In december en januari liepen wij de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 3: Khorla Bensi naar Jagat.

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 3 Khorla Bensi tot Jagat, hangbrug

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 3 

Khorla Bensi naar Jagat (1340m)

Vandaag begint de trekking écht. Het ontbijt staat om 07.00 uur klaar en een half uur later zijn we ready for take off. Omdat Jacobyn haar tas niet met de Turkish Airlines vlucht is meegekomen, is Harry Porter, achtergebleven in Kathmandu. Wanneer de tas aankomt, brengt hij deze na. Tot die tijd draagt Santosh drie tassen. We voelen ons een beetje schuldig als we hem zien zwoegen. Maargoed, het is niet anders.

Steile en smalle paadjes

De teller registreert vandaag 19km. Aan het begin wandelen we vooral langs de rivier, later meer bergopwaarts. Leuk! Het is vaak wachten op bepakte ezels die net als wij naar boven moeten klimmen en klauteren. De paadjes zijn smal en steil. Aangezien de afgronden er niet om liegen, ben je genoodzaakt te wachten. Het is de ezel of jij. Geregeld schijnen er ezels in de rivier en afgrond te verdwijnen. Ik ben blij dat we dat niet zien.

Kleine en grote dorpen

Na 19km bereiken we Khorla Bensi. Er is stromend water dus doen alvast een wasje omdat het kan. ‘s Avonds spelen we een kaartspelletje dat Deep ons leert. Toen hij het kaartspelletje voorstelde dacht ik nog, oh nee, we gaan toch hopelijk niet iedere dag irritante spelletjes spelen… Achteraf spelen we dit kaartspel praktisch iedere dag. Vrijwillig en met veel plezier. Zelfs nog in de kroeg in KTM. 😉 De luid denderende rivier is inmiddels iets minder hoorbaar doordat we hoger slapen. Dat betekent een goede nacht.

Plekje bepalen

Overdag lopen we afwisselend naast elkaar en kletsen over koetjes en kalfjes. Een eerste indruk heb je snel maar écht kennen doen we elkaar natuurlijk nog niet. De eerste dagen moest iedereen zijn plekje bepalen. Dit lijkt nu wel gebeurd. JP is een sociaal dier en praat tegen alles en iedereen. Jacobyn is van nature vrij rustig maar Maurice was verdacht stil de eerste dagen. Achteraf vertelde hij dat hij dacht, waar ben ik in aan begonnen? Maar ja, er was geen weg meer terug haha.

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 3 Khorla Bensi tot Jagat, ezels

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een goede wandelkaart vind je op de website van De Zwerver.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.