In december en januari liepen wij de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 8: Mu Gumpa naar Nile.

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 8, uitzicht

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 8 

Mu Gumpa, via Chosung (4200m) naar Nile (3361m)

Time flies. Week twee staat voor de deur. We bevinden ons achterin Tsum Valley. Een vallei die slechts op een manier te bereiken is, en dat is via het pad dat wij belopen. Het traditionele Tibetaanse boeddhisme leeft er volop en er is geen toerist te bekennen. Verlaten, puur en authentiek. Nadat we ons hoogste en diepste punt in de vallei bereiken, lopen we terug naar beneden. Daar vervolgen we de Manaslu trail.

Hoogtepunt Tsum vallei

We bevinden ons bij de monnik in Mu Gumpa. Een klooster hoog in de Himalaya vlakbij de Tibetaanse grens. ’s Nachts waait de wind flink onder onze bedden door dus Jacobyn en ik hebben het koud. Wanneer ze zich om 06.30 uur ontpopt uit haar blauwe coconnetje zie ik aan haar pruillip dat ze ook een rotnacht heeft gehad haha. 😉 Veel tijd om moe te zijn is er niet. Na een dubbele havermoutpap lopen we richting Chosung. Met 4200 meter het hoogste (en diepste) punt dat we aandoen in de vallei.

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 8, hoogste punt vallei
Manaslu en Tsum Valley trekking dag 8, slapen Mu Gumpa

Pure ontspanning

De klim naar Chosung is een rechte streep omhoog. Daar moeten onze longen even aan wennen. Ik merk wel dat het vele bergwandelen van de afgelopen maanden (Everest Base Camp en Annapurna) in mijn voordeel werkt. Ik voel me fit. Daarnaast schijnt de zon, is de lucht kraakhelder en het uitzicht fantastisch. Ik verbaas me over de enorme rust in de vallei. Op een verdwaalde yak na zijn we alleen op de wereld. Je hoort niets. Geen verkeer, geen toeters, geen mensen, geen wegwerkers, geen ezels, geen niks. Dit is rust. Heerlijk!

Bucket shower

Terug in Mu Gumpa drinken we een lekker kopje thee in het zonnetje voor de kloosterdeuren. Dan lopen we door naar Nile, de overnachtingsplek. Hier hebben we onze eerste officiële hot (bucket) shower. Nu is een bucket shower sowieso niet heel bevredigend, want na drie keer een emmertje water over jezelf heen geschept te hebben, is het water vaak al op. En het is altijd een uitdaging de shampoo voor die tijd uit je haar gespoeld te krijgen. Anyways… Het water was niet heel warm en het cementen douchehok in aanbouw verre van comfortabel. Het bergleven, ik houd ervan.

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 8, voor klooster

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een goede wandelkaart vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.