26/05/2015 tot 03/06/2015 Een briljante reis door een geniaal land. Reizen door Japan, dat gaan we zeker nog eens doen. We hebben zo’n beetje alles gedaan wat we wilden doen en kijken terug op een fenomenale tijd. Een geciviliseerde wereld vol high-tec, automaten, gadgets en gekheid die lijnrecht staat tegenover traditie, cultuur, historie en etiquette. Japan heeft alle ingrediënten voor een geslaagde reis.

Walk the Nakasendo

Nadat we Ai hebben uitgezwaaid vertrekken we om de Nakasendo te wandelen, de weg tussen de dorpjes Magome naar Tsumago. Dit pad ligt in de Japanse Alpen en was vroeger één van de vijf wegen tussen Tokyo en Kyoto. Een dik bebost gebied met kronkelige en steile maar gerestaureerde weggetjes. De wandeling is zo’n zeven kilometer met 881 meter als hoogste punt. Omdat we eigenlijk geen tijd hebben voor een volledige trekking is deze dagtocht een leuk alternatief voor een kennismaking met de Japanse Alpen. Het is een schitterende wandeling die absoluut naar meer smaakt.

Nakasendo view

Nakasendo view

Nakasando graveyard

Nakasando graveyard

Magome street

Magome street

Nakasendo Paula

Nakasendo Paula

Capsule hotel

Op onze wish list stond onder andere een overnachting in een capsule hotel. De naam zegt het al… Een hokje van ongeveer 2 x 1 x 1 meter waarin je net voldoende ruimte hebt om te slapen. De capsule wordt afgesloten met een gordijn of deurtje en vaak is er internet en/of een televisie aanwezig. Het voordeel van een capsule zou de prijs moeten zijn omdat je verder geen gebruik maakt van de service van het hotel. Je bagage staat namelijk in een kluisje en het toilet en de wasgelegenheid is gezamenlijk. De capsules zijn tot stand gekomen doordat zakenmannen soms te dronken waren om hun thuis te bereiken. Ze konden dan even hun roes uitslapen in een capsule om vervolgens weer schaamteloos naar huis te kunnen keren. De meeste capsulehotels accepteren dan ook alleen mannen dus we moesten even zoeken. Uiteindelijk vinden we er een die ook vrouwen toelaat. Wel alles strikt gescheiden, na het inchecken hebben Mark en ik elkaar niet meer gezien.

Capsule hotel Kyoto

Capsule hotel Kyoto

Capsule… good night!

Capsule… good night!

Tempels van Kyoto

Kyoto staat bekend om haar prachtige tempels. Daarom hebben wij al tempelhoppend drie dagen in Kyoto doorgebracht. De ene tempel nog mooier, groter en indrukkender dan de ander. De Japanse tempels zijn weer compleet anders dan de tempels die we tot dusver gezien hebben. Massief, imposant en veelal gemaakt van natuurlijke materialen. Heerlijk neutraal zonder al dat potsierlijke en die overbodige tierelantijntjes. Maar… drie dagen waren genoeg. We zijn nu officieel tempelmoe. We sluiten Kyoto af met een bezoekje aan het bamboebos. Een groot bos waar (je raadt het al) voornamelijk bamboe groeit, even wat anders dan de staatsbossen in Nederland.

Kyoto Kinkakuji temple

Kyoto Kinkakuji temple

Kyoto Fushimi Inari Shrine Paula

Kyoto Fushimi Inari Shrine Paula

Kyoto Japan tuin

Kyoto Japan tuin

Kyoto Nishi Honganji temple Mark

Kyoto Nishi Honganji temple Mark

Indrukwekkend Hiroshima

Een reis door Japan is incompleet zonder een bezoek aan Hiroshima. Op 6 augustus 1945 om 08.15 is de 4400 kilo wegende atoombom Little Boy afgeworpen. Er ontstaat een vuurbal met een doornsnede van 300 meter. In de omgeving wordt het meer dan 4000 graden waardoor zelfs dakpannen en bakstenen smelten. Na de vuurbal verspreidden zich gamma- en infraroodstralen en een schokgolf sneller dan het geluid. De mensen zijn zwaargewond en letterlijk verbrand. Enkele minuten na de explosie vallen zwarte regendruppels van as en rook op de stad die zwaar radioactief besmet zijn. Het dodental loopt op tot ongeveer 140.000 en de hele stad is verwoest en weggevaagd door de explosie. Een van de weinige gebouwen die is blijven staan is de Genbakukoepel, Atom Dome, die tegenwoordig het Vredesmonument van Hiroshima is.

Jaren later registreert Japan nog steeds slachtoffers die overlijden aan de gevolgen van de atoombom. Kanker door straling is zo’n beetje de meest voorkomende doodsoorzaak. De teller staat inmiddels op zo’n 240.000 slachtoffers. Hiroshima stad verschilt tegenwoordig eigenlijk in niets meer vergeleken met de andere Japanse steden.

