06/06/2014 tot 25/06/2014 Over land, over zee en door de lucht. Vijf Landen in vijftien dagen. Ons paspoort is weer rijkelijk bestempeld en wat hebben we genoten! Borneo heeft alle ingrediënten voor een geslaagde rondreis. Schitterende natuur, fijne mensen, prachtige dieren en een geweldige onderwaterwereld. Dit delen met het beste gezelschap maakt de rondreis Borneo compleet.

Hong Kong en Macau

Vanuit Giggling Tree reizen we eerst naar Hong Kong. Daar nemen we twee jongens op sleeptouw die we onderweg ontmoeten. Voordat onze wegen scheiden bedanken ze ons hartelijk. Leuk dat we op deze manier onze kennis kunnen delen. Dan schieten we in onze nette kleertjes en reizen we door naar Macau, waar we een gokje wagen in een van ’s werelds grootste casino’s: Venetian. Na een beperkte schade van vier euro reizen we door naar Maleisië waar we ‘s avonds veilig landen.

 

Een gokje wagen in Macau

Een gokje wagen in Macau

Gekke Aziaten

In de morgen bezoeken we de wekelijkse zondagmarkt in Kota Kinabalu. Ze hebben er van alles. Van oververhitte hijgende honden en konijnen tot kleurrijk speelgoed en kleding. Verder is het rustig op zondag. De meeste winkels zijn gesloten en we zien weinig mensen op straat. ’s Avonds genieten we van happy hour en de volgende dag is daar de man met de hamer. We waren bijna vergeten waarom we dat ook al niet zo vaak meer deden.

Veel tijd om er bij stil te staan is er niet want er moet geraft worden. Niveau 3/4 dus niet voor de poes. De stroming is flink en het water staat hoog. We hebben gepeddeld voor ons leven maar het mocht niet baten. Naast twee ervaren gidsen was onze raft gevuld met drie bange Aziaten. Bij iedere hoge golf die ze zagen stopten zij prompt met peddelen, grepen het gele reddingstouw en kropen angstvallig ineen. Hierdoor zijn we twee keer omgeslagen. Niet tof! De eerste keer is heftig maar de tweede keer zijn de golven zo hoog en de stroming zo sterk dat we écht hulpeloos zijn. Mark is de eerste die gered wordt. Achteraf grapte de gids dat het eerste wat Mark riep toen hij in de reddingsboot gehesen werd was, “Where is my wife! Where is my wife?”. Ohh gossie… wat is het toch ook een schatje.

Terwijl we in het water beland waren en door de rivier werden meegesleept is één van de Aziaten ontzettend bang. Zijn bril zit in z’n nek en hoe harder hij spartelt hoe meer tijd hij onder water doorbrengt. Ik besluit hulp aan te bieden. Geen slimme zet. Hij gebruikt mij als reddingsboei en gaat van angst zowat op me zitten. Ik kan zelf geen adem meer halen en heb hem echt van me af moeten schoppen. Ik vind het zo bizar dat die Aziaten aan zo’n heftige activiteit meedoen terwijl ze niet kunnen zwemmen. Uiteindelijk bereiken we heelhuids de finish. Wat bij andere rafts wel anders was. We hebben veel beschadigde en huilende mensen voorbij zien komen. Daarna gezellig samen geluncht, schept toch een band zo’n bijna dood ervaring.

