02/02/2015 tot 08/02/2015 Een laatste reisverslag uit China. Een gek idee maar inmiddels hebben we echt afscheid genomen van dit prachtige land. We hebben nog sterk getwijfeld om er een paar weken China bij aan te plakken maar de Chinezen en het weer hebben ons doen besluiten dat het nu tijd is voor een relaxter bestaan. Niet dat we China niet leuk vinden, integendeel, maar na een jaar China is het genoeg geweest. Een uitstekende keuze! Via Nanning en Kunming reizen we naar het prachtige Laos, waar het weer mooi is en de mensen fantastisch!

Streetfood Nanning

Streetfood Nanning

South Lake Park Nanning

South Lake Park Nanning

Chinese food

Chinese food, so yum

Vanuit Giggling Tree naar Nanning

We vertrekken de Giggling Tree geheel in stijl, de taxi komt niet opdagen! :p Zonder Chinees sprekend personeel is dat ineens erg lastig. We weten een collega uit bed te bellen, zij belt het taxibedrijf en zodoende komt het allemaal weer goed. 32 uur later komen we aan in Nanning. In principe een leuke stad. Vrij levendig en iets warmer dan Yangshuo maar verder is er niet veel te beleven. Dat is ook helemaal niet erg want doen het toch rustig aan. We wandelen door het South Lake Park en leven ons uit op het streetfood gedeelte van de nightmarket. Lekker eten voor een prikkie, goed weer en een groot bed. Wij zijn gelukkig.

Hoe goed voorbereid we ook altijd zijn, op een of andere manier hebben we geen treintickets gereserveerd van Nanning naar Kunming. Vanwege Chinees Nieuwjaar een groot probleem want de komende twee weken zijn er geen tickets beschikbaar. Omdat we onszelf niet nog twee weken in Nanning zien blijven gaan we op zoek naar een alternatief. Er blijken nog enkele bustickets beschikbaar. Hoewel we beide absoluut geen fan zijn van nachtbussen, en de slapeloze nachten die deze met zich meebrengt, hebben we nu geen keuze. Na 24 uur reizen komen we aan in Kunming. Voor degenen die denken dat reizen ‘vakantie’ is, dat is dus niet het geval. Veelal ben je onderweg of aan het wachten. Daarnaast zijn de mooie momenten die je meemaakt vaak wel zo ́ bijzonder dat dit het wachten waard is.

Golden Temple Kunming

Golden Temple Kunming

Golden Temple Lion

Golden Temple Lion

Verassend Kunming

In Kunming komen we in een heel ander China terecht. Alsnog een miljoenenstad maar vrij modern en uitgestrekt. Daarnaast is de stad ook erg groen en netjes, een prettige gewaarwording. We bezoeken de Bird and Flower Market waar we onder andere konijntjes en poesjes opgesloten zien in hokjes van 10cm2. Best wel een beetje zielig. De dag erna gaan we naar de Golden Temple, de grootste koperen tempel van China. Bij het bouwen van deze tempel hebben ze meer dan 200 ton aan koper gebruikt en het bijzondere aan deze Taoistische tempel is dat hij nog grotendeels in orginele staat is. We sluiten ons bezoek aan Kunming af met een bezoek aan het Stone Forest. Dit door water uitgesleten kalksteen lijkt nu op een stenen bos waar je letterlijk doorheen kan wandelen. Never seen something like this before!

Stone Forest Kunming

Stone Forest Kunming

Stone Forest Paula

Stone Forest Paula

Via Nanning en Kunming nu in Laos

Vanuit Kunming pakken we de bus naar de grensovergang Mohan/Boten. Naarmate de grens van Laos nadert wordt het alsmaar begroeider, groener en tropischer. Grote onafgebouwde betonnen huizen en grijze steden maken plaats voor gekleurde huisjes, bamboe hutjes, bananenbomen en palmen. Mensen spreken weer Engels en houden rekening met elkaar. Erg fijn! Na een reis van 19 uur openen we stinkend en vermoeid onze eerste Beerlao. Beentjes in de lucht, zonnetje op onze snoet. Op een goede reis!

To be continued…