In april en mei liepen wij de Langtang Gosaikunda Helambu trekking in Nepal, ook bekend onder de naam Langtang Circuit. Deze veelzijdige en relatief eenvoudige trektocht is een mooie mix tussen natuur, spiritualiteit en cultuur. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur lopen we? Hoeveel hoogtemeters maken we? Waar slapen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe vergaat het ons? In dit blog: Langtang Circuit trekking dag 10: Gosaikunda naar Ghopte

Langtang Circuit trekking dag 10

Gosaikunda naar Ghopte

  • Van: Gosaikunda (4.380m) naar Ghopte (3.500m)
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
  • Start-/stoptijd: 07:30 tot 15:30 uur
  • Netto loopuren: 4.15 uur
  • Afstand: 11,66km
  • Stijgen: 560m
  • Dalen: 1.517m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, groepsfoto
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, rugzak
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, richting Laurebinayak pas
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, gebedsvlaggen

Reisverslag Langtang Circuit trekking dag 10

Mooi weer

De eerste voetstappen van vandaag gaan richting de Laurebinayak pas (4.646m). Daarna begint de lange afdaling. Ik start de dag met havermoutpap in het zonnetje. Het smaakt me voor geen meter, maar ik krijg het gelukkig weg. De zon schijnt. Dat maakt een hoop goed. Als ik om me heen kijk, valt het me op dat de Gosaikunda meren vandaag veel mooier gekleurd zijn dan gister. Dat komt waarschijnlijk door de schittering van de zon. Ik kan weer eens niet stoppen met foto’s maken.

Laurebinayak pass

Na zo’n twee uur over rotsachtige terrein bereiken we de pas. Doordat het vroeg is en de waterstroompjes nog bevroren zijn, is het op sommige plekken spekglad. We doen het dus rustig aan. Op de pas lopen we een klein uurtje wat vlakker. Ook wel eens fijn. Het komt niet vaak voor dat je niet hoeft na te denken over waar je je voeten neerzet. Waar de gebedsvlaggetjes de daadwerkelijke pas aanduiden volgt de gebruikelijke fotosessie. Zo’n pas oversteken is toch altijd een beetje een dingetje. Een soort van mijlpaal, een hoogtepunt.

Afdaling naar Ghopte

De afdaling naar Ghopte begint. Er is geen pad, maar wel een pad in aanbouw. Kleine groepjes mannen slaan grote rotsblokken stuk met een soort van hamer. De kleinere stukken gesteente leggen ze als een puzzel in elkaar waardoor een pad ontstaat. Ik heb het met ze te doen. Ze staan de hele dag in de brandende zon, werken zich helemaal de pleuris, zijn weken, soms maanden van huis en verdienen er bijna niets mee. Slapen doen ze in een primitief tentje langs de route…

Langtang Circuit trekking, Gosaikunda Lakes
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, richting de pas
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, Laurebinayak pass
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, Femke en Raj
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, wegwerkzaamheden

De Chinese Muur

Waar de één meer moeite heeft met stijgen, heeft een ander dat met dalen. Zo is er altijd wel iemand bij wie het even niet vanzelf gaat. Het traplopen over het nieuwe pad (lees: rotsblokken) is best vermoeiend. Je moet continu alert zijn en je voeten bewust neerzetten. Het net aangelegde pad kronkelt kilometers voor ons uit en verdwijnt langzaam in de heiige horizon. ‘Het lijkt de Chinese Muur wel’, merkt Femke op. Ja, bedenk ik me. Daar lijkt het inderdaad op.😉

Nepali flat

In Phedi stoppen we voor de gebruikelijke noodle soup en dal bhat. Daarna naar Ghopte. We hoeven niet veel te stijgen, maar het pad is extreem ‘Nepali flat’. We stijgen en dalen dus voortdurend flinke afstanden. De één kan er wel om lachen wéér een enorme heuvel te zien is, de ander kan geen ‘bultje’ meer zien. Vooral de momenten wanneer je moe bent vragen om acceptatie en aanpassingsvermogen. Het zijn die momenten waarop je jezelf tegenkomt. 

Back to basics

Als wij in Ghopte aankomen, zijn de dragers al lang en breed spelletjes aan het spelen. Wij wassen onze voeten en installeren ons voor een lekker kopje thee en een kaartspelletje. Jos, Marieke en Raj zijn in Ghopte achtergebleven om rust te nemen. Marieke had hoogteziekte. Morgenvroeg starten ze extra vroeg en pikken ze ons op. Althans dat hopen we. Dit betekent dat wij kunnen uitslapen morgenochtend. In Ghopte is het back to basics. Geen stromend water, geen Wi-Fi en geen douche. Je went eraan.

Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, mooie paden
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, bloemen onderweg
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, bewegwijzering
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, stijgen, dalen, stijgen, dalen
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, porters spelen spelletje
Langtang Circuit trekking dag 10, Gosaikunda tot Ghopte, thee in tea house

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.