03/06/2015 tot 06/06/2015 Reizen in Korea. Vraagteken. Totaal onverwacht en onvoorbereid vertrekken we naar een land waar we weinig tot niets van weten. Tja… Op het nieuws hoor je weleens iets over de spanningen met Noord-Korea en Guus Hiddink schijnt helemaal de man te zijn sinds hij in 2002 met Korea tot de halve finale is weten door te dringen bij het wereldkampioenschap voetbal. Maar wat weten we nu écht van Korea? Onze eerste indruk? Modern, heuvelachtige landschappen, veel groen en een goede infrastructuur. De Koreanen zelf? Die zijn ontzettend gastvrij en praatgraag. Ze willen niet alleen de hele tijd met ons kletsen maar onderling praten ze ook tegen alles en iedereen. Ook zijn ze supersportief. Althans zo oogt het. Draag je geen outdoor kleding dan ben je een vreemde eend in de bijt. De Bever zou het goed doen hier. In het kort? Reizen in Korea is ontzettend leuk!

Mark, Joy, Paula Busan

Mark, Joy, Paula Busan

Busan Jagalchi Fish Market

Busan Jagalchi Fish Market

Verrassend Busan

Vanuit Osaka vliegen we richting Busan. We stappen in de skytrain, vervolgen onze rit per metro om uiteindelijk bij ons hotel uit te komen. Er zijn meerdere uitgangen dus het is even zoeken welke we moeten nemen. “Kent u dit hotel?”, vraag ik aan een willekeurige dame wijzend naar het adres op mijn telefoon? Ze spreekt geen Engels dus probeert iemand te zoeken die ons wel kan helpen. Op dat moment komt er een jongedame aanlopen. “Weet je wat”, zegt ze, “Ik breng jullie wel want ik ben toch vrij”. “Nou tof! Superbedankt”. Zo gezegd zo gedaan en we worden netjes afgezet bij het hotel.

Even later komt de dame terug en vraagt, “Hebben jullie ook een Koreaanse vriend die jullie eventueel kan helpen?”. “Nee”, antwoorden wij waarop ze vraagt of we het leuk zouden vinden wanneer zij ons rondleidt. Spontaner kan je het niet krijgen dus hier zeggen we geen nee tegen. Zo worden we ’s avonds opgehaald met de taxi en trakteert ze ons op een briljant etentje. We maken onze eigen noodles en ook wagen we ons aan een lokaal dessert met suikerspin. Het is wel gek we voelen ons bijna schuldig maar daarentegen genieten we ook met volle teugen. Mark had zich zojuist die dag ervoor afgevraagd hoe die verschillende noodles toch allemaal gemaakt werden. Nou… zo dus!

Mark preparing noodles

Mark preparing noodles

Mark preparing dessert

Mark preparing dessert

Jagalchi Fish Market

In de morgen kom Joy (zo heet ze dus!) ons ophalen. We gaan naar de Jagalchi Fish Market. Als je denkt dat niets kan tippen aan de Tsujiki Fish Market in Tokyo heb je het mis want ook Jagalchi is te gek! We kijken onze ogen uit. Waar Tsujiki meer een veiling/groothandel is, is Jagalchi veel kleinschaliger en meer een échte markt. Kraampjes, standjes en winkeltjes zowel binnen als buiten, gevuld met de meest bizarre zeedieren. Kleurrijk, divers, gezellig en druk zijn de eerste woorden die in me opkomen als ik terugdenk aan de Jagalchi Fish Market. Wij zijn helemaal in onze nopjes. En het leuke is dat je de zojuist gekochte vis meteen kan laten bereiden in het bijbehorende restaurant. Tegen een kleine vergoeding uiteraard.

Mixed seafood Jagalchi

Mixed seafood Jagalchi

Jagalchi Fish market

Jagalchi Fish market

Harbour Jagalchi Busan

Harbour Jagalchi Busan

Seightseeing Busan

Joy laat ons de leukste plekjes van de stad zien. We bezoeken een grote markt en proeven allerlei lokale specialiteiten. Zalig tot minder zalig (lees: bah bah bah) alle categorieën zijn vertegenwoordig. Halverwege de dag strijken we neer bij Waffle Khan. Een populair zaakje met wafels waarvoor mensen zelfs in de rij staan. We verorberen hier een overheerlijke en megagrote warme wafel vol slagroom en chocola (precies, een dikke vette caloriebom!). Wauw, ik kan nog steeds genieten als ik eraan terugdenk. Ik had jullie graag de verrukkelijke wafel willen laten zien maar ik ben meteen in de aanval gegaan en daardoor glad vergeten een foto te maken. Joy heeft geen idee hoe leuk ze ons Zuid-Korea tripje maakt!

Dan is het de hoogste tijd. Jawel, voor nieuwe schoenen. Mark loopt inmiddels bijna op z’n sokken en de vering komt aan alle kanten uit z’n schoenen zetten. Dat heet afgedragen toch? Nadat we een paar leuke Nike’s (what else!) hebben uitgezocht loopt hij weer op air. In het Lotte Mart winkelcentrum, waar we de schoenen kopen, zien we in de lift dat zich op de bovenste verdieping een observation deck bevindt. Nu we er toch zijn… Wat blijkt? Er is gewoon een complete kinderboerderij! Met hertjes, konijnen en zelfs een pauw. Erg grappig! Het begint al schemerig te worden maar toch hebben we een mooi uitzicht over de stad. En dat helemaal gratis en voor niets!

