In december en januari liepen wij de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 13: Samagaun naar Manaslu Base Camp en Birendra Lake en terug.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu en Tsum valley trekking dag 13, Samagaun, MBC en Birendra Lake, Birendra Lake

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 13 

Samagaun naar Manaslu Base Camp (4800m) en Birendra Lake

Vandaag staat een hoogtepunt op het programma: Manaslu Base Camp (MBC). De vraag is of we überhaupt naar MBC kunnen. Een porter heeft namelijk gister zijn brandende peuk weggegooid en daarmee heel Base Camp in lichterlaaie gezet. Er zaten letterlijk mensen opgesloten op het basiskamp. Ze konden niet meer naar benden door het de brand. Het smeult nu nog een beetje, maar het ergste vuur is over dus we wagen een poging.

Brand op Manaslu Base Camp

Onderweg lopen we langs Lake Birendra. Vanaf de waterkant ben ik niet bepaald onder de indruk. Maar hoe hoger we komen, hoe spectaculairder het meer. De turquoise kleur, die je van beneden dus niet ziet, is adembenemend. Een welkome afleiding tijdens de klim. Door de hoogte ben je supersnel buiten adem. Wanneer het uitzicht zo spectaculair is, vergeet je dat. Het eerste deel richting het basiskamp lopen we door een kaal, grauw en grijs gebied dat nog nasmeult van de brand. Sommige stukken branden nog. Naarmate we verder lopen, verdwijnt langzaam alle vegetatie. Totdat we door een rotsachtig maanlandschap wandelen.

Manaslu en Tsum valley trekking dag 13, Samagaun, MBC en Birendra Lake, brand op MBC

Geen paden

Onderweg waait het behoorlijk. Het is koud. Ons berggeitje loopt voorop en lijkt nergens last van te hebben. Dan volgen JP, ik en Jacobyn. We lopen in zoverre achter elkaar dat we elkaar nog net in het zicht hebben. Het is fijn om elkaar nog te kunnen zien maar het werkt ergens ook een beetje frustrerend omdat je beseft hoe ver je nog moet. Hoe hoger je komt, hoe minder zichtbaar de paden. Bovenop de berg zijn er praktisch geen paden meer en vogel je zelf je looproute uit.

Manaslu Base Camp

De mannen bevinden zich al een tijdje op Base Camp wanneer ik aankom. Wanneer ik achter me kijk, zie ik Jacobyn niet meer. Ik vermoed dat ze de handdoek in de ring heeft gegooid. Op dat moment komt JP me tegemoet voor een dikke knuffel. ‘Je bent er bijna’, zegt hij. Goed nieuws! Nog even volhouden. Ik ben niet eens heel moe maar heb het vooral stervenskoud. M’n loopstokken heb ik onderweg al ergens weggeflikkerd. Kon ze niet meer vasthouden. Wanneer ik aankom is Maurice er nog. Even knuffelen, ‘de foto’ en dan snel weer naar beneden. Jacobyn was inderdaad teruggelopen. Base Camp is niet meer dan een stapel stenen met wat gebedsvlaggetjes, dus niks gemist. De uitzichten richting de top daarentegen waren spectaculair. Hier hebben we gelukkig allemaal van kunnen genieten.

Manaslu Base Camp

Duurt lang

De terugweg duurt lang. We hebben de hele dag praktisch niet gegeten en voelen ons slapjes. Deep zei dat de tocht zo’n 6 uur zou duren. In werkelijkheid waren dat er zeker 10. In deze kou en op deze hoogte heb je je energie wel nodig. Iedereen is dus moe, struikelt over stenen en glijd van steile zandpaadjes. Zelfs altijd optimistische JP zeurt even! 😉 Terug in de lodge eten we de volledige wintervoorraad dal bhat van het dorp op en brengen we de rest van de avond onder het welbekende dekentje door.

Discussie

De discussie over het wel of niet oversteken van de Larkya pass is nog steeds in volle gang. Santosh maar vooral Harry Porter wil liever niet. Ik vind dat zij niets te willen hebben en gewoon hun werk moeten doen. Het maakt de sfeer een beetje beladen. Wij willen nog steeds een poging wagen ook al betekent dat 14 tot 16 uur lopen. Deep zit tussen twee vuren in en is in zichtbaar in tweestrijd. Na Base Camp begint Jacobyn ook te twijfelen. Ze heeft last van de hoogte. In goed overleg besluiten we in ieder geval naar het volgende dorp te lopen en daar verder te kijken. Het is maar drie uur lopen en vrijwel vlak dus voor iedereen te doen.

Manaslu en Tsum valley trekking dag 13, Samagaun, MBC en Birendra Lake, Paula Birendra Lake

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.