18/04/2014 tot 16/05/2014 Het is even geleden maar hier is weer een teken van Chinees leven. De eerste drukke vakantieperiode zit er op. We hebben van alles en nog wat gedaan. We zijn overal en nergens geweest. En nu het wat rustiger is hebben we even tijd voor een update.

Vrolijk Chinees Pasen

Tijdens de paasvakantie was het een gezellig boel binnen Giggling Tree. Kinderen worden geschminkt, paaseieren geverfd, paasoren geknutselt en chocolade-eitjes gezocht. Kortom een gezellig bedoening! En de kinderen… die zagen er fantastisch uit.

Vrolijk Chinees Pasen

Vrolijk Chinees Pasen

Leuke activiteiten

Naast ons werk hebben we ook nog steeds tijd voor leuke activiteiten in de omgeving. Zo zijn we naar de Gold Water Cave geweest. Dit is een ontzettend mooie grot met modderbad en hotspring. Vies worden ging razendsnel, maar schoon worden helaas iets minder. Ook hebben we ons nog goed vermaakt met een dagje rotsklimmen. De karstgebergten in de omgeving lenen zich daar uitstekend voor. Yangshuo wordt ook wel het klimmekka van China genoemd. Er zijn sowieso ontzettend veel leuke dingen te doen in de omgeving en we hebben de helft nog niet gedaan. Dat zijn leuke vooruitzichten dus.

Rotsklimmen in Yangshuo

Rotsklimmen in Yangshuo

Geen connectie

Dagenlang hebben we zonder internet en stroom gezeten. Zonder enige aankondiging… het kan hier allemaal. Langer dan een week geen internet hebben is erg onhandig als je een guesthouse op het platteland runt en je boekingen voornamelijk via internet binnenkrijgt.

Kort daarna hebben de buren ineens bedacht dat ze een restaurant willen beginnen. De stroomkabels van Giggling Tree, welke voor hun huis langslopen, hangen dus van de ene op de andere dag in de weg. We doen een aantal voorstellen voor het verleggen van de kabels maar geen enkele optie vindt goedkeuring. Ze stoken elkaar op en dreigen uiteindelijk onze stoomkabels door te knippen. Na een hoop discussie en slapeloze nachten voor Mark zijn we tot een oplossing gekomen: onze eigen Giggling Tree stroompaal! Chinezen kunnen zooooo dwars zijn.

Giggling Tree stroompaal

Giggling Tree stroompaal

National Holiday

1, 2, en 3 mei is het National Holiday. Alle Chinezen zijn vrij en dat betekent gekkenhuis in China. Tolwegen zijn vrij van tol dus ook de minder rijke Chinezen kunnen het er van nemen. Om een beeld te krijgen… binnen Yangshuo doen gasten over een taxiritje van 6 km zo’n 1,5 uur. Al toeterend proberen de Chinezen zich een weg vrij te banen. Gekgenoeg rijdt alleen niemand er harder van.  Binnen Giggling Tree is het ook alle zeilen bijzetten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat rennen, vliegen en springen we om alles draaiende te houden. Leuk voor een paar dagen maar gelukkig gaat het niet iedere dag zo.

Gold Water Cave Yangshuo

Gold Water Cave Yangshuo

Workpermit

In de afgelopen maand zijn we alweer twee keer naar Hong Kong geweest voor het aanvragen van nieuwe visa. En dit was niet zonder reden. De eerste keer vertrekken we nogal gehaast naar de grens. We reizen meteen door naar het visumbureau in Hong Kong. Daar open ik mijn tas om de belangrijke papieren te pakken en… die zijn verdwenen. Kijken, zoeken, kijken, tas op de kop… hartverzakking!!! Dit kan niet waar zijn. Ik ben ze kwijtgeraakt. Meteen rinkelt er een belletje. Aan de grens vroeg Mark zijn paspoort, die bij de papieren in zat. Hij zegt ze te hebben teruggegeven maar ik heb ze nooit aangepakt of terug in m’n tas gestopt. Hoe dom! Gelukkig hebben we een double entry visum dus kunnen we meteen weer richting China. Heel erg zuur.

In de tussentijd zijn alle papieren opnieuw aangevraagd en hebben we een nieuwe poging gedaan. Dit met succes. Naast dat het weer ontzettend leuk en gezellig was om samen in Hong Kong te zijn heb ik inmiddels mijn werkvergunning en wacht ik op mijn verblijfsvergunning. Wanneer ik mijn verblijfsvergunning heb kunnen we ook voor Mark een verblijfsvergunning aanvragen op basis van onze huwelijk(sakte). Voel ik me ook eens belangrijk.

Ngong Ping cable car, Lantau Island Hong Kong

Ngong Ping cable car, Lantau Island Hong Kong

Chinees ziekenhuisbezoek

Mark is al een tijdje niet lekker en heeft waarschijnlijk een darminfectie. Omdat het lang aanhoudt besluiten we naar het ziekenhuis te gaan. Een van de meiden die hier werkt (Katy) gaat mee als vertaler. Dat is maar goed ook want anders zat hij er waarschijnlijk nog steeds.

In de onderzoekskamer staan nog vier andere Chinezen voor te dringen. Terwijl de dokter een spuit in Marks arm zet durven ze nog papieren onder zijn neus te drukken. Zelfs in een ziekenhuis hebben ze niet het fatsoen om te wachten. Enfin de dokter vraagt of Mark zo vriendelijk wil zijn om in een potje te poepen. “Met alle liefde”, zegt Mark in zijn beste Chinees. Nadat hij van het toilet komt maakt hij zich lichtelijk zorgen of er geen spetters van andere mensen in zijn potje zijn gedrupt want het zat werkelijk overal. Aan het plafond, op de muur en op de grond. Bij thuiskomt zegt hij, “Ik hoop echt dat we hier geen gasten naar toe hoeven te sturen”. Na 45 minuten stond zijn potje nog steeds ‘uit te stomen’ op de balie. Zonder sticker en zonder enige herkenning. Een ding is zeker… de Chinezen nemen het niet zo nauw met hygiëne maar qua organisatie kunnen ze ook nog het één en ander van ons leren.

Post is aangekomen

De eerste kaarten en postpakketjes zijn aangekomen. Dat vinden wij erg leuk! Wil jij ons ook blij maken? Dat kan! Hierbij ons adres inclusief de versie in Chinese karakters. Plak dit volledig op je kaart of pakket om er zeker van te zijn dat het overkomt.

Adres:                                                                                                                    Giggling Tree Mark en Paula
中国广西桂林市阳朔县骥马矮山门格格树饭店
Guilin, Yangshuo, Yima, Aishanmen 13#, 541900 China

To be continued…