06/12/2014 tot 24/12/2014 Het einde van het jaar is in zicht. December brengt ons koude en zonnige winterdagen. Het heeft zelfs gevroren en dat hoort eigenlijk helemaal niet bij een subtropisch klimaat. Ondertussen vieren we Pelle’s verjaardag in Giggling Tree en zijn we nog steeds bezig met het onderhoud. Daarnaast hebben we weer meer tijd voor ons blog en pakken ook vaker de fotocamera. Het is leuk om daar weer meer tijd voor te hebben. Het hoogtepunt van deze weken is ons onverwachte en zeer geslaagde weekend Guangzhou.

Zomaar een weekendje Guangzhou

Het idee wordt geboren doordat Raaf’s visum uit Guangzhou opgehaald moet worden. Uiteindelijk bleek zijn huidige visum nog geldig maar kregen wij toch de mogelijkheid om zomaar een weekendje Guangzhou te doen. Leuk! Daar zeggen we geen ‘nee’ tegen. Op internet is niet veel over Guangzhou te vinden en hetgeen wat we lezen is niet heel uitgesproken. Dat is ook niet gek want eigenlijk is er niet zoveel te doen in Guangzhou. Maar wanneer je langere tijd op het platteland van China woont is de geciviliseerde wereld, in welke vorm dan ook, iets wat je met beide handen aangrijpt. We hebben dan ook een ontzettend leuk weekend gehad!

Breakfast dumplings Guangzhou

Breakfast dumplings Guangzhou

Guangzhou markt

Guangzhou markt

(Window)shop till you drop

We stappen vanuit Yangshuo op de nachtbus. Dit betekent, zoals gewoonlijk, geen slaap. Aangekomen in Guangzhou kruipen we dan ook meteen even onder de wol. Omdat het weer vrij slecht is gaan we shoppen. Iets wat ik helemaal niet leuk vind! Guangzhou heeft in vergelijking met de rest van China leuke en grote shopping malls. The Grandview en de Tee Mall zijn onze favoriet. Nike, H&M, G-Star… heerlijk om weer eens normale kleding en schoenen te zien en passen. In Yangshuo is het allemaal erg Chinees en in Aishanmen hebben we naast de sigarettenkraam op het basketbalveld zelfs helemaal geen winkels. Dus, je raad het al, wij hebben genoten! Heerlijk rondslenteren, kopje koffie hier, blueberry cheesecakeje daar, winkeltje in winkeltje uit. Het is zo fijn als je niets hoeft. En… ik heb het allermooiste kerstkadotje van mijn lieve man gekregen. Nieuwe airs! Joepie!

Canton Tower

Canton Tower

Mark weekendje Guangzhou

Mark weekendje Guangzhou

Hoogtepunt weekendje Guangzhou

Het letterlijke hoogtepunt van ons bezoek aan Guangzhou is de Canton Tower. De Canton Tower is het vijfde hoogste free standing structure gebouw ter wereld. Wellicht leuk om te weten is dat de architecte een Nederlandse is, Barbara Kuit. Met 600 meter torent de Canton Tower letterlijk boven de stad uit. We kunnen het niet beter treffen. Kraakhelder weer en een strakblauwe lucht. We hebben een ontzettend mooi uitzicht over de stad. Bovenin de toren beseffen we pas hoe ontzettend groot deze stad is. Het enige wat we zien is flats, flats tot aan de horizon. Ineens snappen we waarom het overal zo druk is en waarom de mensenmassa’s zich op ieder tijdstip van de dag binnen de metrodeuren laten persen.

Observation deck Canton Tower

Observation deck Canton Tower

View Canton Tower

View Canton Tower

De oude stad in Guangzhou

We bezoeken ook het oude gedeelte van de stad. Persoonlijk ben ik een echte fan van oude straatjes. Ik vind het dan ook heerlijk om daar rond te lopen. Er is zoveel te zien. Winkeltjes en marktkraampjes hutje mutje op elkaar gestapeld. Zelfs met winkelvoorraad bepakte fietskarretjes hebben moeite om de straatjes door te komen. Een oud dametje hangt haar was buiten terwijl haar buurvrouw lotuswortel en mandarijntjes probeert te verkopen in haar kraampje. Een deurtje verder zit een vervallen kapperszaakje van twee bij twee meter waar iemand een knipbeurt krijgt. Het zijn van die plekjes waar je ogen tekort komt.

Guangzhou thee

Guangzhou thee

Guangzhou old city

Guangzhou old city

Guangzhou Bar Street

We sluiten ons weekend af in Bar Street. Zoals de naam doet vermoeden, een gezellig straatje waar je niet kan kiezen tussen de gezellige barretjes. Niets is minder waar. Het is alsof dit eens zo bloeiende straatje ergens is verlaten. Alles is dicht of ter renovatie gesloten. Wanneer we teleurgesteld teruglopen naar het metrostation worden we ineens aangenaam verrast door een aantal druk bezette straatjes waar het stikt van de streetfood kraampjes met plastic meubilair. We zeggen net tegen elkaar, ‘Waar zijn als die Guangzhou-nezen toch allemaal in het weekend?’. Nou hier dus! We gaan voor een overheerlijk en veilig bordje noodles en bier uit plastic bekertjes. Je zult het niet geloven maar dit is voor mij echt genieten.

Skyline Guangzhou night

Skyline Guangzhou night

Guangzhou streetfood

Guangzhou streetfood

Helaas bestaat een weekend maar uit een aantal dagen. Het spontane weekendje Guangzhou heeft ons verrast. Het weer zat mee, de stad was leuk en we hebben genoten van elkaar. Het doet ons ook weer even beseffen dat we nog helemaal niet zijn uitgereisd. Weer stof tot nadenken… Nu weer back to reality en voorbereidingen treffen voor kerst en nieuwjaar binnen Giggling Tree.

To be continued…