In december en januari liepen wij de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 19: Soti Khola naar Kathmandu.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 1 Kathmandu tot Soti Khola, Budha Gandaki rivier

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 2 

Soti Khola tot Khorla Bensi (970m)

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 2. Vandaag begint de trekking écht. Het ontbijt staat om 07.00 uur klaar en een half uur later zijn we ready for take off. Omdat Jacobyn haar tas niet met de Turkish Airlines vlucht is meegekomen, is Harry Porter, achtergebleven in Kathmandu. Wanneer de tas aankomt, brengt hij deze na. Tot die tijd draagt Santosh drie tassen. We voelen ons een beetje schuldig als we hem zien zwoegen. Maargoed, het is niet anders.

Snelweg naar Tibet

We lopen vlotter dan gepland en bereiken onze eerste lunchplek al om 10.30 uur. Dat betekent rustig aan doen en iets langer in het zonnetje blijven zitten. Niet verkeerd. Onderweg zien we van alles. Mannen met complete kippenhokken op hun rug, ezels bepakt met sigaretten, rijst en gasflessen maar ook wegwerkzaamheden. Er wordt een autoweg aangelegd door het Manaslu gebergte naar Tibet. Om de zoveel meter blazen ze stukken berg op. Binnen tien jaar moet de autoweg gereed zijn. Inmiddels zijn ze drie jaar bezig. We betwijfelen of ze het gaan redden.

Irritante kaartspelletjes

Na 19km bereiken we Khorla Bensi. Er is stromend water dus doen alvast een wasje omdat het kan. ‘s Avonds spelen we een kaartspelletje dat Deep ons leert. Toen hij het kaartspelletje voorstelde dacht ik nog, oh nee, we gaan toch hopelijk niet iedere dag irritante spelletjes spelen… Achteraf spelen we dit kaartspel praktisch iedere dag. Vrijwillig en met veel plezier. Zelfs nog in de kroeg in KTM. 😉 De luid denderende rivier is inmiddels iets minder hoorbaar doordat we hoger slapen. Dat betekent een goede nacht.

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 1 Kathmandu tot Soti Khola, Budha Gandaki rivier

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.