Een bushcraftweekend in Nederland. Het stond al een half jaar op de planning maar corona en een flesweigerende dochter gooiden roet in het eten. Afgelopen weekend was het zover. Lotje logeert bij haar nichtjes en papa en mama mogen een weekend weg. Voor het eerste sinds negen maanden. Alleen dat is al een feestje waard! 🎉 In de bossen bij Ommen brengen we een weekend buiten door: hout hakken, vuur maken, mokken blazen, navigeren, tarp opzetten, haringen maken, messen slijpen, touw maken en leren knopen. Buitenspelen 2.0. 

Verschil bushcraft en survival

In Ommen ontmoeten we Bas, de man die ons weekend begeleidt. Nadat we ons kamp hebben opgezet, verzamelen we bij het vuur. Zijn eerste vraag is, ‘Wat is het verschil tussen bushcraft en survival?’ Toevallig weet ik dat, want dat heb ik gelezen.😊 In het kort, survival is overleven en niet heel chill als je Bear Grylls niet bent. Bij bushcraft ga je soort van voorbereid op pad. Je leert vaardigheden die vallen onder overlevingstechnieken maar bevind je, in vergelijking met survival, in een luxe positie. Goed om te weten. Maandag gewoon weer aan het werk dus.😉

Bushcraftweekend-Ommen

De vijf C’s van bushcraft

Bushcraften is dus voorbereid op pad gaan. Bas spreekt over tien bushcraft C’s. Teveel voor één weekend, dus we zetten in op vijf. Fijn! Het is toch altijd prettig dat je naderhand iets onthoudt. 😉 Wanneer je deze vijf bushcraft C’s in acht neemt, kom je een heel eind: 

  • Cover (bedekken)
  • Container (bewaren)
  • Combustion (verbranden)
  • Cutting tools (snijgereedschap)
  • Cordage (touwwerk)

Tijdens het buscraftweekend in Nederland komen de vijf C’s op verschillende manieren aan bod. Zoals meerdere wegen naar Rome leiden, kun je ook hier op uiteenlopende manieren invulling aan geven. Afhankelijk van de mogelijkheden die je hebt en de situatie waarin je je bevindt.

Cutting tools

Het weekend is begonnen. Met een lekker kopje koffie en thee zitten we op boomstammen rond het vuur. De tarp boven ons hoofd beschermt ons tegen de elementen. Bas deelt messen en zagen uit die we dit weekend gebruiken. ‘Straks ga je vuur maken’, laat hij weten en vertelt welke houtsoorten geschikt zijn en waarom. Dan begint onze zoektocht in het bos. Terug in het kamp liggen er bijlen klaar waarmee we ons hout gaan kloven. Bas laat enkele mogelijkheden zien en dan mogen we zelf aan de slag. Best lastig. Maargoed, hoe vaak neem ik een bijl mee op reis.😉

Hout-kloven-bushcraftweekend-Extreme-Survival
Houtkrullen-snijden-bushcraftweekend-Extreme-Survival

Combustion

Van het gekloofde hout, snijden we met ons mes houtkrulletjes zo dun als papier. De basis voor het vuur. Een handjevol hebben we nodig, dus we zijn even zoet. Ondertussen laat Bas zien hoe je het vuur opbouwt. Wanneer we genoeg krullen hebben, zoeken we kleine takjes in het bos. Deze gebruiken we als de krullen vlam vatten. Als iedereen is voorbereid, deelt Bas magnesiumsticks uit. Even schrapen… et voila! Hoe leuk! En best eenvoudig. Ik ervaar een bescheiden gevoel van overwinning. 😊

Vuur-maken-bushcraftweekend-Extreme-Survival-Nederland
Brandend berkenschors

Cover

In de middag bouwen we een shelter. Het moet een plekje worden dat ons beschermt tegen invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld wind en kou. Niet te ruim want dan vervliegt de warmte. Hetzelfde idee als bij een slaapzak. Met tien personen zijn we binnen een half uur klaar. In je uppie werkt dat natuurlijk even anders. 😉 Onze shelter was uiteindelijk te groot en hoog, maar het idee is duidelijk. Een tak tegen de boom, de rest er tegenaan en mos en bladeren erop. In de shelter ligt ook een bedje van mos. Lekker warm én zacht. Moraal van het verhaal: een tijdrovende klus. Veel beter dus om voorbereid te zijn en een reddingsdeken bij je te hebben.

