In december en januari liepen wij de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 18: Dobhan naar Soti Khola.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 18, Dobhan tot Soti Khola, laatste kilometers

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 18

Dobhan naar Soti Khola (700m)

Dat ging snel. Manaslu en Tsum Valley trekking dag 18 staat voor de deur. De laatste dagen staan volledig in het teken van kilometers maken want we willen zo snel mogelijk richting Kathmandu. Vandaag wederom zo’n 30 kilometer voor de boeg. Aan het begin komen we weer langs de wegwerkzaamheden voor de aanbouw van de snelweg naar Tibet. Later is het vooral vlak, saai en een kwestie van doorlopen. Richting de bewoonde wereld. De wereld waarin bussen rijden. Bussen naar Kathmandu.

Donkey delay

Donkey delay valt mee vandaag. Het lijkt of ze alle ezels hebben opgespaard en in een keer doorlaten. We hoeven maar eenmalig 40 minuten te wachten. Er valt weer van alles van de ezels. De zakken die op hun rug geknoopt zitten, schuren soms open langs scherpe rotswanden, bomen of takken. De inhoud valt dan op het pad of in het ravijn. Ik denk dat er heel wat familieverpakkingen snoep, sigaretten en noodles in de rivier liggen. Bij terugkomst serveert Deep de noodles die van de ezel zijn gevallen als snack bij onze biertjes. Best lekker. Maar heel eerlijk, alles smaakt goed na een dag wandelen in de bergen.

Home sweet home

Aan het einde van de dag bereiken we het startpunt. Blij dat ik er ben! De schoentjes gaan uit en de biertjes komen op tafel. Het is oudejaarsdag dus dubbele reden voor een drankje. Ook Santosh en Harry doen mee. Gezellig! De zijn weer in de geciviliseerde wereld. De trekking liep totaal anders dan gepland en verwacht, maar het was goed. We hebben het mooi gehad. Vooral in relatie tot elkaar. Er is geen onvertogen woord gevallen. Het was superleuk omdat we zo anders zijn. Iets voor twaalf ligt iedereen op één oor. Morgenvroeg terug naar Kathmandu. Zin in!

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 18, Dobhan tot Soti Khola, hangbrug
Manaslu en Tsum Valley trekking dag 18, Dobhan tot Soti Khola, brug bouwen
Manaslu en Tsum Valley trekking dag 18, Dobhan tot Soti Khola, zware rugzak

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.