Ken je dat? Die keuze tussen gevoel en verstand? Bij mij is deze vaak snel gemaakt. Verstandig? Dat denk ik niet. Maar het voelt vaak wel heel goed.😉 Mijn trip naar India was zo’n typisch gevalletje gevoel. Alle signalen wezen op een no-go (overvolle agenda, deadlines, verplichtingen) maar diep van binnen zei een stemmetje dat ik moest gaan. Hoe vaak krijg je de kans om een land per motor te ontdekken? Door de ogen van een local? Die ook nog eens jouw taal spreekt? Precies. Een buitenkansje. En je raadt het al… Ik had het voor geen goud willen missen.😁

Van elkaar leren

Raman en ik kennen elkaar van ons boerderijwerk in Australië. We hebben contact gehouden en besloten nu, vijf jaar later, samen te reizen. Dit keer in zijn moederland: India. Het doel van onze reis was om van elkaar te leren. We verschillen zo ongeveer in alle mogelijke opzichten dus dat leek ons tof. We spreken over ons leven, de cultuur waarin we zijn opgegroeid, religie, werk, liefde, reizen, toekomstplannen en nog heel veel meer. Het was intens, in sommige opzichten confronterend maar bovenal erg bijzonder. En het mooiste van alles, we lijken zoveel meer op elkaar dan dat we in eerste instantie dachten.

Levenslessen uit India

India gaf ons veel stof tot nadenken en het kost me tijd om alles te laten bezinken. Wie ben je? Waar sta je voor? En draag je dat ook uit? In hoeverre word je gevormd door (de verwachtingen binnen) je cultuur/omgeving? En hoe ga je met andersdenkenden om? Ik besef maar al te goed dat er geen pasklaar antwoord op deze vragen bestaat want in iedere context en situatie is dit antwoord anders. Toch denk ik dat het creëren van een stukje bewustwording hierover goed is. Het leven is veel minder zwart wit dan we vaak denken. Het is vooral grijs wanneer we maar de moeite nemen om met elkaar in gesprek te gaan en dingen leren zien vanuit elkaars referentiekader.

Amber Fort Jaipur India

Wil je meer weten over onze reis door India? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.