Daar sta je dan. Met je kapotte rugzak aan de bagageband. Toen ik mijn heupband wilde dichtklikken, zag ik dat de gesp stuk was. Niets is vervelender dan een trekking maken met een backpack die stuk is. Vanaf dit moment hoorde de flight bag tot mijn standaard uitrusting. In dit blog de voordelen van een transporthoes én de beste flight bags op een rijtje.  

Wat is een flight bag?

Een flight bag, ook wel transporthoes, beschermhoes of regenhoes genoemd, is een rechthoekige tas die je om je backpack of rugzak doet en deze beschermt tegen van alles en nog wat. Vaak zijn flight bags voorzien van een rits en/of trekkoord. Ze zijn verkrijgbaar in diverse maten, zodat er altijd een passende is voor jouw rugtas. 

Waarom een flight bag handig is

1.) Beschermt gespen (buckles)

Een flight bag beschermt je backpack tijdens een vlucht of op de transportband van het vliegveld. Vaak wordt er op de luchthaven niet heel zorgvuldig met je bagage omgegaan (lees: er wordt flink mee gegooid). Je zult niet de eerste zijn met een kapotte strap, buckle of gesp, waardoor je je tas niet meer goed kunt afstellen.

2.) Beschermt inhoud

Naast dat een flight bag de tas zelf beschermt, beschermt het ook de inhoud van je rugzak. Een backpack is minder goed af te sluiten dan een koffer. Als een rugtas open raakt, verlies je spullen. De beschermhoes zorgt ervoor dat de spullen de zijvakken blijven zitten, of in ieder geval in de transporthoes. Prettig idee.

3.) Tas blijft schoon

Een flight bag houdt je rugzak mooi schoon en netjes tijdens het transport. Dit geldt niet alleen voor vluchten, maar ook tijdens stoffige of vieze bus- en treinreizen. In landen als India en Nepal ligt je bagage vaak op het dak van de bus. De ritjes op vaak onverharde wegen zorgen ervoor dat je tas er meteen tien jaar ouder uitziet… en de inhoud soms ook.

4.) Multifunctioneel

Een goede flight bag is multifunctioneel en dus ook waterdicht. Dit betekent dat de transporthoes naast beschermhoes ook als regenhoes en opbergtas fungeert. Dit betekent minder bagage meeslepen, en dus minder kilo’s. Vooral fijn als je het zelf draagt.

5.) Extra opbergruimte

Wanneer je tijdens een excursie of trekking niet al je bagage wilt meenemen, laat je je flight bag met overbodige spullen achter in het hotel. Wanneer je de beschermhoes afsluit met een TSA-cijferslotje, weet je zeker dat je spullen veilig achterblijven en niemand ermee aan de haal gaat. 

6.) Herken je rugtas 

Met een felgekleurde of opvallende flight bag herken je jouw tas direct wanneer deze van de transportband op het vliegveld rolt. Ook weet je meteen welke rugzak je moet hebben wanneer je bagage wordt uitgeladen na een lange bus of treinreis.

Tip: sluit je flightbag af met een TSA-cijferslotje wanneer je bagage achterlaat in het hotel tijdens de trekking. Spullen uit een niet afgesloten backpack zijn soms niet verzekerd.

Bagage op het dak van de bus in Nepal

Waarop letten aankoop flight bag?

1. Juiste inhoudsmaat 

Het klinkt logisch, maar koop het juiste formaat. Ik heb weleens een transporthoes gehad die aan de krappe kant was. Erg vervelend want in- en uitpakken kostte letterlijk energie. Let dus goed op de inhoudsmaat en zorg dat je voldoende ruimte hebt. Ook handig voor souvenirs op de terugweg.

2. Ritssluiting

Zorg voor een flight bag voorzien van ritssluiting. Een transporthoes in de vorm van een zak is niet handig. Wanneer je iets wilt pakken, moet je altijd je complete rugtas eruit halen. Met een rits kan je sneller bij je spullen. Daarnaast kan je twee ritsen samen afsluiten met een TSA-cijferslotje.

3. Afsluitbaar met cijferslot 

Het blijft altijd een beetje spannend, je bagage afgeven op het vliegveld. Met een TSA-cijferslotje. aan je tas is de kans kleiner dat je je tas beschadigd op de bagageband aantreft. De veiligheidsbeambte op het vliegveld kan je bagage controleren en je tas weer veilig afsluiten.

