In december en januari liepen wij de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 14: Samagaun tot Samdo.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 14 Samagaun tot Samdo, Sami uit Samdo

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 14

Samagaun tot Samdo (3.690m)

We vertrekken op tijd uit Samagaun. Voor de middag bereiken we Samdo. Een traditioneel bergdorp waarin alle huizen op elkaar lijken. Je kan zien dat het leven hier pittig is. Mensen zijn vies en dragen oude kleding. Kinderen hebben enorme snotterbellen, zwarte vegen in het gezicht, vet ongekamd haar dat alle kanten opstaat en poepen en plassen op straat. Ons Westerse leven is écht van alle gemakken voorzien is. We zijn verwend zonder dat we het doorhebben.

Sami uit Samdo

In Samdo zijn weinig mensen aanwezig. Er is iemand met de sleutel van een lodge maar deze persoon sprokkelt vandaag hout in de bergen en komt pas ‘s avonds terug. Tot die tijd kunnen we schuilen in het hutje van Samo. Een goedlachse dame van, ik gok, 50 jaar die ons onverwachte bezoek maar al te gezellig vindt. Haar man is in Kathmandu dus ze is alleen. In de woning van zo’n 5 bij 5m bevindt zich het fornuis, een houten bankje met tafel en twee bedden. Binnen is het donker. Voor het enige raampje dat er is, hangt het grootste gedeelte van de tijd een dikke deken tegen de tocht. Het plafond bestaat uit zwart gescheurd landbouwplastic en wat losse houten plankjes. Maar het maakt allemaal niet uit want het is hier fijn.❤

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 14 Samagaun tot Samdo, kalfje

Echte rijkdom

Wanneer we binnenkomen maakt Samo meteen plaats. Binnen no time zitten we vier op een rij, met een kopje thee, op het houten bankje. Ingepakt onder een dikke laag van dekens proberen we het een beetje warm te krijgen. Dat gaat niet vanzelf. Eigenlijk hebben Maurice, Jacobyn en ik het praktisch altijd koud terwijl JP zijn jas nog niet eens aanheeft. Oneerlijk! Om de beurt lopen we even naar buiten om het dorp te verkennen. We zijn zo weer terug want binnen is het een stuk aangenamer. Omdat we geen zin meer hebben om ons naar de lodge te verplaatsen, overnachten we bij Samo. Ik bedenk me, zou ik het doen? Zo belangeloos zeven wildvreemden ontvangen? Ze alles gunnen wat ik had? Alles delen? Dit is rijkdom.

Slaapfeestje

Na de lunch tovert Samo haar hutje om tot slaaphok. Spontaan komen er overal dekens, matrasjes en dekbedden vandaan. Met z’n zevenen liggen we half opgestapeld en kris kras door elkaar. Knus. Het voelt als een slaapfeestje. 😃 Wanneer je goed om je heen kijkt is de situatie heel lachwekkend. Santosh zit als een lachende boeddha ingepakt in een deken en verroert geen vin. Ik vermoed dat hij echt zittend slaapt. Maurice wandelt rond in één of andere foute glanzende Chinese kimono van Sami omdat hij het zo koud heeft. JP ligt uitgeteld op het houten bed, Harry warmt zichzelf op bij het fornuis en Deep, Jacobyn en ik liggen innig verstrengeld op de grond onder een berg slaapzakken, dekens en dekbedden. Onvergetelijk!🙏

Bijzondere nacht

Van het ene op het moment dwarrelt er iets op ons dekbed neer. Wanneer we omhoog kijken, zien we ze door het plafond sneeuwvlokjes naar beneden vallen. Bijzonder, want het is praktisch alleen maar mooi weer geweest. En nu, op het cruciale Larkya pass beslissingsmoment, gaat het sneeuwen. We besluiten nog geen conclusies te trekken en wachten af hoeveel sneeuw er morgen daadwerkelijk ligt. De kans dat we de pass niet over kunnen, wordt nu wel groter. Wanneer we gaan slapen is Samo ineens verdwenen. We vermoeden dat ze in de stal ligt. Een bijzondere nacht… Ik geloof niet dat iemand een oog heeft dichtgedaan. 😉

Manaslu en Tsum Valley trekking dag 14 Samagaun tot Samdo, huis Sami
Manaslu en Tsum Valley trekking dag 14 Samagaun tot Samdo, slaapfeestje bij Sami

Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.