23/04/2015 tot 07/05/2015 We zitten inmiddels alweer een paar weken op het prachtige Thaise Koh Tao. Zoals het er nu naar uitziet wordt dit onze thuishaven voor de aankomende tijd. Je kan je een slechter plekje voorstellen. Wuivende palmen, witte stranden, azuurblauwe zee, een rijke onderwaterwereld en de overheerlijke Thaise keuken staan centraal op dit prachtige eiland waar Mark de aankomende tijd zal gaan werken.

Chillen in Bangkok

Vanuit Myanmar vliegen we op Bangkok wat een beetje voelt als thuiskomen. We kennen de weg en weten waar we moeten zijn. Dat is fijn. We genieten weer van terrasjes en overheerlijk streetfood. Ook bezichtigen we de Wat Po tempel om het culture level op peil te houden. Wanneer we weer zijn opgeladen, maken we onszelf klaar om richting Koh Tao te gaan.

Buddha Wat Po

Buddha Wat Po

Kho San Road by night

Kho San Road by night

What about Koh Tao

Koh Tao, oftewel schildpadeiland, is een eiland gelegen in de Golf van Thailand. Koh Tao is 21km2 en telt ongeveer zestig duikscholen (superveel!!!). De meeste mensen komen hier dus voornamelijk om te duiken, zo ook wij.

Tijdens onze huwelijksreis heb ik Mark op een duikcursus gestuurd met de verwachting dat hij dit wel leuk zou vinden. Dit heb ik ietwat onderschat want sindsdien is het duiken voor, na, boven, op, onder en in. Omdat Mark helemaal lyrisch is van het duiken, de techniek, de stilte onder water, de mooie onderwaterwereld en ga nog maar even door, heeft hij besloten om hierin verder te willen. Hiervoor moet natuurlijk nog een hoop gedoken en geleerd worden en daarvoor is Koh Tao de ideale locatie.

Keuze voor duikschool

Op het eiland aangekomen gaan we op zoek naar een duikschool. Van tevoren heeft Mark al het nodige onderzoek verricht en daarom lopen we meteen nadat we de ferry afkomen bij Impian Divers langs. Na een kort gesprek en uitgebreidde motivatie is daar de welbekende klik en besluiten de samenwerking aan te gaan. Voor de instructeurs is het leuk dat iemand tot professioneel duiker opgeleid wil worden want dat gebeurt niet vaak. De meeste klanten zijn backpackers die alleen komen voor het behalen van de eerste certificaten, de Open Water en Advanced cursus. Deze stapjes duren beide zo’n drie dagen en daarna trekken de backpackers door naar Koh Pha Ngang en Koh Samui voor de welbekende feestjes. Het is leuk voor de instructeurs dat iemand langere tijd blijft, onderdeel wordt van het team, meewerkt en dezelfde passie deelt.

Kokosnoot Koh Tao

Kokosnoot Koh Tao

Sunset Koh Tao

Sunset Koh Tao

Mark duiken Mango Bay

Mark duiken Mango Bay

Mark zijn duikopleiding

In grote lijnen zijn er een vijftal stappen die Mark moet afronden voordat hij zich officieel duikinstructeur mag noemen. Stap één (Open Water) en twee (Advanced) heeft hij lang geleden al gedaan. De volgende stappen moeten nog gezet worden:

  • Emergency First Response (EFR), vergelijkbaar met je EHBO en je Rescue Diving. Aangezien Mark als zes keer zijn EHBO-diploma heeft gehaald in Nederland én alle zwemdiploma’s heeft die er zijn was hij eigenlijk al geslaagd voordat hij eraan begon.
  • Dive Master. Dit is de langste stap (drie tot acht weken) en hiermee is hij nu bezig.
  • Dive Instructor. Deze duurt twee weken en kan pas gedaan worden wanneer de Dive Master officieel is afgerond. Dat komt dus pas over een tijdje.

In eerste instantie was het niet de bedoeling om alle stappen bij dezelfde duikschool te zetten maar Impian Divers heeft met het drukke hoogseizoen voor de boeg behoefte aan Nederlandstalige Dive Instructors die hun team komen versterken. Met andere woorden, Mark heeft een baan aangeboden gekregen! Hij heeft nu besloten om alle certificaten hier te halen en er te blijven werken. Dat is natuurlijk fantastisch. Helemaal met het hoogseizoen in het vooruitzicht want dan ben je verzekerd van veel werk en daarmee veel werkervaring. Momenteel is hij in opleiding voor zijn Dive Master en loopt en werkt hij mee op de duikschool. Hij werkt zeven dagen per week van 07.00-19.00. Wederom lange dagen dus.

Ons huisje op Koh Tao

In de tussentijd hebben we een kamer gevonden in het plaatsje Mae Haad waar de duikschool zich ook bevindt. We zijn helemaal in onze nopjes met de kamer want hij is superschoon, nieuw, heeft een eigen toilet, douche én warm water! Helaas geen keuken maar ook hier is streetfood lekker en betaalbaar. Koken was toch al niet één van Marks favoriete bezigheden.

