Wat een Facebookoproepje wel niet teweeg kan brengen. In november vroeg ik wie er zin had om met de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal te doen tijdens de feestdagen. Stomverbaasd was ik over het aantal reacties. Nog minder had ik verwacht dat er daadwerkelijk drie mensen zo gek waren om een vliegticket te boeken. Een hele eer! In dit blog het verhaal dat ontstaat wanneer je een politieagente uit Amsterdam, een boer uit de Polder, een process engineer uit Hengelo en een reisbegeleidster zonder vaste woon- of verblijfplaats op een afgelegen bergketen in de Himalaya dropt. 

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu-gang

Vier vreemdelingen

Wie zijn die vier vreemdelingen die samen de feestdagen doorbrengen? Waar ken ik ze van? Waarom besluiten ze mee te gaan? En hoe heb ik ze tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking leren kennen? Ik stel ze voor op snelheid van vliegticketboeking. 🙂

Jan-Pieter (call him JP)

De eerste boeker is Jan-Pieter, oftewel JP, de boerenknecht uit de Polder. Getagd door een vriend en nog nooit een wandeling langer dan twee kilometer gemaakt, bedacht hij dat dit best weleens een leuk avontuur kon worden. En dat was het! Bedankt JP. Zonder jou was deze trip niet hetzelfde geweest. JP in het kort: gangmaker, koekenbakker, bier, niet klagen maar dragen, houdt van heel veel praten (…maar niet over zichzelf 🙂 ) en is waarschijnlijk de meest flexibele persoon op aarde. Figuurlijk dan.

Jacobyn

De tweede die een ticket boekt is Jacobyn. Detective in Amsterdam en mijn gast tijdens een Himalayatrekking in 2017. Tijdens haar vakantie in Panama besluit ze de Manaslu-trekking er ‘nog even’ bij aan te plakken. Gewoon omdat het kan. Gelukkig maar… want wat had ik zonder jou gemoeten. Jacobyn in het kort: doelgericht, zorgzaam, humor, legt de lat hoog en stiekem heel erg lief. 🙂 Heb je iets specifieks nodig? Draad, naald, oordoppen, cup-a-soup of een complete thuisapotheek? Jacobyn is je beste vriend. Deze scenariodenker heeft werkelijk aan alles gedacht.

Maurice (alias Maunaslu)

Op de valreep sluit process engineer Maurice uit Hengelo aan. Grappig genoeg is hij nog in Nepal (gast wandel- en fietsreis 2018) wanneer hij binnen drie weken besluit terug te keren. Dan heb je waarschijnlijk een toffe vakantie gehad. 🙂 Maurice in sleutelwoorden: cijfertjesman, uberfit, lijstjes, structuur, controle, gezond eten, minimalistisch leven en alles voor de minste euro’s. Open zijn dagrugzak en er ontpopt zich een heuse voorraadkast met cacao, melkpoeder, kokosrasp, noten, zaden, rozijnen etc. Neem Maurice en Jacobyn mee op reis en het zal je aan niets ontbreken.

Paula

Natuurlijk was ik er zelf ook bij. Sinds begin oktober in Nepal en omdat ik echt van het land houd, kan je me hier net zo goed laten. Ik word blij van eenvoud, buiten zijn, wandelen en kletsen dus het idee om zo’n trekking te initiëren kwam niet uit de lucht vallen. Het was voor mij een traktatie om met zo’n clubje leukerds drie weken op pad te zijn. Ik heb nu al zin in de reünie. 🙂

Wandelen in Nepal Manaslu en Tsum Valley trekking

Gids en dragers

De Manaslu en Tsum Valley trekking mag op dit moment (nog) niet zonder gids. Omdat wij de trekking in de winter maken en weersomstandigheden in deze periode bar en slecht kunnen zijn, besluiten we dragers te nemen. Simpelweg om meer te kunnen genieten. Daarom maken Dipendra (gids), Santosh en Harry (porters) ook deel uit van onze Manaslu gang. Uiteindelijk maakten zij (nee JP, niet hun) het verhaal compleet.

Deependra (call him Deep)

Deep. Een traditionele Nepalese jongeman van 29. Pas getrouwd en sinds twee maanden vader van een prachtige zoon. Voor een Nepalees is hij laat. Het gros trouwt tussen z’n 20 en 25ste levensjaar. Als gids brengt hij het grootste gedeelte van het jaar in de bergen door. Zoals veel Nepalezen gedraagt hij zich soms bescheiden en onderdanig maar naarmate de trip vordert, zien we meer real Deep. Hij kletst leuk, zorgt goed voor zijn gasten en snapt hoe het spelletje werkt. Z’n Engels is supposingly en gradually flat.

Santosh

Onze favoriete Nepalees. Een schatje. Een wereld vol Santoshjes betekent een wereld zonder oorlog en geweld. Deze jonge, super skinny maar oh zo gespierde elektricien klust in z’n vrije uurtjes bij als porter en draagt een roze aura van liefde en positiviteit om zich heen. Hij lacht, danst en zingt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en heeft één favoriet Nepalees liedje op z’n telefoon dat 15 minuten duurt. Inmiddels kennen wij die ook. Maar… ook Santosh is niet heilig want vals spelen tijdens kaartspelletjes kan hij als de beste.

Harry Porter 

Last but not least, Harry Porter (grapcredits voor Jacobyn 🙂 ). Hij gaf zeker extra sjeu aan het verhaal. Een grote gezette Nepalees, een beetje terughoudend en een beetje een bromsnor. Het zal het niet zo kwaad bedoelen maar hij vind z’n werk niet bijster leuk. Onder z’n vrienden is Harry een ware storyteller… wij hebben hem nooit écht gezien. Naarmate de trip vordert, ontdooit Harry langzaam. Volledig ontdooid is hij echter nooit, dus wie Harry Porter is, blijft een mysterie.

Voorbereiding Manaslu en Tsum Valley trekking

Het was zooo leuk!

Achteraf terugkijkend, wat was het gaaf! Vier compleet verschillende mensen met ieder hun eigen motivatie, verwachting en verhaal om dit avontuur aan te gaan. De trekking verliep totaal anders dan gepland en verwacht. En het was mooi om te zien hoe iedereen daar op z’n eigen manier mee omging.

Comfortzone

Allemaal waren we op zoek naar dat stapje buiten die comfort zone. Behalve JP, die doet niet aan zulke onzin.😉 Het was gewoon supertof om hier onderdeel van te mogen zijn. In drie weken heb ik drie unieke, lieve, leuke en grappige individuen een stuk beter leren kennen. Stiekem was dat best wel bijzonder en leuk. Waarom? Dat lees je binnenkort.

Tsum Valley stupa

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.