19/06/2013 tot 30/06/2013
Wat doet Mark nu precies op die bananenboerderij in Australië vragen mensen regelmatig. Lange weken, lange dagen en hard werken dat weten we inmiddels wel. Maar waar houdt hij zich allemaal mee bezig tijdens zo’n werkdag? Dat is inderdaad een leuke vraag en daarom heeft Mark besloten om verslag te doen van een dagje op de bananenboerderij in Australië.

Goedemorgen bananen

Maandagmorgen 5:00, de wekker gaat. Om 6:00 stap ik de bus in en word naar Tropicana gebracht, de boerderij. Codge Lodge heeft een aantal busjes waarmee zij mensen naar het werk brengen dus zelf hoef ik niet te rijden gelukkig. Meestal zijn we erg moe dus we slapen nog even verder in de auto.

Bananen-beginnen-te-groeien

Bananen beginnen te groeien

Hoe groeien bananen?

Omdat bananen in dit klimaat het hele jaar door groeien wordt er op Tropicana ook het hele jaar geoogst. Wanneer bananen oogstklaar zijn wordt de bunch afgehakt. Een bunch bevat tussen de vijf en de tien trossen bananen zoals wij ze kennen uit de winkel. Wanneer de bunch afgehakt is wordt ook de bananenplant omgehakt. Niet omdat hij dood is maar omdat er vanuit zijn wortels weer een nieuwe scheut doorgroeit, tot ongeveer vier meter. In het midden van deze plant komt een grote knop uit die zo zwaar wordt dat hij naar beneden gaat hangen. Daar komt een rij bloemen uit groeien welke later de bananen worden, de bunch. Hier kunnen zo´n 250 bananen aanzitten met een gewicht van 70 kilo. En zo is het cirkeltje rond.

Eigenlijk ben ik geen bananenplukker maar ben ik met een team bezig de bananen te beschermen en plukklaar te maken. In grote lijnen houdt dit in dat er een zak om de bunch wordt gedaan (bagging), er gif tegen insecten wordt ingespoten (dusting) en een touw aan de boom wordt bevestigd zodat deze niet om kan vallen vanwege zware bunches (stringing).

Bananen-klaar-voor-de-plastic-zak

Bananen klaar voor de plastic zak

Leiding geven op de boerderij

Na twee weken geef ik leiding aan een stel jongens en gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor 200 hectare aan bananenplanten. ’s Morgens verdelen we de werkzaamheden en rijd ik met tractor en wagen de jongens naar het bananenveld, de paddock.

Omdat het begroeid is zien we elkaar tijdens het werk op de bananenboerderij in Australië niet veel. Rond 11:00 hebben we een half uurtje pauze en daarna begint de middag. Op zich is dit allemaal nog niet zo spannend maar de dieren en insecten die ik overdag tegenkom maken het dat wel. Spinnen, muizen, possoms, kikkers, padden, gekko´s, kangoeroes, slangen, krokodillen noem maar op …het zit er allemaal.

Grote-spinnen-op- bananenboerderij- in-Australië

Grote spinnen op bananenboerderij in Australië

Slangen, spinnen en cassowarries

Tijdens mijn werk op de bananenboerderij in Australië zie ik heel veel spinnen, soms zo groot als je hand. Er bestaan zelfs spinnen waarvan je na een beet binnen drie uur dood bent. Gelukkig zijn ze zeldzaam en vallen deze niet zomaar aan. Een spin die wel veel voorkomt én aanvalt is de jachtspin. Hij is niet giftig maar je vindt hem wel op bijna iedere boom en ze bijten naar. Wanneer je in de buurt van hun boom of nest vinden ze dat niet zo leuk. Je hoort ze dan aan komen lopen over de stam. Erg fijn want dan ben je voorbereid. 😉

Daarnaast zie je ook regelmatig slangen maar deze zijn vaak ongevaarlijk. Omdat ik het helemaal niet op slangen heb blijf ik sowieso uit de buurt. Van krokodillen hebben we geen last. Ze zijn er wel maar wanneer je niet in de buurt van het water komt zie je ze niet.

Last but not least de cassowarry. Ik had nog nooit van dit beest gehoord. Een loopvogel tussen de 1,50 tot 1,80 hoog. Ze zijn erg territoriaal en zal je dus willen verjagen (lees: aanvallen). Dit verlies je gegarandeerd. De cassowary is snel, heeft scherpe klauwen en is zeldzaam dus die zie ik toch niet… dacht ik. Op een dag kom ik aanrijden met de tractor rent er ineens een cassowary voorbij! Uiteraard is er niemand die me gelooft want er is er nog nooit een cassowary gespot op de boerderij. De week erna zijn we met drie collega’s bezig in een afgelegen paddock. Komt vanuit het niets ineens wéér een cassowarry aan lopen. Wij heel snel weglopen natuurlijk, met de cassowary in het vizier want zo’n goede reputatie heeft deze vogel niet. Maar deze keer heb ik het gefilmd én ik had getuigen dus nu moesten ze me wel geloven. 😉

Slangen-in-Australië

Slangen in Australië

Einde werkdag bananenboerderij in Australië

Aan het einde van de dag rijden we terug naar de schuur en daar ruimen we alles op. We worden weer opgehaald door het busje van Codge Lodge en rond 17:00 ben ik terug in het hostel. Douchen, eten, slapen en dan begint het hele verhaal weer van voor af aan.

To be continued…