Ao Leuk Beach Koh Tao

Ao Leuk Beach Koh Tao

Zonsondergang Koh Tao

Zonsondergang Koh Tao

Koh Tao palmtrees

Koh Tao palmtrees

En wat doe ik op Koh Tao

Aangezien Mark er niet is overdag, ben ik op mezelf aangewezen. Om mezelf bezig te houden heb ik een fiets gehuurd en een snorkelset gekocht. Stap voor stap ben ik dus het eiland aan het verkennen. Ik stel mezelf iedere dag het doel een ander strandje of uitkijkpunt te bezoeken. En ik kan je vertellen, het eiland is prachtig! Koh Tao is zelfs het mooiste eiland waar ik tot nu toe ben geweest. Al hoop ik dat daar ooit nog verandering in mag komen.

Je zult denken 21km2 dat is een mooi te befietsen oppervlakte en dat is ook zo. De afstanden zijn prima te fietsen. Alleen had ik er niet bij ingecalculeerd dat het eiland zo heuvelachtig is dat ik vaker naast m’n fiets loop dan erop zit. Nu snap ik dat iedereen een scooter huurt en geen fiets haha. Hoe dan ook, het is leuk om mezelf op deze manier bezig te houden en dat lukt ook aardig. Verder ben ik nog een dagje met Mark mee geweest op de boot om te snorkelen. Wat ook voor herhaling vatbaar is. Even wat anders en supergaaf om te zien wat hij precies doet en hoe. 😉

Maar eerlijk is eerlijk, alleen is ook maar alleen en na een aantal weken heb je het eiland wel gezien. Omdat het niet leuk zou zijn voor mij om hier maanden achtereen te wachten vertrekken we binnenkort om nog wat te reizen door Azië. Ook fijn voor Mark om even een pauze te hebben en de eerste indrukken op zich in te laten werken.

Koh Tao flower

Koh Tao flower

John-Suwan Rock view Paula

John-Suwan Rock view Paula

Onze toekomstplannen

Verder reizen of naar huis? Deze vraag spookt al een tijdje door ons hoofd en hier praten we eindeloos over. Wat willen we met onze toekomst? Zijn we uitgereisd? Plakken we er nog een jaar aan vast? Gaan we iets opbouwen in NL? Willen we in het buitenland wonen en werken? Keuzes, keuzes, keuzes… erg lastig! Uitgereisd zijn we zeker nog niet maar helaas is onze bankrekening binnenkort niet meer toereikend en dus zullen we met nieuwe ideeën moeten komen.

Nu Mark een baan aangeboden heeft gekregen op Koh Tao heeft dit veel keuzes voor ons vergemakkelijkt. Voor Mark is dit de ultieme kans om dit wereldje van dichtbij te bekijken en werkervaring op te doen. Dit betekent wel dat Mark zal zich de aankomende maanden volledig zal richten op het duiken. Mede om deze reden is dit ook voor mij de uitgesproken tijd om aan mijn toekomst te werken… en die ligt niet op Koh Tao. Ik wil al heel lang en graag aan mijn master beginnen maar dit is er op een of andere manier nooit van gekomen. Door alle reizen van de afgelopen jaren heb ik het alsmaar uitgesteld maar nu is het dan eindelijk zover. Per september begin ik aan de master Communicatie en Educatie in Groningen. Ik ben al aangenomen, ingeschreven en heb er ontzettend veel zin in. Helaas betekent dit wel dat onze wegen voor afzienbare tijd zullen scheiden. Dat zal wel even wennen worden na 24/7 op elkaar lip te hebben gezeten de afgelopen 2.5 jaar.

Freedom Beach Koh Tao

Freedom Beach Koh Tao

Boat Freedom Beach Koh Tao

Boat Freedom Beach Koh Tao

Boat Koh Tao

Boat Koh Tao

De reisplanning

Op 9 mei vertrekken we vanuit Koh Tao richting Kuala Lumpur in Maleisië. We reizen over land om zo ook nog wat Zuid-Thailand en Maleisië mee te pikken. Op 21 mei vliegen we vanuit Kuala Lumpur richting Japan en Zuid-Korea. Een aangename afwisseling na de vele maanden Zuidoost-Azië. Vanuit Nederland zou zo’n trip voor ons onbetaalbaar zijn, maar vanuit hier een uitgesproken kans. 13 juni hopen we weer in Bangkok te landen om vervolgens weer naar Koh Tao af te reizen waar Mark weer verder gaat met zijn Dive Master. Na een maandje op Koh Tao zal ik het eiland verlaten om samen met Marja en Loïs Sri Lanka te ontdekken. 5 augustus hoop ik weer voet op Nederlandse bodem te zetten. Of Mark er dan ook is is nog onduidelijk omdat we niet weten hoelang zijn duikopleiding zal gaan duren. Hij wil in ieder geval graag zijn Dive Instructor cursus hebben afgerond voordat hij naar Nederland afreist. Na een maandje Nederland vertrekt hij weer naar Koh Tao om te werken als Dive Instructor.

To be continued…