In de avond wandelen we door het Yongdusan Park welke op loopafstand ligt van Lotte Mart. Naast de Busan Tower (118 meter) vindt je hier ook de verliefde stelletje die ‘s avonds hand in hand rondwandelen. Busan Tower slaan we over want we zijn vandaag al getrakteerd op een schitterend uitzicht. Wel is het leuk om er rond te dwalen. Echt zo’n Aziatisch parkcultuurtje. Dan brengt Joy ons naar huis. Ze stelt voor om de bus te nemen. ’s Avonds is een busrit prachtig door de heuvels van Busan . Je kijkt neer op de eindeloos verlichtte stad terwijl de warme wind door je haren waait. We zijn haar dankbaar voor haar gastvrijheid en goedheid.

Busan view from Lotte Mart

Busan view from Lotte Mart

View Busan from Lotte Mart

View Busan from Lotte Mart

Haeudae Beach en Haedong Yonggung Temple

Regen. Bah. Dat is even wennen, dat hebben we al maanden niet gezien. Joy stelt voor ons op te halen met de auto. “Ok, cool!”, er verschijnt een glimlach op ons gezicht. Wanneer we de auto instappen overhandigt ze ons twee thermoflessen. Één met koffie en één met thee. Ze weet dat Mark van koffie houdt en ik van thee en ze regelt het gewoon. Dan ben je toch een topper! Vervolgens rijdt ze langs de bakker zodat we straks lekker kunnen picknicken op Haeundae Beach.
Op Haeundae Beach maken we een korte wandeling. Omdat het miezert eten we onze lunch onder een koepeltje waar zich steeds meer Koreanen verzamelen. Een gezellige bedoening. Het zijn veelal oude dametjes en heertjes en ze stoppen ons weer van alles toe. Eten zullen we! Ze zijn leuk die Koreaantjes. Een gastvrij volkje.

In de middag neemt Joy ons mee naar de Haedong Yonggungsa Tempel. Een Boedhistische tempel gebouwt in 1376. Het bijzondere aan deze tempel is dat hij aan de zee ligt. Het is een populaire trekpleister en dat merk je. Zelfs bij slecht weer is het nog druk binnen de tempelmuren. Erg leuk dat we op deze manier zo’n veelzijdig beeld van Busan krijgen én dat we niet moeilijk hoeven te doen met het openbaar vervoer.

We sluiten onze gezellige tijd samen af met een etentje. Joy bedenkt iets leuks en het wordt een all-you-can-eat (hoera!!!!) maaltijd. Vooral Mark wordt altijd erg blij van dit concept. Daarna brengt ze ons naar huis en scheiden onze wegen. Bedankt Joy! Door jou kan Zuid-Korea nu al niet meer stuk.

Haeundae Lighthouse

Haeundae Lighthouse

Picknick Haeundae

Picknick Haeundae

Haedong Yonggung Temple

Haedong Yonggung Temple

Haeundae Beach Paula

Haeundae Beach Paula

Mark, Joy, Yongung Temple Busan Korea

Mark, Joy, Yongung Temple Busan Korea

Reizen in Korea met Joy

Reizen in Korea met Joy

Baseball game Lotte Giants

We sluiten ons bezoek aan Busan af door een honkbalwedstrijd bij te wonen. Één van de meest populaire sporten in Zuid-Korea dus echt een cultuur dingetje. Lotte Giants is het populairste team dus daar gaan we heen. Mark is altijd al vrij gek van honkbal geweest maar ik had me er eigenlijk nooit in verdiept. Maar ik moet zeggen dat het erg leuk was. Onder de bezoekers zie je voornamelijk families met kleine kinderen of juist vriendengroepen met veel popcorn en bier. Het leeft enorm en de Koreanen gaan helemaal uit hun plaat. Er wordt flink gezongen, geklapt en er staan jongens op de tribunes om het support zelfs nog een extra boost te geven. De wedstrijd duurt zo’n drie uur en verloopt vrij relaxt. Om eerlijk te zijn had ik iets meer actie verwacht maar het mooie hieraan is wel dat we voldoende tijd hadden om de fanatieke Koreanen eens grondig te observeren. Deze wedstrijd is absoluut één van onze hoogtepunten in Korea.

We've got tickets!

We’ve got tickets!

Supporters Lotte Giants

Supporters Lotte Giants

Lotte Giants Baseball game

Lotte Giants Baseball game

Lotte Giant Supporter

Lotte Giant Supporter

Sajik Baseball Stadium

Sajik Baseball Stadium

Reizen in Korea is leuk

Zuid-Korea. Een grote verassing. En dat komt grotendeels door Joy. Ik hoop van harte dat wij in Nederland ook zo gastvrij mogen zijn. We gaan het zeker proberen. Busan is ineens een wel heel geweldige stad voor ons geworden. Daarnaast is Zuid-Korea één grote culinaire attractie. We proeven en eten ons helemaal het ongans hihi. We zijn benieuwd welke mooie dingen nog meer mogen volgen aankomende week.

To be continued…