In april en mei liepen wij de Langtang Gosaikunda Helambu trekking in Nepal, ook bekend onder de naam Langtang Circuit. Deze veelzijdige en relatief eenvoudige trektocht is een mooie mix tussen natuur, spiritualiteit en cultuur. Onderweg hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur lopen we? Hoeveel hoogtemeters maken we? Waar slapen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe vergaat het ons? In dit blog: Langtang Circuit trekking dag 5: Kyanjin Gompa naar Kyanjin Ri en terug.

Langtang Circuit trekking dag 5

Kyanjin Gompa naar Kyanjin Ri

  • Van: Kyanjin Gompa (3.860m) naar Kyanjin Ri (4.773m) en terug
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
  • Start-/stoptijd: 06:00 tot 12:15 uur
  • Netto loopuren: 1:20 uur
  • Afstand: 4 km
  • Stijgen: 644m
  • Dalen: 692m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Langtang Circuit trekking dag 5, Kyanjin Gompa tot Kyanjin Ri, routepaaltje
Langtang Circuit trekking dag 5, Kyanjin Gompa tot Kyanjin Ri, op weg naar Kyanjin Ri low
Langtang Circuit trekking dag 5, Kyanjin Gompa tot Kyanjin Ri, Kyanjin Gompa in de schaduw

Reisverslag Langtang Circuit trekking dag 5

Naar Kyanjin Ri

Vandaag een ‘peace of cake day’. Het is maar een paar uurtjes naar Kyanjin Gompa. We zitten op bijna 4.000m, dus onze muts, buff en handschoenen zitten vandaag in de dagrugzak. De tocht gaat vandaag niet bij iedereen vanzelf. Dit komt vooral door de hoogte. Ademen gaat minder makkelijk, waardoor ook het lichaam niet vooruit wil. Dat vraagt om aanpassing en acceptatie. 

Opsplitsen

In drie uur zijn we in Kyanjin Gompa. De route is licht stijgend met onderweg veel manimuren. Op één of andere manier vind ik die altijd prachtig. Omdat we op tijd zijn, kunnen we tijdtechnisch gezien naar Kyanjin Ri, een uitzichtpunt. Helaas trekt het wolkendek dicht en we wachten nog op ons eten. Dat gaat hem dus niet worden vandaag. Jammer. We zetten in op Kyanjin Ri voor morgenochtend, maar Tjerko Ri moeten we overslaan helaas.

Wil je uitstapjes maken naar uitzichtpunten zoals Kyanjin Ri en Tsjerko Ri? Vertrek dan vroeg in de morgen. Tegen de middag trekt het wolkendek dicht en heb minder kans op goed uitzicht.

Femke op weg van Kyanjin Ri Low naar Kyanjin Ri High
Langtang Circuit trekking dag 5, Kyanjin Gompa tot Kyanjin Ri, feestje
Nepalees leren, je eerste woordjes Nepali
Trekking Nepal Himalaya steenmannetje Kyanjin Ri
Langtang Circuit trekking dag 5, Kyanjin Gompa tot Kyanjin Ri, terugweg

Kyanjin Ri: het hoog(s)tepunt van de trekking

Onder het motto ‘Climb high, sleep low‘ klimmen we in Kyanjin Gompa nog even omhoog. Alles om beter te acclimatiseren (en slapen). De heuvels rondom Kyanjin Gompa geven een mooi uitzicht op het bergdorp. Als we geen hand meer voor ogen zien door dichte mist en regen, besluiten we terug te keren. Met een Nepali milk tea bij de kachel zijn we dat snel weer vergeten.

Prachtige afdaling, thee en yoga

Omdat het buiten regent, is yoga geen optie. We besluiten na het avondeten een korte meditatie te doen. Iedereen gaat op tijd naar bed. Ik blijf nog even op en observeer de eigenaar van het tea house. In de gezamenlijke ruimte voert hij dagelijks gebedsrituelen uit. Tijdens de aardbeving in 2015 is hij op één zoon na zijn hele familie verloren. Je voelt aan alles dat het leven hem niet vanzelf afgaat. Een extra reden waarom ik blij ben dat we hier zijn.

Langtang Circuit trekking dag 5, Kyanjin Gompa tot Kyanjin Ri, thee en taart
Kyanjin Gompa Bakery
Langtang Circuit trekking dag 5, Kyanjin Gompa tot Kyanjin Ri, yoga in Kyanjin Gompa

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.