In december en januari liepen wij de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 17: Deng naar Dobhan.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 17, Deng tot Dobhan, alles de berg op dragen

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 17

Deng tot Dobhan (1.070m)

We bevinden ons weer in de bewoonde wereld met het bekende donkey delay. Dit betekent vroeg vertrekken en stevig doorlopen. Het ezeloponthoud kan er namelijk zomaar voor zorgen dat we onze kilometers niet halen (en dus niet op tijd in KTM zijn). Aan het einde van de dag zijn de beentjes dan ook echt wel moe. Ik struikel letterlijk over ieder steentje. Maar wel weer een dikke 30km gesjouwd… door de bergen, omhoog en naar beneden, over rotsachtige paadjes. Dat hebben we weer goed gedaan.

Groente en fruit

Aangekomen in Dobhan is theetijd. Thee met kokoskoekjes, is het vaste recept bij aankomst. Wassen en douchen is iets waar ik al een tijdje mee ben gestopt. Ik denk er al niet eens meer over na. Vies voel ik me zeker maar we zijn bijna ‘thuis’ en een beetje meer of minder stinky maakt nu ook niet meer uit. Wat me vandaag opvalt is dat er sinds tijden weer fruit aan de bomen hangt en groente op ons bord ligt. Zo lekker! Dat had ik best wel gemist.

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 17, Deng tot Dobhan, moestuin
Manaslu en Tsum Valley trekking dag 17, Deng tot Dobhan, bananen

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.