Wandelen met stokken heeft een nogal stoffig imago. Dat is jammer want het biedt superveel voordelen, ook voor de jonge en fitte wandelaar. Vroeger vond ik het ‘nogal overdreven’ en zag ik er het nut niet van in. Totdat ik het probeerde. Ik was om! In dit blog alles wat je moet weten over wandelen met stokken.

Wandelen met stokken: voordelen en nadelen

Wandelen met stokken is niet voor iedereen, maar het kan veel voordelen opleveren. Zeker in de bergen. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Voor een bergwandeling zijn telescopische wandelstokken handig. Deze zijn in lengte verstelbaar én gemakkelijk op te bergen wanneer je ze niet gebruikt. De voor- en nadelen van wandelen met stokken op een rijtje:

Voordelen wandelen met stokken

  • Zorgt voor evenwicht, ritme en balans (vooral handig bij stijgen en dalen)
  • Ontlast knieën, rug en spieren
  • Beter voor je rug en houding, je loopt rechter op
  • Je houdt het langer vol
  • Je traint je hele lijf
  • Minder opgezette vingers

Nadelen wandelen met stokken

  • Je hebt altijd iets in je handen
  • Je maakt minder snel foto’s
  • Weer iets meeslepen
  • Je vergeet ze (bijvoorbeeld na lunch of toiletstop)
  • Veelvuldig gebruik zou je natuurlijke balans in de weg kunnen staan
Sommige wandelstokken kan je gebruiken als fotostatief. Je kunt ze in de grond kunt steken, het klepje bij het handvat openen en je camera op het schroefdraad schroeven. Vooral handig wanneer je alleen op pad bent.

Alles wat je moet weten over wandelen met stokken

Wandelstokken kopen? Hier moet je op letten

Handvat

Je hebt handvatten van kurk, rubber, schuim of plastic. Kurk gaat naar je hand staan, neemt weinig vocht op en schuurt niet. Rubber isoleert beter en is dus meer geschikt in koude omstandigheden, maar daarentegen minder geschikt bij warm weer. Schuim is het lichtste, maar minder duurzaam en verliest vorm. Plastic gebruik je bij voorkeur alleen voor eenvoudige hikes en niet wanneer je langer de bergen intrekt.

Materiaal

Wandelstokken zijn vaak van aluminium, titanium of carbon. Aluminium stokken zijn licht, sterk en relatief goedkoop. Ook is aluminium meer buigzaam. Titanium en carbon stokken zijn lichter en sterker, maar ook duurder in aanschaf en minder flexibel. Wanneer je wandelstok tussen twee rotsen blijft steken terwijl jij doorloopt, kan het zomaar einde oefening zijn.

Meenemen

De meeste wandelstokken zijn in lengte te verstellen door een draai-, klik of tentstoksysteem. Met een draaisysteem (superlock) verstel je je wandelstok in lengte door ze los en vast te draaien. Bij kliksystemen (speedlock) door ze open en dicht te klikken. Over het algemeen gaan kliksystemen langer mee. Ook zijn ze gemakkelijker in je tas op te bergen doordat ze kleiner zijn. Bij een tentstoksysteem zijn de stokonderdelen met elkaar verbonden door staaldraad of rubber. Deze stokken kan je heel compact opbergen

Polsband

Een polsbandje zorgt voor extra ondersteuning en dat je je stokken niet verliest. Sommige stokken hebben een anti-shock systeem. Dit biedt comfort en verkleint de kans op ongewenste trillingen. Handig wanneer je vlot wil stijgen en dalen. Andere stokken kennen een locksysteem. Dit vermindert de kans op blessures doordat de polsband loslaat wanneer je vast komt te zitten. Bijvoorbeeld wanneer je wandelstok tussen twee rotsblokken blijft steken.

Verlengd handvat

Wanneer je veel stijgt of daalt in de bergen is het niet prettig aldoor je stokken langer of korter te moeten maken. Zeker niet wanneer het koud is. Met een verlengd handvat kan je je wandelstokken hoger of lager vastpakken zonder je stok in lengte te verstellen. Superhandig!
Wanneer je gaat kamperen kan je je wandelstok in combinatie met een tarp of zeiltje ook gebruiken als tentstok. Ideaal voor de back to basics wandelaar of grammenjagers onder ons.

Wandelen met stokken in Nepal

De beste stokken om mee te wandelen

Je hebt wandelstokken in alle soorten en maten. Als beginnend wandelaar kan je het beste eerst onderzoeken of wandelen met stokken iets voor je is en gaan voor een iets voordeliger aluminium paar. Ben je een verfent hiker, dan zijn ook wandelstokken van titanium of carbon ook een goede keuze. Een aantal goede wandelstokken voor je op een rijtje.

