Druk, werk, vakantie… onze wandelschoenen stonden alweer te lang onder de kapstok. De voorspellingen zijn ‘regen’, maar we wagen een gokje. Altijd fijn wanneer het dan de hele dag droog blijft. Vroeg in de morgen rijden we met de camper richting Otterlo. We gaan hem voor het eerst testen. Zin in! Het plan is om de auto in Otterlo te parkeren, met het openbaar vervoer naar Ede te reizen en dan terug naar Otterlo te lopen. Helaas rijdt de bus niet wegens wegwerkzaamheden. Dus change of plans… we rijden met de camper naar Ede en halen hem ’s middags weer op. Eerste puzzeltje weer gefixt.😉

Trekvogelpad etappe 15: op de Veluwe

Via het landelijk gebied rond Rhenen en Ede lopen we de Veluwe op, een groots vogel- en natuurgebied. Net als bij de Utrechtse Heuvelrug is de Veluwe ontstaan door het landijs dat in de voorlaatste ijstijd Nederland bereikte. Grote gletsjers stuwen de heuvels op. Na duizenden jaren erosie bleven daar heuvelruggen van over. Het hoogste punt ligt bij Arnhem (110m). Het hoogste punt van het Trekvogelpad bij Hoenderloo (80m).

Wil je het Trekvogelpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Trekvogelpad etappe 15 Ede tot Otterlo broodje eten in het bos
Trekvogelpad etappe 15 broodje eten in het bos
Trekvogelpad etappe 15 Ede tot Otterlo bewegwijzering
Trekvogelpad knuffel Arie is ook mee

Herfst in het bos

Vanaf station Ede lopen we eerst nog een paar kilometer naar de route. Deze start in het bos. De grond is bezaaid met een mooi tapijtje van herfstbladeren in de meest prachtige kleuren en het weer blijkt helemaal niet zo slecht dus we gaan goed van start. Voor Lotje is het weer even wennen om zolang in de kar te zitten (lees: vast te zitten). Dat vindt ze in het begin nooit zo leuk, maar hoe langer we wandelen hoe meer ze zich overgeeft. Het codewoord is ‘mandarijntje’. Met een zak oranje appeltjes op zak gaat het vaak wel goed.
Trekvogelpad etappe 15 Ede tot Otterlo leuke paadjes over de hei
Trekvogelpad etappe 15 Ede tot Otterlo Herfst in het bos
Trekvogelpad etappe 15 even knuffelen

Trekvogelpad etappe 15: Planken Wambuis

Na een wandeling door het bos en over de Ginkelsche heide komen we bij Boerderij Mossel. Leuk plekje! We stoppen voor een lekker bakkie en broodje en Lotje kan er leuk spelen dus we blijven iets langer dan gepland. Na onze uitgebreide pitstop lopen we verder door natuurreservaat Planken Wambuis dat grotendeels begroeid is met bos en heide. (De naam komt van de oorspronkelijk houten herberg die hier stond. Deze zou op een doodskist lijken. Een ‘planken wambuis’ is dus een ander (Veluws) woord voor doodskist.) Een groot deel van Planken Wambuis is rustgebied voor wild. Ook broeden er zeldzame vogels: nachtzwaluw, draaihals, duinpieper, tapuit, roodborsttapuit en raaf.
Trekvogelpad etappe 15 Ede naar Otterlo luchen De Mossel
Trekvogelpad etappe 15 Ede tot Otterlo Operation Market Garden
Trekvogelpad etappe 15 Hiking family

Op zoek naar een slaapplek

Omdat we vanmorgen pas rond 12.00 uur begonnen, begint het al vroeg donker te worden. Prachtig. De mist hangt als een sluier over de heide die nog steeds een beetje paars gloeit. Na de kar nog over een paar zandverstuivingen te hebben voortgesleept, lopen we langzaam het bewoonde gebied weer in. In Otterlo pakken we de bus naar Ede. Vanuit daar rijden we met de camper naar Hoenderloo, het eindstation van morgen. Onze eerste nacht brengen we door op een rustige parkeerplaats. (De tweede plek, want bij de eerste parkeerplaats zijn we weggestuurd.🙈) Gezellig koken in ons busje, het bed testen en kijken hoe Lotje het vindt. Ging top! Drie blije mensen.
Trekvogelpad etappe 15 Ede tot Otterlo zandverstuivingen
Trekvogelpad etappe 15 Ede tot Otterlo paddestoelen aan de boom
Trekvogelpad etappe 15 Ede tot Otterlo mooie avond op de heide

Meer lezen over het Trekvogelpad (LAW2)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

 

Wil je het Trekvogelpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.