09/01/2014 tot 16/01/2014
We hebben weer een lange rit voor de boeg. Vanuit Alice Springs rijden we van Uluru tot Adelaide met ons trouwe campertje. Dit betekent weer zo’n 2100 kilometer in het vooruitzicht. Nu we weten hoe heet het is kijken we er toch niet heel erg naar uit. De komende dagen voelt waarschijnlijk weer als een hete fohn op standje vier in ons gezicht.

Ayers Rock en de Olga’s

We bezoeken Ayers Rock (Uluru) en de Olga’s (Kata Tjuta). Twee heilige plaatsen voor de Aboriginals. Het is voor mij de tweede keer maar dat is helemaal niet erg. De reis er naar toe is lang en je zou denken ‘het is toch maar gewoon een grote steen?’ maar nee, het is behoorlijk indrukwekkend. Wel is het jammer dat ze niets over de geologie of het ontstaan van beide plekken vertellen. Er wordt alleen gesproken over de droomtijd van de Aboriginals en daar kunnen we niet zoveel mee.

Na Ayers Rock rijden we verder door de Outback. De benzineprijzen zijn ook meteen schrikbarend hoog. Terwijl we in Melbourne nog $ 1,29 hebben betaald voor de benzine, betalen we hier $ 2,22 per liter. Dat zijn grote verschillen maar ja… je hebt weinig keuze. We proberen het wel zoveel mogelijk te vermijden door extra jerrycans te vullen.

De-Olga’s-Kata-Tjuta

De Olga’s Kata Tjuta

Van-Uluru-tot-Adelaide-met-de-camper

Van Uluru tot Adelaide met de camper

Coober Pedy

Een dag later arriveren we in Coober Pedy. De opaalhoofdstad van de wereld. Dit lijkt ons leuk omdat een groot gedeelte van de stad zich ondergronds afspeelt. Vanwege de barre weersomstandigheden wonen veel mensen in ondergrondse mijnschachten. De stad oogt vrij depressief. Alles wat je ziet zijn zandbulten en droogte. Toch is het volgens een Australische dame, die er al 40 jaar woont, een fijne community om in te wonen. Wij bezoeken Old Timers Mine, een oude opaalmijn waar we kunnen zien hoe het er vroeger aan toe ging. Voor de rest hebben we voornamelijk last van bedelende dronken Aborginals die op ons autoraam kloppen en ons achtervolgen. We hebben het na een dagje dus wel weer gezien. Met de autodeuren netjes op slot rijden we weer verder.

Van-Uluru-tot-Adelaide

Van Uluru tot Adelaide

Emoe-bij-cattle-station-Outback

Emoe bij cattle station Outback

Veilig rit van Uluru tot Adelaide

De volgende stop is Adelaide, de vijfde stad van Australië én wijnhoofdstad. Een heerlijke plek vinden wij. Overzichtelijk, rustig, netjes, gemoedelijk en van alle gemakken voorzien. We genieten hier weer even van de luxe dingen. Shoppen, bioscoopje, kappertje, hapje, drankje. Het is fijn om in Adelaide te zijn. Het bezoekje aan Adelaide Central Market vinden we beide erg leuk. Hier kopen we een vleesspies met wild zwijn, kameel, emoe, kangoeroe, alpaca en krokodil. Dit moet je natuurlijk proberen als je in Australië bent.

Vleesspies-met-wild-zwijn-kameel-emoe-kangoeroe-alpaca-en-krokodil.

Vleesspies met wild zwijn, kameel, emoe, kangoeroe, alpaca en krokodil.

Rond Adelaide liggen veel wijnstreken waar je naar hartenlust kan proeven. Barrossa Valley is de bekendste maar wij kiezen, eigenlijk zonder reden, voor een wijnproeverij in McLaren Vale. Omdat de hittegolf al een tijdje aanhoudt en het echt nog steeds bizar heet is (lees: tussen de 40 en 50 graden) houden we ons een beetje in. We hebben meer behoefte aan water.

To be continued…