Levenslessen uit India

Ken je dat? Die keuze tussen gevoel en verstand? Bij mij is deze vaak snel gemaakt. Verstandig? Dat denk ik niet. Maar het voelt vaak wel heel goed. 😉 Mijn trip naar India was zo’n typisch gevalletje gevoel. Alle signalen wezen op een no-go (overvolle agenda, deadlines, verplichtingen) maar diep van binnen zei een stemmetje dat ik moest gaan. Hoe vaak krijg je de kans om een land per motor te ontdekken? Door de ogen van een local? Die ook nog eens jouw taal spreekt? Precies. Een buitenkansje. En je raadt het al… Ik had het voor geen goud willen missen. 🙂

Van elkaar leren

Raman en ik kennen elkaar van ons boerderijwerk in Australië. We hebben contact gehouden en besloten nu, vijf jaar later, samen te reizen. Dit keer in zijn moederland: India. Het doel van onze reis was om van elkaar te leren. We verschillen zo ongeveer in alle mogelijke opzichten dus dat leek ons tof. We spreken over ons leven, de cultuur waarin we zijn opgegroeid, religie, werk, liefde, reizen, toekomstplannen en nog heel veel meer. Het was intens, in sommige opzichten confronterend maar bovenal erg bijzonder. En het mooiste van alles, we lijken zoveel meer op elkaar dan dat we in eerste instantie dachten.

“God created our skin tones with beautiful variety, but all of our souls are the same colour.”

Levensles uit India

India gaf ons veel stof tot nadenken en het kost me tijd om alles te laten bezinken. Wie ben je? Waar sta je voor? En draag je dat ook uit? In hoeverre word je gevormd door (de verwachtingen binnen) je cultuur/omgeving? En hoe ga je met andersdenkenden om? Ik besef maar al te goed dat er geen pasklaar antwoord op deze vragen bestaat want in iedere context en situatie is dit antwoord anders. Toch denk ik dat het creëren van een stukje bewustwording hierover goed is. Het leven is veel minder zwart wit dan we vaak denken. Het is vooral grijs wanneer we maar de moeite nemen om met elkaar in gesprek te gaan en dingen leren zien vanuit elkaars referentiekader.

Ondertussen ben ik nog lekker aan het nagenieten van onze reis en m’n levenslessen uit India aan het overdenken. 😉 Ben je benieuwd wat we allemaal gezien en gedaan hebben tijdens onze trip? Binnenkort volgt de reisfilm. Houd het blog dus in de gaten.

 

8 gedachtes aan “Levenslessen uit India

 1. Gerard

  Paula, je bent al een bijzonder persoon vanaf dat ik je leerde kennen. Sinds die tijd ben je alleen maar gegroeid en gestegen in mijn bewondering.
  Ik kijk met belangstelling uit naar jouw reisfilm
  Groetjes, Gerard

 2. Anjansen

  Lieve Paula,

  Bijzondere ontmoetingen leiden naar vrijheid van geest en naar onbekende wegen. Wat een rijkdom!
  Vertelde je afgelopen jaar van mijn werk om naar Aruba te gaan..

  1 mei vertrek ik, wellicht nog een boodschap mee te geven aan mij…
  Dank voor je prachtige foto’s die we kunnen zien.
  Lieve groet, Angelique

  1. Paula

   Hi Angelique,

   Wauw wat gaaf! Dus toch. Wat ontzettend fijn voor je. Mijn boodschap zou zijn: geniet van alles wat je doet. Ik hoop tzt ook een beetje te mogen meegenieten/meegluren door jouw foto’s.

   Liefs

 3. Pingback: REISFILM | Motorrijden door India met een local | Wanderworld

 4. Pingback: VOORBEREIDING | Everest Base Camp trekking | Wanderworld

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: