25/08/2013 tot 07/09/2013
Gebroken nagels, rouwrandjes, blaren, schaafwonden, blauwe plekken… ik voel me op en top vrouw sinds ik werk op de boerderij in Australië. Je hoort het goed. Ik klaag niet. Ik ben ontzettend blij dat ik éindelijk aan het werk ben. Op dit moment is het aanpoten want de suikerriet wordt in deze periode geplant. Dit betekent lange dagen op het land. Vaak 10 uur. Wennen en pittig maar heerlijk om fysiek bezig te zijn.

Suikerriet-werk-op-de-boerderij-in-Australië

Suikerriet werk op de boerderij in Australië

Suikerriet werk op de boerderij

Om een beeld te krijgen van het planten van suikerriet in het kort iets over het proces. De sticks van volgroeide suikerriet worden gebruikt voor het planten van nieuwe suikerriet. Allereerst rijdt er een tractor met een blaasmachine langs de suikerriet om het schoon te blazen. De grootste chaos van dode bladeren is nu verdwenen en de sticks zijn weer zichtbaar. Hierna loop ik met een cane-knife langs de rij om alle dode, (te) kleine, gebroken en door ratten aangevreten suikerriet eruit te slaan. Vervolgens rijdt er weer een tractor langs maar ditmaal met een oogstmachine die de sticks van boven en onder afsnijdt en ze op een kar spuugt. Ik sta dan op de kar om de sticks te ordenen. Zo wordt het geen mikado en kunnen de planters de sticks later gemakkelijker van de kar trekken. Vervolgens rijden we met een volgeladen trailer naar de planters. Zij stoppen de sticks handmatig in de machine. De machine hakt de suikerriet in stukjes en plant ze onder de grond.

Suikerriet-planten-in-Australië

Suikerriet planten in Australië

Nu ik werk op de boerderij rijden er ook enorme oogstmachines rond om de suikerriet te oogsten. Men oogst suikerriet één keer per jaar. Wanneer dit geoogst is groeit de nieuwe suikerriet vanzelf weer aan. Na drie tot vier keer oogsten wordt de bestaande suikerriet van het land gehaald en wordt er nieuwe geplant. Meestal een andere soort. Dit is voornamelijk om de kwaliteit te verbeteren en ziektes geen kans te geven. Het planten van de suikerriet gebeurt altijd rond dezelfde periode (deze tijd). Bij regen is planten onmogelijk vanwege de modder. We richten ons dan meer op bananen.

Wij werken nog even lekker door

We zijn in ieder geval goed bezig hier en hebben een aantal heerlijke en voldane weken achter de rug. En… we gaan gewoon nog even lekker door.

To be continued…