17/01/2014 tot 24/01/2014
“Kom snel, kom snel!”, zegt Mark. ‘Goedemorgen! Wat is er zo belangrijk op dit tijdstip?’, denk ik. Slaperig kom ik de camper uit. “WAUW!”. Er loopt een mooi koalabeertje naast onze camper. We bekijken hem van een afstandje en proberen dichterbij te komen maar dan kruipt hij snel de boom in. Gaaf om zo’n beestje in het wild te zien. Dit belooft een mooie dag te worden! En vandaag beginnen we aan de Great Ocean Road dus dat komt goed uit.

Koala-in-het-wild-Australië

Koala in het wild Australië

De Great Ocean Road

De Great Oean Road is een weg van meer dan 240 kilometer langs de Zuidkust van de staat Victoria. Van Torquay in het oosten naar Warrnambool in het westen. Oftewel in grote lijnen de kustroute van Melbourne naar Adelaide of vice versa.

In 1919 is de aanleg van de Great Ocean Road begonnen door soldaten die terug kwamen van de Eerste Wereldoorlog. Tot 1932 hebben ze eraan gebouwd en het werd gewijd aan de slachtoffers van deze oorlog. Onderweg zijn diverse activiteiten te doen en bezienswaardigheden te zien. De meest bekende is de rotsformatie 12 Apostels. Volgens Mark erg overrated en hadden ze het beter The 4 Ugly Stones kunnen noemen. Ik kan me er enigszins in vinden. Bij aankomst lijkt het heel wat. Een compleet informatiecentrum en volle bussen rijden af en aan maar uiteindelijk zijn de rotsformaties al in zodanige staat van erosie dat er niet zoveel meer van over is. Maar tja het blijven de 12 Apostels.

Port Campbell, een ander National Park, welke ook de route ligt vinden we erg mooi. Met name Loch and Gorge. Je ziet hier echt de kracht van de zee. De kloof is genoemd naar het schip Loch Ard welke vlakbij (Muttenbird Island) op 1 juni 1978 op de klippen is gelopen. Ook London Arch en Grotto zijn twee mooie rotsformaties in Port Campbell National Park.

Bij Bay of Islands Coastel Park maken we een mooie wandeling. Steile kliffen en rotsformaties domineren de baaien en heidevelden. Omdat het strand op sommige plekken toegankelijk is kunnen we ook even pootje baden. Een aangename afwisseling na alle bezichtigingen en de tijd die we op het zitvlees doorbrengen.

We overnachten op Johanna Beach Camping. Een aanrader. Mooie spots en helemaal gratis! ’s Avonds slaat het weer om en heeft de hittegolf eindelijk plaatsgemaakt voor een beetje verkoeling. Voor het eerst sinds acht maanden dragen we weer een trui. Heerlijk! Nooit geweten dat ik zo naar een trui zou kunnen verlangen. Een mooie afsluiter voor de prachtige Great Ocean Road.

Loch-and-Gorge-Great-Ocean-Road

Loch and Gorge Great Ocean Road

Great-Ocean-Road-Australië

Great Ocean Road Australië

12-Apostels-Great-Ocean-Road-Australië

12 Apostels Great Ocean Road Australië

Terug naar Melbourne

Het eindstation van onze Great Ocean Road trip is Melbourne. We bezoeken daar de Queen Victoria Market. Een markt met van alles wat. Een beetje te vergelijken met de zwarte markt in Beverwijk. Veel troep, nepspul en multicultureel eten. We hebben zelfs de Dutch Poffertjes kraam gezien. Omdat we toch in Melbourne zijn brengen we ’s avonds een bezoekje aan de familie Veerman. Uiteindelijk blijven we hier langer dan gepland.

Petten-bij-Queen-Victoria-Market

Petten bij Queen Victoria Market

Wijziging van plannen

We besluiten Perth te schrappen als eindbestemming. Dit worden teveel kilometers in een te korte tijd. We hebben geen zin om wéér zolang in de auto te zitten met die warmte. Daarom gaan we de camper verkopen in Melbourne. Hiervoor is een Road Worthy Certificate nodig en daarom moet de auto gekeurd worden. “Meteen even doen, dan zijn we er vanaf!”, zeggen we tegen elkaar. Dit ‘even’ duurt helaas veel langer dan gepland. Er moet veel vervangen en gerepareerd worden. Naast een flinke duit kost dit ook veel tijd. Gelukkig kunnen we in de tussentijd onze tent opzetten bij Camping Veerman.

Wanneer de auto klaar is nemen we afscheid en gaan we richting Melbourne centrum. We hebben nog het één en ander te regelen voor het afsluiten van onze Australië reis én willen graag nog even genieten van het niets hoeven voordat we straks in China aan de slag gaan.

To be continued…