Reddingsdeken-bushcraftweekend
Shelter-bouwen-bushcraftweekend
Schuilplek-bushcraftweekend

Container

Water is een eerste levensbehoefte. Trek je er op uit, dan neem altijd iets mee waar je water in kan doen. Mocht je dat vergeten zijn of ben je je fles verloren, dan kunnen wij vanaf heden een mok voor je maken.😊 Hoe leuk! ‘s Avonds bij het vuur zitten we gezellig te kletsen, ervaringen uit te wisselen en kopjes te branden van boomstammetjes met kooltjes uit het vuur. Lekker mindful bezig zijn… en stiekem ook best wel trots op het resultaat.

Mindfulness-bushcraftweekend
Mok-blazen-bushcraftweekend
Mokken-maken-bushcraftweekend

Cordage

Touw kan je op allerlei manieren helpen. Bijvoorbeeld bij het maken van een hengel, het bouwen van een shelter of het vervangen van een kapotte veter. Tijdens het bushcraftweekend in Nederland leren we touw maken van brandnetels en wortels van bramenstruiken. Ook leren we verschillende knopen en knooptechnieken. Ideaal voor het bouwen van een shelter! Met slechts een paar touwen hang je eenvoudig je tarp en hangmat tussen twee bomen. Superleuk want op deze manier kan je echt licht op pad. Dat maakt het nóg leuker.

Touw-maken-van-brandnetel
Weegbree
Knopen-leren-bushcraftweekend

Bushcraftweekend in Nederland: afwisselend programma

Naast deze C’s kwamen er nog tal van andere zaken aan bod tijdens het bushcrafweekend in Ommen. Bijvoorbeeld navigeren met een kompas (Course, onderdeel van de tien C’s), vuur maken met vuursteen en slagijzer, messen slijpen, verschillende manieren om je tarp op te zetten, waaronder met wandelstokken (ideaal voor lichtgewicht hikes). Ook vertelt Bas over zijn uitrusting, deelt hij persoonlijke ervaringen en kunnen we alles vragen. Erg leerzaam. Ondertussen was de sfeer ongedwongen en gezellig.

Navigeren-bushcraftweekend-in-Nederland
Gebakken-eitje-bushcraftweekend-in-Nederland

Lekker eten tijdens bushcraftweekend in Nederland

Het eten tijdens het bushcraftweekend verdient een speciale alinea. Nu heb je natuurlijk extra trek wanneer je de hele dag buiten bent, maar Bas maakte ook van iedere maaltijd een feestje. Zaterdagavond stond er een heerlijke curry met verse groente en kip op het menu, zondagmorgen werden we gewekt door de geur van vers gebakken eitjes en spek en ‘s middags kregen we versgebakken brood met soep. Yumyum. Als je dan lekker op je boomstammetje rond het vuur zit, ben je gewoon een heel gelukkig mens.😊

Bon-appetit-bushcraftweekend
Ontbijt-buschraftweekend-Ommen
Pindakaas-en-hagelslag-bushcraftweekend
Vers-brood-bakken-bushcraftweekend-in-Nederland

Bushcraftweekend in Nederland: ja!

Vind je het leuk om buiten te zijn? Overlevingstechnieken te leren? En je meer bewust worden van de natuur? Dan raad ik een bushcraftweekend bij Extreme Survival zeker aan. Het is voor iedereen en alle leeftijden. Een mooie introductie op de wereld die bushcraft heet. Bedankt Bas! Wij hebben genoten.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.