In april en mei liepen wij de Langtang Gosaikunda Helambu trekking in Nepal, ook bekend onder de naam Langtang Circuit. Deze veelzijdige en relatief eenvoudige trektocht is een mooie mix tussen natuur, spiritualiteit en cultuur. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur lopen we? Hoeveel hoogtemeters maken we? Waar slapen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe vergaat het ons? In dit blog: Langtang Circuit trekking dag 3: Lama Hotel tot Mundu.

Langtang Circuit trekking dag 3

Lama Hotel naar Mundu

  • Van: Lama Hotel (2.500m) naar Mundu (3.543m)
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
  • Start-/stoptijd: 08:15 tot 17:30 uur
  • Netto loopuren: 5:50 uur
  • Afstand: 17 km
  • Stijgen: 1.268m
  • Dalen: 191m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, ochtend yoga
Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, ontbijt
Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, groepsfoto

Reisverslag Langtang Circuit trekking dag 3

Vroeg opstaan

De wandeling van Lama Hotel naar Mundu is mooi maar ook lang. Omdat het niveauverschil in de groep een beetje uiteenloopt besluiten we vroeg te vertrekken. Zo hebben we onderweg iets meer tijd om te rusten. Dit vroege opstaan gaat niet bij iedereen vanzelf, maar het hoort er nu eenmaal bij.

Stijgen langs de rivier

Tot de lunch in Ghoda Tabela is het vooral klimmen. We lopen lekker in de schaduw door het bos of langs de bosrand. De route is prachtig! Vroeger was Ghoda Tabela een kleine nederzetting, tegenwoordig een checkpost zonder vaste bewoners, en een plek waar je kan stoppen voor lunch. We eten een voedzame dal bhat zodat onze benen ook vanmiddag weer omhoog willen. Je moet ze te vriend houden.😉 

Ghoda Tabela betekent letterlijk ‘paardenstal’ in het Tibetaans. De meeste inwoners van de Langtang vallei zijn Tamang. Deze bevolkingsgroep heeft Tibetaanse roots maar leeft in de Nepalese Himalaya.

Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, gezelligheid
Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, Jacobyn Ghoda Tabela
Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, rhodondendrons

Van bossen naar struikgewas

Na een uurtje trekken verandert het landschap. De vallei opent zich en de bossen maken plaats voor een meer open landschap met rododendronstruiken. Omdat het voorjaar is staan de meeste struiken volop in bloei. Prachtig al die rode, roze en witte bloeiende bloemen. Dat is wel een voordeel van trektochten in Nepal in het voorjaar.

Regen en een middagslaapje

Aan het einde van de middag begint het te regenen. We zijn nog niet op de eindbestemming en niet iedereen heeft zijn regenjas paraat (lees: de porters zijn er vandoor) dus we stoppen voor een lekker theetje. Wanneer bij de helft van de deelnemers de luikjes even stiekem dichtgaan, besef ik hoe moe iedereen is. Het is niet niets van een rustig leven in Nederland naar de hele dag buiten zijn en in beweging. Na 1,5 uur trekken we verder door motregen en mist.

Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, porters
Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, Ghoda Tabela, paardenstal
Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, lunch

Langtang Village: van de kaart geveegd

Vlak voordat we bij Mundu aankomen, lopen we letterlijk over voormalig Langtang. Dit dorp werd tijdens de aardbeving in 2015 volledig van de kaart geveegd door een lawine die allerlei puin en gesteente meenam dat het het dorp bedolf. Ruim 300 mensen kwamen om het leven: toeristen, bewoners, militairen etc. Iedereen in de omgeving heeft wel iemand verloren tijdens deze ramp. Naderhand is het toerisme in het Langtang berggebied nooit meer écht op gang gekomen. Het is dus goed dat we hier zijn. We zijn er stil van. Wat een natuurgeweld.

Tibetaans boedhisme

Hoe dieper we de Langtang vallei inlopen hoe meer invloeden we zien van het Tibetaans boeddhisme. Gebedsvlaggen, stupa’s en manimuren kenmerken de trail. Ook wordt het kouder, minder begroeid en rotsachtig. We gaan duidelijk omhoog. In Mundu brengen we de nacht. We hebben geluk. Er is een warme douche, een hete kachel en lekker eten. Dat doet een mens goed.

Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, Langtang River
Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, mani-muren
Langtang Circuit trekking dag 3, Lama Hotel naar mundu, manimuren Langtang Valley

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.