In december en januari liepen wij de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 4: Jagat naar Philim.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu en Tsum Valley dag 4 Jagat tot Philim, ezels eten

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 4 

Jagat tot Philim (1.570m)

Vandaag een ‘piece of cake’ day zoals Deep het noemt. We wandelen slechts 7.5km gradually flat (wederom op z’n Deeps). Turkish Airlines is Jacobyns backpack weer vergeten. We moeten dus nog een dag op haar tas wachten. Het wordt voor Harry Porter nu bijna onmogelijk ons nog in te halen. Daarnaast is het gewoon supervervelend voor Jacobyn om al vier dagen in dezelfde kleding te lopen en niet bij je spullen te kunnen. Met een kort loopdagje hopen we dit op te lossen.

Oliebollen in Nepal

Onderweg wandelen we door het dorpje Salari. Hier vindt een lokaal festival plaats. Er is een volleybaltoernooi gaande voor kinderen uit omgevende bergdorpen. Overal staan tenten met eten en drinken. Tot onze grote verbazing zien we een oliebollenkraam. En wat blijkt, ze smaken precies hetzelfde als thuis. Grappig om in december, in een afgelegen bergdorpje in de Himalaya, ouderwets oliebollen te kunnen eten.

24 hour dal bhat power

In Philim lunchen we buiten in het zonnetje. We kletsen met Deep over de Nepalese cultuur, kijken foute Amerikaanse women wrestling shows, lopen een rondje door het dorp en vullen onze buikjes met weer veel te veel dal bhat. Dal bhat is het nationale gerecht. Het bestaat uit linzensoep, curry, rijst, aardappelen, pickles en vaak nog wat groente (en soms yoghurt, maar dat is er in de bergen sowieso niet). Nepalezen eten dit elke middag en avond 365 dagen per jaar. Ontbijten doen ze met thee en koekjes.

Re-fill

Het grote voordeel van dal bhat is de onbeperkte en gratis re-fill. Vooral tijdens een trekking is dit ideaal. We hebben vaak berehonger en zijn onverzadigbaar. Jacobyn en ik zijn nog enigszins bescheiden maar als je ziet wat JP en Maurice eten. Daar schrik je van. Ik denk dat ze samen elke dag wel een pakezeltje wegwerken. Hoe dan ook, het is voedzaam en scheelt in je portemonnee. Ik snap die Nepalezen wel. Na drie maanden praktisch iedere dag dal bhat ben ik het ook nog niet zat.

Manaslu en Tsum Valley dag 4 Jagat tot Philim, oliebollen bakken

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.