De Forclaz MT100 Comfort is een voordelige aluminium wandelstok met een handgreep van schuim. Door middel van een draaisysteem is de stok in lengte verstelbaar. Het verlengde handvat is ideaal tijdens een wandeling met veel hoogteverschillen Je hoeft de stokken niet aldoor in lengte te verstellen, maar pakt de handgreep hoger of lager vast. Stokken worden geleverd per stuk.

De Quechua MT500 is een aluminium wandelstok met een handgreep van schuim. De stok is in lengte verstelbaar door middel van een kliksysteem. Het verlengde handvat is prettig tijdens hikes waarin je veel stijgt en daalt. De verstelbare polslus zorgt ervoor dat je hand altijd losjes in de lus rust. Stokken worden geleverd per stuk.

De lichtgewicht aluminium wandelstokken van Abbey hebben een rubberen handgreep en zijn voorzien van een verstelbare polslus. Je kunt de stokken in lengte verstellen door middel van een draaisysteem. Het anti-shock systeem minimaliseert de belasting van je gewrichten. De stokken zijn verkrijgbaar in twee kleuren en worden geleverd per paar.

De Leki Khumbu is een aluminium wandelstok van kwaliteit met een handgreep van kurk, die niet veel vocht opneemt en naar je hand gaat staan. De stokken zijn in lengte verstelbaar door middel van een kliksysteem. Door de zachte polslus rust de pols comfortabel in de lus en kan je de handgreep losjes vasthouden. Deze wandelstokken worden geleverd per paar.

Deze lichtgewicht carbon wandelstokken van Black Diamond hebben een schuimrubberen handgreep met verlangde handgreep. Door het inklapsysteem zijn de stokken zeer compact op te bergen en nemen ze weinig ruimte in beslag. Een mooie kwalitatieve set stokken voor de geoefende wandelaar. Leverbaar per paar.

Wandelen met stokken wandelstok A200 Forclaz, verlengd handvat, schuim handvat, 460 gr per paar
Wandelen met stokken MH500 Decathlonaluminium wandelstok, schuim handgree, verlengd handvat, kliksysteem, verstelbare handgreep, 480 gr per paar
Abbey wandelstokken rubberen handvat, verstelbare polslus
Wandelen met stokken Leki Khumbu aluminium stok, kurken handgreep, kliksysteem, 540 gr per paar
Wandelstokken Black Diamond
Wist je dat met wandelstokken ook heel hard kunt slaan? Handig wanneer er een eng dier, wilde hond of iets anders achter je aanzit. Multifunctioneel die wandelstokken!😁

Zonsopkomst Poonhill trekking Nepal

Hoe gebruik je wandelstokken?

Met wandelstokken heb je als het ware een paar extra benen. Ze bieden grip op glad en oneffen terrein, houden je in balans wanneer je een misstap begaat en ontlasten onder andere je knieën. Zeker wanneer je veel bagage draagt. Maar hoe gebruik je wandelstokken precies?

Eén ot twee wandelstokken

Wanneer je een dagwandeling of trekking maakt, neem je altijd twee wandelstokken mee. Zo blijft je lichaam in balans en voorkom je dat je scheef gaat lopen of je lichaam een verkeerde houding aanneemt. Let er bij aanschaf dus op of de stokken per stuk of per paar geleverd worden.

Polsband afstellen

Over het gebruik van de polsband zijn de meningen verdeeld. De een zegt dat het onveilig is, de ander zegt dat het juist comfort biedt. Ik gebruik mijn polsband meestal wel op makkelijke stukken. Op moeilijk stukken of bij veel klimmen en klauteren doe ik ze af omdat ze me dan in de weg zitten. Je zult er zelf gaandeweg achterkomen wat voor jou werkt. Mocht je ze gebruiken, dan breng je je hand vanaf onder door de lus richting de handgreep. Je pols rust in de lus en je houdt de handgreep losjes vast

Verhouding lichaam/wandelstok

Wanneer je wandelt met stokken komen je linkerarm en rechtervoet tegelijk naar voren, en andersom. Dus je armen en benen bewegen in tegengestelde richting. Je armen zijn daarbij in een hoek van 90 graden. Dit is comfortabel voor je lichaam en schouders. Wanneer je stijgt of daalt, kan je ook gebruik maken van de dubbeltechniek waarbij je beide stokken tegelijk voor je plaatst.

In lengte verstellen

Bij veel stijgen en dalen is het niet mogelijk om je armen altijd in een hoek van 90 graden te houden. Ga je stijgen? Maak dan je stokken iets korter. Ga je dalen, dan maak je ze iets langer. Wandelstokken met een verlengde handgreep kan je hoger of lager vastpakken zonder ze in lengte te verstellen. Dat is iets wat ik zelf wel erg handig vind.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.