Vandaag starten we Trekvogelpad etappe 1: Bergen aan Zee tot Alkmaar. Niet zo bijzonder zou je zeggen. Toch wel, want we lopen met Lotje (10 weken). Waar we normaal gesproken samen aan één rugzak genoeg hebben, is nu driekwart van de bagage voor ons prinsesje. Onder het motto: beter teveel dan te weinig, stappen we in de auto. Eenmaal op de snelweg seint een politieauto ons te volgen. Te zwaar beladen? Het valt mee, ze kunnen ‘slechts’ onze nummerplaat niet lezen. Polderklei noemen ze dat.🙈 Niet veel later rijden we Bergen aan Zee binnen. Let the adventure begin!

Trekvogelpad etappe 1: prachtige dag

Het is winter dus we parkeren onze auto (gratis) in Bergen aan Zee. Voor vertrek verschonen we nog snel even een luier, toppen we Lotje goed af en maken we de kinderwagen ready for take off. De route van vandaag start op het strand bij Bergen aan Zee. Het is prachtweer. De lucht is helderblauw en de zon is warm en fel. Als dit een voorbode is voor de komende 414 km, dan komt het allemaal goed.👌

Wil je het Trekvogelpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Trekvogelpad-bewegwijzering

Even opstarten

Van het strand lopen we richting duinen. De paadjes zijn prima te belopen totdat de bordjes ons het mulle zand in wijzen. Als klap op de vuurpijl volgen er ook nog wat flinke trappen… Heel handig met de kinderwagen haha. Gelukkig houden wij wel van een beetje survivallen. Lotje ligt ondertussen prinsheerlijk vanuit haar mandje toe te kijken hoe papa en mama lopen te zwoegen en zweten. 😅 De duinen zijn overigens prachtig. Er worden al veel vogels gespot. We passeren ook nog een aantal Schotse Hooglanders. Leuk!

Lunch Egmond aan de Hoef

In Egmond aan de Hoef plannen we onze middagpauze. Een knus duindorpje naast Egmond aan Zee. Omdat het winter is, lijkt bijna alles gesloten. Gelukkig brandt er nog licht in de snackbar. ‘Ni hao!’, begroeten we de Chinezen achter de balie. ‘Ni hao!’, roepen ze met een grote glimlach terug. Na een voeding, schone luier, frietje en warme chocolademelk pakken we de boel weer in. Fijn, dat altijd alles weer goedkomt.😃

Trekvogelpad-etappe-1-Bergen-aan-Zee-naar-Alkmaar

Onverwacht kerstdiner

Na een korte middagetappe door de polder lopen we Alkmaar binnen. Dit stuk moet in het voorjaar prachtig zijn met alle bloembollenvelden. We overnachten bij Vrienden op de fiets. Een fantastisch adres direct aan het pad. De vrouw des huizes geeft ons een warm onthaal. We krijgen meteen koffie, thee en koek. Ze vertelt dat twee van haar drie kerstgasten griep hadden, dus gisteren niet konden komen. Of wij mee willen eten? Dat slaan we niet af! Voor we het weten, dineren we bij het echtpaar aan tafel. Gezellig.

Op de valreep

Op de valreep scoren we om 21.00 ’s avonds nog een overnachtingsadres in De Rijp. Fijn! Anders hadden we morgen terug gemoeten. We wilden van tevoren niet teveel vastleggen omdat we niet wisten of Lotje het net zo leuk zou vinden als papa en mama. Meevaller! Nu kunnen we extra wandeldagen plannen. De familie waar we slapen had het gastenverblijf ter renovatie uitgeruimd. Toen ze hoorden dat we met een klein meisje kwamen, hebben ze de boel weer ingericht. Heerlijk, die gastvrijheid. Nog even doorwandelen dus.🙏

Trekvogelpad-etappe-1-duinen-Bergen-aan-Zee

Meer lezen over het Trekvogelpad (LAW 2)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

 

Wil je het Trekvogelpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.