4. Opvallende of donkere kleur

Met een opvallende flight bag ben je beter zichtbaar in slecht weer. Daarnaast is de transporthoes herkenbaar op de bagageband van het vliegveld of in de soms chaos van het buitenlandse openbaar vervoer. Het voordeel van een donkere transporthoes is dat hij minder vies oogt.

5. Handgreep of schouderband

Een handgreep en/of schouderband aan je flight bag is reuzehandig. Zo hoef je je tas voor ieder klein loopje niet direct uit te pakken, maar kan je hem toch even snel verplaatsen. Wanneer je tas erg zwaar is, kan een schouderband handig zijn.

6. Gewicht en volume

Let bij aankoop goed op het materiaal. Aan een stevige en waterdichte stof heb je veel meer dan een dun hoesje. Maar je gaat natuurlijk geen flight bag van 0,7 tot 1 kg meenemen, want dat ding moet je ook meeslepen wanneer je hem niet gebruikt. Hetzelfde geldt voor het pakvolume. Hij moet niet onnodig veel plek innemen.

7. Waterdicht en trekkoord

Mocht je de flight bag ook als regenhoes gebruiken, let er dan op of het materiaal ook echt waterdicht is. Daarnaast is een aantrekkoord ook prettig. Zo kun je de regenhoes goed aansnoeren als hij om je tas heen zit (lees: je tas goed droog houden). Vooral prettig wanneer je hem op je rug draagt. 

Beste flight bags en regenhoezen

Er zit behoorlijk veel kwaliteitsverschil tussen de flight bags bescherm- en transporthoezen die er zijn. Ik zou voor een niet te zware, sterke, waterdichte versie gaan met ritssluiting. De beste flight bags voor je op een rijtje:

Fjällraven flight bag

Een mooie neutrale combihoes van Fjällräven. Deze beschermtas en regenhoes in één gebruik je tijdens al je backbackreizen. De hoes is gemaakt van 210D nylon en voorzien van twee handvatten, één aan de bovenkant en één aan de zijkant. Daarnaast is heeft hij een aansnoerkoord, bagagelabel en ritssluiting voor je TSA-cijferslotje. Verkrijgbaar in:

  • L: 90 tot 100 liter (350 gram)
  • M: 70 tot 85 liter (340 gram)
  • S: 50 tot 65 liter (330 gram)
Beste flight bag gesloten Fjallraven blauw Bever
Beste flight bag Fjallraven blauw Bever

Beefree flight bag

Deze Beefree flight bag, regenhoes en opbergtas is gemaakt van 420D nylon. Dit materiaal is sterker en lichter dan het veelgebruikte 210D of polyester. De hoes is voorzien van twee handgrepen, zodat je hem ook over je schouder kan dragen. De tas is heeft een trekkoord en ritssluiting die af te sluiten is met een TSA-cijferslotje. Verkrijgbaar in één maat:

  • 90 liter (539 gram)
Beste flight bag Beefree zwart
Beste flight bag gesloten Beefree zwart
Beefree opberghoesje

Radical Design flight bag

De Radical Design flight bag valt direct op wanneer hij van de transportband rolt.  De beschermhoes is waterdicht, voorzien van een sterke rits waar een TSA-cijferslotje aan kan. Ook is er een vakje voor adres- en persoonsgegevens. Gemaakt van het oerdegelijke Cordura 500 Gridforce nylon. Verkrijgbaar in twee kleuren en diverse maten:

  • XS: 65 liter (285 gram)
  • S: 85 liter (340 gram)
  • M: 105 liter (380 gram)
  • L: 140 liter (440 gram)
  • XL: 160 liter (460 gram)
Beste flight bag Bever Radical felgeel
Beste flight bag gesloten Bever Radical felgeel
Beste flight bag Radical Design zwart Bever

Sarhino Shield flight bag

De Sarhino Shield flight bag is een compacte en neutrale transport- en regenhoes. De beschermhoes is waterdicht, voorzien van een rits waar een TSA-cijferslotje aan kan. Een mooie bijkomstigheid is dat Sarhino (South African Rhino) zich inzet voor de bescherming van neushoorns in Zuid-Afrikaanse. Gemaakt van degelijke materiaal (210D polyester) en komt in een handig opbergzakje met handig draaghengsel. Verkrijgbaar in:

  • M: 50 tot 70 liter (230 gram)
Beste flight bag Sarhino zwart 50 tot 70 liter
Beste flight bag Sarhino zwart

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.