In december en januari liepen wij de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 6: Chumling naar Lamagaun.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu en Tsum Valley dag 6 Chumling tot Lamagaun, lokale jongens

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 6 

Chumling tot Lamagaun (3.302m)

We vertrekken wederom later dan gepland. Deep grapt dat hij op ons moet wachten maar dat is helemaal niet het geval. Negen van de tien keer wachten we op hem wachten. Wij staan nagenoeg altijd stipt op het afgesproken tijdstip klaar. Op dat moment moet hij nog wakker worden, de rekening betalen en praatjes maken. Het is de Nepalese levensstijl. Ze maken zich niet zo druk.

Tibetaals boeddhisme

Vandaag lopen we voornamelijk langs de berg richting het noorden. We wandelen door veel leuke dorpjes en het Tibetaanse boeddhisme is steeds meer zichtbaar. Overal zien we grote stenen met O Mani Padme Hum mantra’s, gebedsvlaggen, stoepa’s en mensen in traditionele Tibetaanse kleding. Ik realiseer me dat we al een tijdje geen ezel meer zijn tegengekomen. Die had ik niet gemist. Lekker rustig.

Leuke lunch

We lunchen bij een jong stel in Chukhum Paro. Ze hebben een klein kindje die in een wiegje op de zonovergoten binnenplaats ligt. Door het wasgoed aan de waslijn ligt het mannetje toch in de schaduw. De grond is bedekt met stro en overal lopen puppies. Ze hebben net een nestje want de beestjes zijn nog heel erg klein. We horen Jacobyn al denken, ‘Oh my God, it’s a fluffy!’ We zetten vier stoeltjes klaar, trekken onze bergschoenen uit en genieten van het gezellige familieleven op het binnenpleintje, met een prachtig uitzicht op de wit besneeuwde bergtoppen voor ons.

Manaslu en Tsum Valley dag 6 Chumling tot Lamagaun uitzicht

Slapen bij een Tibetaanse familie

‘s Middags hebben we een fantastisch uitzicht op Ganesh Himal. Omdat het winter is en dus koud, trekken veel mensen in deze periode uit de bergen naar lager gelegen gebieden. Veel tea houses zijn gesloten en sommige dorpen zelfs volledig onbewoond. Om deze reden slapen we vannacht bij een lokale familie in Burgi, vlakbij Lamagaun. Superleuk. In een echt Tibetaans huis met vuur om op te koken. Het laatstgenoemde maakt ons blij want het is koud ’s avonds. Een beetje warm zitten is dus een cadeautje.

Milarepa cave

Vandaag verliest Deep z’n geloofwaardigheid. 😉 Hij heeft ons naar een grot gelokt (om de voetafdruk van boeddha te aanschouwen 🙈). We hadden allemaal geen zin maar hebben ons toch laten overhalen. Ik vroeg nog, ‘Is het de moeite waard?’ Hij antwoordde, ‘So so’. Ok, vooruit… nu we er toch zijn. Toen moesten we 300 NPR betalen, duurde het een uur voordat we vertrokken en was het bijna donker voor we er waren. Ik werd superchagrijnig van zijn flauwe grapjes en was er even helemaal klaar mee. Stomme grot, niks te zien, zonde van de tijd. Dat wist hij van tevoren ook wel.

Manaslu en Tsum Valley dag 6 Chumling tot Lamagaun, manimuren

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.