De beste draagzak voor je kindje. Hoe vind je die? Lotje is inmiddels vier maanden en we nemen haar vaak mee. De eerste maanden deden we dat vooral in de draagdoek of kinderwagen. Voor een snelle boodschap (draagdoek) of een dagje uit (kinderwagen) was dit prima. Maar voor een meerdaagse wandeling hadden we andere wensen. Zodoende kwamen we terecht bij een draagconsulent. We boekten een consult, leerden alle ins en outs van het dragen en vonden de beste draagzak voor onze baby.

Wat is een draagconsulent?

Een draagconsulent is iemand die alles weet over het dragen van kinderen. Zowel baby’s als peuters. Ze heeft ervaring met dragen, vertelt welke mogelijkheden er zijn en laat zien welke draagzakken en -doeken er op de markt zijn. Tijdens een draagconsult leer je alles op het gebied van dragen afgestemd op jouw hulpvraag. Zo vind jij de beste draagzak voor jouw kindje. Wij boekten een draagconsult bij Ooiebeest in Heerenveen.

Ergonomisch dragen

Roosmarie start met het belang van ergonomisch dragen. Dit houdt in dat je je kindje met de juiste ondersteuning draagt. Hierbij houd je rekening met de natuurlijke houding van je kind. Dit betekent de knietjes opgetrokken (hoger dan de onderkant van de billetjes), de beentjes naar buiten geopend en het ruggetje bol. De armpjes heeft de baby dicht tegen zich aan en de handjes bij het gezicht: de kikker- of M-houding. Tegelijkertijd verdeel je het gewicht gelijkmatig over je eigen lichaam.

Passen met poppen

Tijdens het consult liggen twee draagzakken klaar om te passen. Roosmarie vertelt waar we op moeten letten, hoe we de draagzak kunnen afstellen en knopen en laat ons de verschillen ervaren. Tijdens het passen gebruiken we een pop die net zo groot is en net zoveel weegt als Lotje. Zo kunnen we ons volledig richten op de techniek zonder ons met haar bezig te hoeven houden. Wel zo prettig.

Waar let je op?

We verbazen ons over de hoeveelheid opties en mogelijkheden in draagzakwereld. De grootste verschillen zitten in het afstellen van de draagzak, het materiaal en het draagcomfort. Aangezien we beide dragen, moet hij voor ons beide lekker zitten. Wanneer we ‘even’ wisselen, willen we niet iedere keer de draagzak opnieuw afstellen. Daarnaast houden we van geen gedoe. Teveel stof en teveel opties (hoe vaak gebruik je dat?) laten we dus ook achterwege.

Beste draagzak: onze keuze

Onze keuze valt op de Storchenwiege. Deze half buckle (één gesp) is een mooie compromis tussen onze draagdoek en een full buckle (twee gespen) draagzak. Hij heeft één klikgesp bij de heup die gemakkelijk te verstellen is. De schouderbanden kunnen we eenvoudig knopen zonder deze te hoeven verstellen. Wel zo fijn omdat we beide dragen. De zak heeft geen dikke gewatteerde schouderbanden of gespen op je rug of in je zij. Dit maakt hem klein in volume en gemakkelijk mee te nemen (op reis). Het materiaal is licht, stevig en verkrijgbaar in diverse kleuren.

 • Licht
 • Compact
 • Natuurlijke look
 • Stevig en zacht materiaal
 • Gemakkelijk verstelbaar: één gesp
 • Eenvoudig te dragen door/wisselen tussen ons beide
 • Verkrijgbaar in diverse kleuren
 • Snel om/af te doen

Waarom een draagconsult

Ben je benieuwd of dragen iets voor jou is? Twijfel je tussen een draagdoek of draagzak? Of wil je weten of je goed draagt? De draagconsulent biedt uitkomst. Na het consult weet je:

 • wat ergonomisch dragen is;
 • welke manier van dragen bij jou past;
 • wat je op moet letten tijdens het dragen;
 • hoe je je draagzak afstelt (of draagdoek knoopt);
 • hoe je kindje er goed in zit

Ons draagconsult bij Ooiebeest was geheel vrijblijvend, afgestemd op onze hulpvraag en gaf ons de mogelijkheid te kiezen voor de beste draagzak voor Lotje.