In december en januari liepen wij de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 5: Philim naar Chumling.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu en Tsum Valley dag 5 Philim tot Chumling, Nepalees kindje

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 5 

Philim tot Chumling (2.386m)

Inmiddels kunnen we spreken van ochtendrituelen. Maurice en ik eten trouw ons havermoutpapje, gepimpt met cacaopoeder, kokosrasp en rozijntjes uit de voorraadkast van Maurice. Op de bordjes van Jan-Pieter en Jacobyn verschijnt de pannenkoek en/of het Tibetaanse brood met pindakaas. Jan-Pieter moet er altijd twee, die kan niet leven op één pannenkoek. Er staat een flinke wandeling op het programma omdat we gister een korte dag hadden. Met resultaat want Harry Porter bereikte gisteravond Philim met Jacobyn haar rugzak. Als een kind zo blij was ze. Meteen even kijken wat ze ook allemaal alweer in haar tas had gestopt.😉

Weinig stopplekken

Vandaag zijn er weinig dorpen onderweg. We kiezen onze stopplekken dus zorgvuldig. In de morgen lopen we weer langs de mooie blauwe bulderende rivier. Bergen lijken hoger en groter te worden en landschappen wijder. Het wordt eentonig, maar wel iedere dag mooier. Wanneer we van het hoofdpad afslaan om Tsum Valley in te lopen verandert het landschap. We wandelen ineens door een veel bosrijker en groener gebied met varens en bamboe. Iets later domineren vooral watervallen het landschap.

Allemaal leuk

Onderweg is het relaxt. De hele dag door ontstaan leuke gesprekken. Soms duren ze uren, soms minuten, soms houdt het na een paar woorden op. Alles is goed. Harry en Santosh lopen vrijwel altijd samen en iets voor of achter ons. Deep en wij lopen praktisch altijd bij elkaar. Wanneer de afstanden tussen ons iets te groot worden, of we elkaar al lang niet meer hebben gezien, wachten we even op elkaar.

Leven in de bergen

Vandaag loop ik een heel stuk met Deep. Hij vertelt dat kinderen in de bergen trouwen wanneer ze 14 of 15 jaar oud zijn. Niet veel later krijgen ze kinderen. Ik vraag of dat niet erg jong is maar hij zegt dat kinderen in de bergen op jonge leeftijd al veel meer verantwoordelijkheid dragen dan wij gewend zijn en dus ook sneller volwassen zijn. Eenmaal getrouwd, verlaten meisjes hun ouderlijk huis en gaan zij bij de schoonfamilie inwonen. Iedereen in één huis, dus inclusief ouders en eventuele overgrootouders, die ze kunnen raadplegen bij moeilijke vragen. Ook vertelt hij dat vrouwen in de bergen problemen hebben met het schoonhouden van zichzelf tijdens de menstruatie. Hier wordt weinig over gesproken maar het brengt de nodige problemen met zich mee.

Koude douche

Rond 16.00 uur komen we aan in Chumling. Het is nog licht en niet stervenskoud dus ik spoel mezelf af onder de koude kraan op de wc. Niet heel aanlokkelijk, ‘douchen’ boven een hurktoilet met remspeuren in alle tinten bruin, maar er is stromend water dus we klagen niet. Zo gaat het eigenlijk aldoor. En dat is, denk ik, ook het belangrijkste. Wanneer je niets verwacht, is alles goed. Daarnaast kun je alles omdenken. Zo is het na een koude douche des te lekkerder om je kleren weer aan te trekken.😉

Manaslu en Tsum Valley dag 5 Philim tot Chumling, Nepalese dames werken

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.