In december en januari liepen wij de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 9: Nile naar Chumling.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu en Tsum Valley dag 9 Nile tot Chumling, wandelpaden

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 9 

Nile tot Chumling (2386m)

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 9. Vandaag voelt als een ‘op de terugweg-dag’. Ik ben een beetje chagrijnig en heb geen zin om te praten. Wat doe je dan? Precies. Een beetje hardstyle in je oren (helpt vaak wonderbaarlijk goed.😇) Daarnaast zijn de eerste uren van de dag te koud om je loopstokken vast te houden dus deze klem ik onder mijn arm. Na een paar uur ben ik weer aanspreekbaar. Zo nu kan de dag echt beginnen.

Rachen Gumpa

We maken een kort een uitstapje naar Ranchen Gumpa, een Tibetaans boeddhistisch vrouwenklooster. Vanwege de winter zijn er weinig nonnen aanwezig, maar het geeft ons een goed beeld van hun leven. Terwijl de rest de tempel ingaat, loop ik even rond. Vanuit de verte roept een dame, ‘Hello!’. Wanneer ik omkijk zie ik een non zwaaien vanuit haar kamer. Ze nodigt me uit voor een kopje yakboterthee die ze op traditionele wijze bereidt. Voor ik het weet zit ik op haar bed en praten we over haar leven als non. Ze is 33 en woont al 15 jaar in een klooster. Onvoorstelbaar hoe onze levens verschillen. Even later komt ook de rest. Na een paar slokken zoute thee bedanken we haar voor haar gastvrijheid en lopen we verder.

Handwasjes

De middag gaat op de automatische piloot. In Chumling, onze overnachtingsplek, doe ik een handwasje. Tijdens een trekking heb je weinig spullen bij je. Dat wat je hebt, probeer je zo schoon mogelijk te houden. Dus als de mogelijkheid zich voordoet en de tegenzin niet te groot is, steken we onze handen uit de mouwen. Daarnaast lopen we morgen officieel de vallei uit. Omdat de Manaslu trail hoger ligt, wordt het kouder. Wassen is dan het laatste waar je zin in hebt. De avond bestaat weer uit de gebruikelijke ingrediënten: dal bhat, thee en kaartspelletjes.

Manaslu en Tsum Valley dag 9 Nile tot Chumling, locals huis bouwen
Manaslu en Tsum Valley dag 9 Nile tot Chumling, in het teahouse

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.