Raften Padas River Borneo

Raften Padas River Borneo

Rondreis Borneo

Rondreis Borneo

Reizen in Brunei

Nu we toch in de buurt zijn brengen we een bezoekje aan Brunei. Het kost even wat tijd en regelwerk maar dan kunnen we dat ook weer afvinken. Brunei is voornamelijk islamitisch en sindskort is ook de sharia wetgeving ingevoerd, wat voor ons een wat gek idee is. Een land ter grootte van Nederland met slechts 400.000 inwoners waarvan zo’n 150.000 in de hoofdstad Besar Seri Begawan wonen. Het behoort tot een van de rijkste landen ter wereld. Dit komt waarschijnlijk door de sultan. Deze beste man heeft meer dan 7000 auto’s, waaronder custom made Rolls Royce en Ferrari’s. Dit betekent dat hij de aankomende 20 jaar elke dag in een andere auto kan rijden. Geen idee waarom je zo rijk zou willen zijn! Verder ziet het land er aardig uit. Goede infrastructuur, goed onderhouden gebouwen maar helaas ook armoede. We zien mooie grote huizen maar ook houten krotjes op het water. Brunei is geen aanrader voor familie- of relax vakanties maar zeerzeker leuk voor een paar dagen.

In Besar Seri Begawan varen we met een boot door de mangroves op zoek naar wildlife. De proboscis monkey (neus aap) in het speciaal. En jawel… we hebben hem gespot! Daarna krijgen we een rondleiding in het watervillage. Een netwerk van huizen op palen verbonden door loopbruggen. Kinderen gaan met de boot naar school en waar wij in Nederland een auto hebben, hebben de meeste gezinnen hier een boot. Daarna hebben we een traditionele maaltijd genuttigd met onze gids, een leuke jonge vent. We hebben honderduit gekletst, van gearrangeerde huwelijken tot Koningsdag, van sharia tot hutspot. Kortom, missie geslaagd!

Moskee Besar Seri Begawan

Moskee Besar Seri Begawan

Proboscis Monkey's Brunei

Proboscis Monkey’s Brunei

Orang Oetans knuffelen in Borneo

Terug in Kota Kinabalu vertekken we naar Sandakan waar we in een geweldig hostel verblijven. Ruim, schoon, gezellig, gastvrij. Zelfs ons ontbijt wordt nog gemaakt! In een hostel is dat écht luxe. We kijken voetbal, liggen languit op de bank en genieten van het niets hoeven. Ook brengen we een bezoekje aan de Orang Oetan Sanctuary. Wat een leuke dag had moeten worden wordt een onvergetelijke dag. Één van de apen ziet Mark en moet gedacht hebben, ‘man, behaard, rossig… leuk familie!’. Zij was niet meer bij hem weg te slaan. Ontzettend gaaf en zo bijzonder. Ze ging Mark continu vasthouden, haar eten delen, spelen en knuffelen. Een onvergetelijke ervaring!

De volgende dag gaan we naar het Rainforest Discovery Center waar we een heerlijke wandeling maken door het regenwoud, via zowel boomkronen- als gewone paden. Groen, tropisch, wild… Borneo is zo ontzettend mooi.

Orang Oetan Sanctuary

Orang Oetan Sanctuary

Prachtig duiken op Sipadan

We eindigen onze reis met een duiktrip van vier dagen. We slapen op een booreiland voor de kust van Mabul Island en overdag worden we per boot naar diverse duikbestemmingen gevaren. Waaronder Sipadan, welke bekend staat als een van de mooiste duikbestemmingen ter wereld We hebben een beetje pech want vanwege hevige regenval is de zichtbaarheid niet optimaal. Onze verwachtingen waren misschien ook iets te hoog maar uiteindelijk hebben we echt wel geweldige dingen gezien. Schilpadden zo groot als een mini auto, ontelbaar veel haaien, enorme scholen met barracuda’s en jackfish, octopus, frogfish en nog tig andere mooie kleurrijke vissen en koraal. Het leven onder water is zo mooi!

Dive rig Seaventures

Dive rig Seaventures

School Jackfish Sipadan

School Jackfish Sipadan

Fantastische rondreis Borneo

De rondreis Borneo beviel ons zo goed dat we eigenlijk nog geen zin hadden om terug te gaan. Maar voordat we het beseffen zijn we alweer terug in China. We zijn de poorten van Giggling Tree nog geen twee uur binnen en de stroom is er al twee keer afgevallen. Ook ligt er alweer lange lijst met email te wachten op een antwoord. Hoera we zijn weer thuis!

To be continued…