Op de fiets naar Afrika

Nieuw avontuur. Het kriebelt al een tijdje. Dit keer pak ik het eens compleet anders aan. Ik ga iets doen dat ik nog nooit gedaan heb. Ik ga op de fiets naar Afrika. Eind 2019 vertrek ik en de aankomende maanden houd ik me bezig met de voorbereidingen. Wat heb ik nodig? Wat moet ik weten? Welke route ga ik fietsen? Hoe lang gaat de reis duren? Wat gaat het kosten? Etc. etc. Er valt heel wat uit te zoeken, maar ik word al blij als ik eraan denk. Nieuwe dingen leren, iets ondernemen en mezelf ontwikkelen. Dat geeft me energie. Of ik het leuk ga vinden? We gaan het ervaren.

Sahara, Marokko

Waarom naar Afrika?

Afrika is een continent dat ik totaal niet ken. Des te meer reden om het te ontdekken. De afgelopen vijftien jaar heb ik voornamelijk in Azië doorgebracht. Hoewel ik het continent nog steeds geweldig vind, is het tijd voor iets nieuws. Daarnaast leer je in een totaal nieuwe omgeving het meeste en dat is één van de voornaamste redenen dat ik zelf weer op reis wil. Wat verwacht ik van Afrika? Dat het vooral rauw en puur is. Anders. Maar eerlijk gezegd? Ik heb geen idee. Ik zie het wel.

Waarom op de fiets?

Na twee wereldreizen en diverse korte tripjes met een backpack is het tijd voor wat anders: de fiets. Drie redenen: 1. Ik ken het simpelweg niet, dus er valt iets nieuws te ontdekken. 2. Het is actief en daar word ik blij van. 3.) Het is een duurzame manier van reizen. Het laatstgenoemde vind ik misschien wel het belangrijkste. Op reis kom ik vaak op extreem vervuilde plekken. Dat raakt me. Mijn doel is om alleen bandensporen (en af en toe voetstapjes) achter te laten. Daarnaast trekt de buitenlucht, de vrijheid, de eenvoud en het overzichtelijke tempo van een fietsreis me aan.

Op de fiets naar Afrika voor een goed doel

Omdat alleen nemen niet goed voelt, wil ik ook iets geven. Ik vind het een mooi idee om in mijn vrijheid te fietsen voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Daarom koppel ik mijn fietstocht naar Afrika aan een goed doel. Met het ingezamelde geld draag ik mijn steentje bij. Op dit moment ben ik nog op zoek naar een concreet doel. Heb je een leuk idee? Of weet je een goede doel dat wel wat extra aandacht kan gebruiken? Let me know.

Tips zijn welkom

In maart start ik concreet met de voorbereidingen voor deze reis. De aankomende tijd verschijnt er dus iets vaker een blog over mijn voorbereidingen voor de fietsreis naar Afrika. Ik ben nog volledig onwetend dus mocht je tips of ideeën hebben? Ze zijn van harte welkom. 

Tot binnenkort!

13 gedachtes aan “Op de fiets naar Afrika

 1. Marinus

  Hey Paula, op de fiets naar Afrika. Maar da is best groot.. is het de bedoeling van Groningen naar Marokko of, zoals ik jou inschat, ergens in Zuid Afrika?
  In ieder geval een super mooi avontuur weer!
  #jaloers.

  Groet, Marinus

 2. Marika de Boo

  dag Paula,
  Ik ben via bekenden geattendeerd op jouw plan en je zoektocht naar een mooi doel om voor te fietsen. Mijn advies: fiets naar Zuid-Afrika, naar Johannesburg. Een stad waar veel gelukzoekers/avonturiers/(economische)vluchtelingen naar toe trekken en waar wij met onze stichting en samenwerkingspartners werken aan onderwijs voor kinderen en jongeren in het drukbevolkte en verpauperde stadshart.
  Ik kan een heleboel concrete goede doelen bedenken waar je voor zou kunnen fietsen. Stuur me een bericht als je interesse hebt.
  Succes!

 3. Marika de Boo

  dag Paula,
  Via bekenden werd ik geattendeerd op jouw plan om naar Afrika te fietsen en daar een goed doel aan te koppelen. Misschien een leuk idee om naar Johannesburg te fietsen? Het is een plek waar heel veel mensen uit de regio naar toe komen; avonturiers/gelukzoekers/(economische) vluchtelingen en waardoor er een enorme druk op deze stad ligt.
  Dit is dan ook het werkgebied van stichting Ikusasa. We werken daar samen met een aantal samenwerkingspartners met als doel onderwijs mogelijk maken voor de allerarmste kinderen in het verpauperde en arme stadshart, Hillbrow.
  Ik kan een aantal concrete goede doelen voor je bedenken. Mocht je interesse hebben, neem dat contact met me op!
  Succes!
  Marika de Boo

 4. Pingback: MINDSTYLE | Grote avonturen beginnen klein | Wanderworld

 5. Pingback: TRAVEL | Op de fiets naar Berlijn: Europa-Radweg R1 | Wanderworld

 6. Pingback: REISFILM | Fietsvakantie naar Berlijn: alles gut | Wanderworld

 7. Kristof

  Beste Paula,
  Ik speel al een tijdje met het idee om eens een lange trip te doen met de fiets. Momenteel verschillende blogs, boeken aan het lezen, zoeken naar een leuke trip, … In deze fase speelt het idee om vanui België naar Zuid Afrika te rijden.
  Toevallig kwam ik op deze post terecht. Ik ben echt benieuwd of de plannen vorm gekregen hebben? Welke route ben je van plan te volgen of ben je aan het volgen? Kan ik ergens een verslag lezen, … Je merkt ik ben benieuwd.

  1. Paula Auteur van bericht

   Hi Kristof,

   Bedankt voor je bericht. Het klinkt waarschijnlijk een beetje vreemd maar ik ben onverwacht zwanger geraakt in de tussentijd. Ik wilde in oktober 2019 wegfietsen, maar ben grappig genoeg 19 oktober 2019 bevallen van een dochter. De plannen schuif ik dus even 20 jaar voor me uit. wel wat kleinere tripjes gedaan in de tussentijd hoor maar het grote werk met zo’n jong kindje is niet verantwoord. Mocht jouw plan doorgaan, kan ik je dan volgen? Zelf zou ik langs de westkust fietsen. Ik zou het zeker doen als je de kans hebt… dat pakt niemand je meer af.
   Groetjes

 8. Kristof

  Beste Paula,
  Ik speel al een tijdje met het idee om eens een lange trip te doen met de fiets. Momenteel verschillende blogs, boeken aan het lezen, zoeken naar een leuke trip, … In deze fase speelt het idee om vanui België naar Zuid Afrika te rijden.
  Toevallig kwam ik op deze post terecht. Ik ben echt benieuwd of de plannen vorm gekregen hebben? Welke route ben je van plan te volgen of ben je aan het volgen? Kan ik ergens een verslag lezen, … Je merkt ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: