gehad tijdens corona. Met het idee ‘ze kan het goed gebruiken’ installeren we ons voor de nacht.

Interview

Als we aan het einde van de middag aan onze lokale snacks en een biertje zitten, kom er spontaan een journalist de homestay binnenlopen. Ze wil ons interviewen. Waarom zijn we hier en wat vinden we van het dorp? Ik moet een beetje lachen, want als ik heel eerlijk ben, had ik ook liever ergens anders geslapen, maar er was geen keuze. Uiteindelijk weten we een hoop positieve woorden over Nepal in het algemeen uit te brengen. De gastvrijheid, de mensen, de bergen. Spontaan ontstaat er een gezellige avond. Iedereen lacht, zingt en danst. Zelfs de dragers.😉

Langtang Circuit trekking dag 13, Tarke Gyang tot Sermathang, interview
Langtang Circuit trekking dag 13, Tarke Gyang tot Sermathang, schoenen
Langtang Circuit trekking dag 13, Tarke Gyang tot Sermathang, woonkamer feestje

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.