In december en januari liepen wij de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit stonden tijdens deze bergtrekking centraal. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 15: Samdo naar Lho.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 15 Samdo tot Lho, stupa poort sneeuw

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 15

Samdo tot Lho (3.180m)

De derde week van ons winterse wandelavontuur verloopt niet geheel volgens plan. We kunnen het Manaslu circuit niet afronden. Balen. Tegelijkertijd brengt dit ook voordelen met zich mee. De druk is van de ketel, dus we kunnen de teugels laten vieren. We  doen het iets rustiger aan en genieten ineens op een hele andere manier van de trekking. Wie weet wat ons bespaard is gebleven.

Hoeveel sneeuw ligt er?

Hoeveel sneeuw ligt er? De eerste koppies komen onder de dekens tevoorschijn. Dat ziet goed uit! …Maar niet voor ons. 😉 Er ligt maar liefst 30 centimeter. Larkya La Pass kunnen we officieel op onze buik schrijven. 14 tot 20 uur lopen wordt te lang, slepend en gevaarlijk in deze kou. Deep neemt het risico niet. Harry Porter is opvallend vrolijk en behulpzaam. Fijn dat er nog iemand blij is. Ik baal. Ik ben hier niet gekomen om precies dezelfde weg terug te lopen. Maargoed, het is niet anders.

Winterjasje van sneeuw

Na ons instant noodles ontbijtje trekken we de schoentjes weer aan en wandelen terug richting startpunt. Lopen gaat niet vanzelf in zo’n dik pak sneeuw. Je hebt geen idee waar je je voeten neerzet en het is een stuk zwaarder. Het landschap lijkt in niets op wat we tijdens de heenweg zagen. Je kunt je bijna niet voorstellen dat dit hetzelfde gebied is. Het is ook allemaal geen ramp, bedenk ik me. Wie weet wat ons bespaart is gebleven. En… zo zien we de Himalaya ook nog in haar winterjasje. Prachtig!

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 15 Samdo tot Lho, sneeuwpret
Manaslu en Tsum Valley trekking dag 15 Samdo tot Lho, wandelen in sneeuw

Relativeren

Maurice en ik balen het meeste. We moeten het even verwerken haha. JP en Jacobyn lijken zich er makkelijker overheen te zetten. Na een dagje zeiken is de grootste frustratie wel verdwenen. Ik besef dat dit wel de meest acceptabele reden is om mijn doel niet te bereiken. Externe factoren doen het altijd beter dan interne. 😉 Dan stel ik mezelf de vraag, wat was het doel eigenlijk? Was Larkya La nu echt het doel? Precies. Ophouden met zeuren. 😇

We ruiken de stal

We gaan als een trein vandaag. Zou het de frustratie zijn? JP zegt dat we de stal ruiken. 😉 Voordat we het weten zijn we in Lho. Nadat we onze kamer installeren, strijken we naast het fornuis neer. Het enige plekje waar het niet extreem koud is. In de keuken is het gezellig. Superklein en vol met mensen. Een paar locals, een Duitse man met z’n zoontje en wij. Zo druk is het niet eerder geweest. Iedereen zit gezellig te kletsen. De druk is er af. 🍺

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 15 Samdo tot Lho, JP Paula

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.