Afgelopen maand liep ik mijn eerste NS-wandeling, Woldberg Steenwijk om precies te zijn. Ik zag de routebordjes al regelmatig op stations en LAW’s, maar het kwam nooit in me op er één te lopen. Totdat we zondagmiddag nog even wilden wandelen maar zonder al teveel gedoe met route of vervoer. De NS-wandeling dus! Lopen van station naar station. Eerst liepen we de korte variant (9,5km). Die beviel zo goed dat we de week erop de lange deden (17km). De standaard route is 14km.

Station Steenwijk: startpunt NS-wandeling Woldberg-Steenwijk

NS-wandeling Woldberg Steenwijk start op station Steenwijk. Via de spoorbrug lopen we naar de achterzijde van het station. Na een stukje over het industrieterrein, door een woonwijk en langs het spoor verlaten we de stad. Aan de rand van het bos treffen we Theehuis Tuk. Nog maar een paar kilometer versleten, maar we gaan ervoor: koffie, thee en aardbeivlaai. Gewoon omdat het kan. Lekker genieten in het zonnetje in de tuin. Leuk plekje!

Download vooraf de routekaart, -beschrijving en GPX van de NS-wandeling Woldberg Steenwijk. Zo navigeer je onderweg eenvoudig en loop je minder snel verkeerd.

Naaldbomen-NS-wandeling-Woldberg-Steenwijk
Theehuis-Tuk
Lotje

Uitkijktoren in Tuk

Vanuit het theehuis wijken we een klein stukje van de route af. Er staat een uitkijktoren (met 131 treden) die we even willen beklimmen. Op de top zien we de kerktoren van Steenwijk, omringende dorpjes, en in de verte Giethoorn en Heerenveen. Dan lopen we via onverharde paadjes langs weilanden en bramenstruiken de bossen in. Ze zijn rijp. Gelukje!

Uitzicht-uitkijktoren-NS-wandeling-Woldberg-Steenwijk
Bramen
Varens

De Woldberg

Wanneer we het bos in lopen, zijn we verrast. We lopen vrijwel direct door mooie grote beukenlanen. Ze brengen ons richting de Woldberg. Een stuwwal van 26 meter hoog die ontstaan is in de ijstijd. Van uitzicht is geen sprake omdat hij volledig met bomen begroeid is. Wel zijn er mooie holle wegen te zien die zijn ontstaan door het water dat van de Woldberg stroomt. Iets verderop bij wandelpunt 31 kun je naar rechts voor de verkorte route. Deze liepen wij de week ervoor. Nu gaan we links.

Beukenlaan-NS-wandeling-Woldberg-Steenwijk
Heideveld-Grafheuvels-NS-wandeling-Woldberg-Steenwijk

Het Terrasje

We lopen verder langs de bosrand en belanden op een tweede terras: het Terrasje (Woldweg 2, de Pol). Het ziet er zo gezellig uit die tafeltjes en stoeltjes in het zonnetje, dat kunnen we niet overslaan. De eigenaren zijn net begonnen, dus we moeten ook even testen. De wafel met verse aardbeien is een aanrader, evenals de koffie en cappuccino. Ook Lotje vond het lekker. Ok, nu gaan we echt wandelen. Het koffie drinken legt ons overigens geen windeieren. We zien naderhand tot twee keer toe een reebok.

Lekkere-cappuccino-bij-het-Terrasje
Een-appeltje-voor-de-dorst

Landgoed de Eese

In het bos staan we plots aan de rand van een mooi heideveld, Grafheuvels. De standaard route (14km) loopt hier omheen en dan weer richting Steenwijk. Wij gaan voor een extra lus over De Eese, een Middeleeuws landgoed (800ha) op de grens van Friesland, Overijssel en Drenthe. Een mooi gebied met akkers, bossen, berkenlanen, heide en monumentale gebouwen. Bij huis De Eese staan bordjes met verboden toegang, dus daar durven we niet meer te komen.  

Landgoed-De-Eese-NS-Wandeling-Woldberg-Steenwijk
Bewegwijzering-NS-wandeling

NS-wandeling Woldberg-Steenwijk eigen route

Het laatste deel van de route loopt voornamelijk door naaldbos. We lopen een paar keer verkeerd, dus besluiten onze eigen route te maken. Op gevoel komen we een heel eind. Wanneer we het bos verlaten, wandelen we weer richting station. Verrassend leuke wandeling! En er zijn 48 NS-wandelingen… dus heb besloten er een serie van te maken. Weer een mooi afvinklijstje. 😊

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.