Atom Dome Hiroshima Mark

Atom Dome Hiroshima Mark

Hiroshima tricycle

Hiroshima tricycle

Hiroshima vuurbal

Hiroshima vuurbal

Miyajima

Op een uurtje afstand van Hiroshima ligt het eiland Miyajima, bekend om de O-torii Gate die bij vloed op het water lijkt te drijven. Op het eiland worden we verwelkomt door de hertjes die er vrij rondlopen. Het zijn er niet een paar maar ze lopen letterlijk overal. Erg leuk maar helaas zien er erg ongezond uit. Verder is er niet veel noemenswaardig op Miyajima. Het zijn veelal tempels maar daar hebben we nu echt genoeg van gezien. We lopen een rondje en maken na een paar uur rechtsomkeert. Terug naar ons fijne appartementje waar we lekker Japans eten…. soo yummy.

Reizen door Japan, O-torii gate

Reizen door Japan, O-torii gate

Miyajima buddhas

Miyajima buddhas

Miyajima deer Paula

Miyajima deer Paula

Hertjes en tempels in Nara

Tussen Kyoto en Osaka ligt het prachtige stadje Nara. Omdat acht historische monumenten uit Nara op de UNESCO werelderfgoedlijst staan is het er vrij toeristisch. Het openbaar vervoer is dus weer prima geregeld en de bewegwijzering erg duidelijk, één van de grote pluspunten van Japan. We brengen een bezoek aan de Todaj-ji tempel, het grootste houten gebouw op aarde met daarin de grootste bronzen Buddha van Japan. Een indrukwekkende constructie waarbij je je afvraagt hoe ze dat vroeger toch hebben kunnen maken zonder ook maar een spijker te gebruiken.

Tijdens onze wandeling in Nara Park worden we omringd door (sika)herten. Deze herten leven hier en lopen dus vrij rond. Mark kijkt schouderophalend om zich heen want tja… als je in het bos werkt zie je dit natuurlijk iedere dag. Ik vind het wel bijzonder, zoveel hertjes en zo tam. Ze zien er goed uit, ze hebben een mooie vacht en je kunt ze voeren met daarvoor bestemde hertenkoekjes.

Nara Todai-ji

Nara Todai-ji

Nara Todai-ji Buddha

Nara Todai-ji Buddha

Deer Nara

Deer Nara

Nara lanterns

Nara lanterns

Verrassend Osaka

Osaka is onze laatste stop voordat we weer in het vliegtuig stappen. Veel verwachtingen hebben we niet van deze stad maar de verassing is daardoor des te groter. Wat een leuke plek! Als we dat hadden geweten hadden we zeker een dagje tempels ingeruild voor een dagje Osaka. Je kan er leuk shoppen en er is een supertof Amerikaans buurtje met te gekke winkels en vintage shops. Hier vermaak je wel een paar dagen.

Osaka streets

Osaka streets

Osaka America Mura

Osaka America Mura

Osaka Japan Glica

Osaka Japan Glica

Overnachten in een ryokan met onsen

Er staat nog één ding op ons lijstje, een overnachting in een ryokan. Een traditioneel Japans hotel met een tatami-matten vloer, rijstpapieren schuifdeuren en een gemeenschappelijk bad/hotspring, oftewel een onsen. Het bed in een ryokan is een futon welke op de vloer ligt. Omdat een overnachting in een ryokan behoorlijk prijzig is besluiten wij slechts één nachtje te boeken en hiermee onze Japanreis af te sluiten. Lekker chillen in onze kimono onder het genot van Japanse thee en lekkere hapjes. Wanneer we zin hebben trekken we onze Japanse pantoffeltjes aan en springen we in de onsen. Een goede en lachwekkende afsluiting!

Sleeping in a ryokan

Sleeping in a ryokan

Reizen door Japan… nog een keer graag

We hadden graag meer tijd doorgebracht in dit prachtige land. Een trekking door de Japanse Alpen en de eilanden in het zuiden staat nog op ons verlanglijstje. Gelukkig blijft er altijd iets te wensen over en kunnen we terugkijken op een geslaagde trip. Reizen door Japan was een aangename afwisseling na alle maanden die we in Zuidoost-Azië hebben doorgebracht. We konden even onze schouders laten zakken en genieten van het comfort wat Japan te bieden heeft. Een inventief land met een complex volk en een verfijnde cultuur. Aan de correctheid en vriendelijkheid kunnen we een voorbeeld nemen. Toch zit er nog een hele culturele onderlaag verstopt waar we de vinger niet direct op kunnen leggen maar juist deze complexiteit maakt Japan interessant. Wij zouden graag nog eens reizen door Japan of er even willen wonen. Zo bijzonder was het zeker maar eerst richten we onze pijlen op Zuid-Korea.

To be continued…