01/07/2013 tot 17/07/2013
Alweer zeven weken leven en werken in Innisfail. Wat gaat de tijd snel! Hoewel juli de koudste maand van het jaar is, en daarmee laagseizoen voor de oogst, zijn we toch lekker bezig. Mark is nog steeds actief in het bananenwerk en ik vul mijn dagen met al het andere werk dat voor handen is.

Werken voor 2e Working Holiday Visum

Per juli werkt Mark officieel voor zijn 2e WHV (Working Holiday Visa). Hiervoor werkte hij alleen zwart maar nu deels op papier. Na drie maanden werken in Innisfail kan hij dit werk laten aftekenen en zijn 2e WHV aanvragen.

Er was nog een hele rel binnen het hostel. Dilgit, de boer waarvoor Mark werkt, is een slechte betaler. Hij is de jongens gezamenlijk meer dan 20.000,- AUD verschuldigd. Iedere keer belooft hij van alles maar komt zijn afspraken niet na. Na de nodige gesprekken heeft hij de schade deels hersteld. De jongens hebben nu een deel van hun inkomen betaald gekregen. Toch blijf het tricky omdat niet alles op papier staat. Aangezien we meer nare verhalen horen over opgelichte backpackers zijn we alert. Op dit moment is werken in Innisfail de enige mogelijkheid om geld te verdienen dus we nemen het voor lief.

In-de-bananen-paddock

In de bananen paddock

Werken in Innisfail bananenstad

Tot op heden heb ik nog geen vaste boerderij gevonden. Iedere week heb ik wat willekeurige baantjes, vergelijkbaar met dagjeswerk. Ik pluk passievruchten, loop een folderwijk en sorteer soms nog een dagje bananen. Wat ook meteen een oproep is aan iedereen om je diploma te halen. Wat een verschrikkelijk geestdodend werk! Acht uur lang aan de lopende band, ietwat voorover gebukt zodat je een heerlijk zere rug krijgt. En dan de lelijke banaantjes van de tros trekken. Geloof me, na vijf minuten heb je het echt wel gezien maar dan moet je nog de hele dag. Als je daar staat irriteer je je echt aan alles en iedereen en dan wil je de hele wereld verbieden ooit nog een banaan te eten. Zelfs de playlist op m’n iPhone begint voorspelbaar te worden.

Mark-werken-in-Australië

Mark werken in Australië

Werken bij Barrier Reef Motel

Bij het Barrier Reef Motel heb ik het erg naar mijn zin. Het begon wat lullig met het doorgeven van verkeerde gerechten en het serveren van andere drankjes dan de klanten besteld hadden maar dat heb ik snel afgeleerd. Inmiddels begin ik langzaam te wennen aan het Australische accent en ken ik de menukaart en het dranken assortiment uit m’n hoofd. Ze vragen me steeds vaker en ik begin het erg leuk te vinden. Ik help de chef in de keuken, maak voorgerechten en desserts. Doe de roomservice, maak ontbijtjes, help achter de bar en werk in de bediening. Lekker veelzijdig dus.

Leven-en-werken-in-Innisfail

Leven en werken in Innisfail

Gratis eten in de tempel

Zondagavond eten we vaak op uitnodiging van Dilgit in de Sikh tempel. Hier krijgen we een gratis maaltijd. Omdat het eten superlekker is, en het leven in Australië duur genoeg, maken we hier graag gebruik van. Eerst nemen we deel in een ritueel en daarna eten we gezamenlijk. Daar zitten we dan in lange rijen op de grond omringd door tulbanden.

Prijzen in Australië

Om een beeld te krijgen van het (over)leven in Australië hebben we hieronder een boodschappenlijstje samengesteld. De kosten voor het leven zijn hier zeker 2-3 keer zo hoog dan in Nederland. Waar we in Nederland een avondmaaltijd samenstellen voor een paar euro zijn dat er hier zeker zes. Voornamelijk vlees is erg prijzig.

03,00 AUD Brood
05,89 AUD 1 kg. appels
02,98 AUD Krop sla
15,50 AUD 1 kg. Kip
02,00 AUD 2 Ltr. melk
09,99 AUD Griekse Yoghurt (Jalna)
01,85 AUD Mars/Snickers reep
03,50 AUD Coca Cola 0,5 ltr.
06,00 AUD Biertje terras
05,00 AUD Koffie terras
08,59 AUD Nescafé Blend 43 150 gr.
08,60 AUD Big Mac
17,22 AUD Marlboro sigaretten 25 pack
06,37 AUD Rexona deodorant
35,00 AUD Hostel p.p.p.n (of 185,- p.p.p.w.)
01,56 AUD Benzine Innisfail
01,58 AUD Diesel Innisfail

Post-ontvangen-is-leuk

Post ontvangen is leuk

Ons adres in Innisfail

Voor de mensen die het leuk vinden. Wij kunnen post ontvangen. Vanuit Nederland doet het er zeker twee weken over maar het werken in Innisfail is nog lang niet voorbij dus dat moet goed komen.

Codge Lodge
Mark en Paula Room 15
63 Rankin Street
4860 Innisfail QLD
Australia

To be continued…