Na drie maanden veel te veel achter de computer te hebben gezeten, moet ik (van mezelf) naar buiten. We besluiten Trekvogelpad etappe 12 en 13 te lopen. Even uitwaaien. Met een overnachting bij Vrienden op de fiets, kunnen we weer twee dagen genieten. Omdat we met de trein erg lang onderweg zouden zijn, kiezen we er dit keer voor om met de auto naar Rhenen te rijden. Vanuit daar pakken we de trein naar Maarn en lopen we in twee dagen terug.

Oorpijn

In Maarn ga ik eerst nog even langs de DA. Ik heb oorpijn. Met een Diclofenac achter de kiezen, gaat het weer aardig. Na 13.00 uur gaan we van start. We lopen onder het spoor door meteen de bossen in. Mooi wonen daar! 🙂 Richting Doorn is het praktisch allemaal bos. Mooi. We zien o.a. een grote bonte specht, pimpelmeesjes, koolmeesjes, zanglijsters, merels, vinkjes en een roodborstje. In Doorn lopen we kort door de bebouwing waarna we de weilanden in lopen. Daar zien we een buizerd, veldleeuwerik en zilverreiger.

Softijsje in Langbroek

Het eerstvolgende dorpje is Langbroek. Hoewel het dorp uitgestorven lijkt, staat er een rij voor de ijswinkel. Dat moet goed zijn. Het is Lotjes allereerste softijsje en ze vindt hem superlekker, maar spelen met het lepeltje is eigenlijk nog veel leuker. Hoewel de zon schijnt, is het nog behoorlijk fris buiten. Niet zo gek begin april. Wanneer we verder lopen passeren we een aantal mooie landhuizen: Sandenburg, Walenburg en Groenensteijn. In de sloot zwemmen eenden, meerkoetjes en waterhoentjes. Het verbaast me hoe mooi de omgeving is. En wat een prachtige oude huizen!

Trekvogelpad etappe 12 Bezemstelenbos

Na landhuis Groenesteyn lopen we langs een knaloranje varken en gele knotbomen richting ‘bezemstelenbos’. Het essenhout is hier vanaf de 10de eeuw aangeplant en de takken lopen snel uit wanneer ze zijn gesnoeid. Ze gebruiken het voor bezemstelen, bonenstaken en brandhout. De stronken, die na tientallen jaren een omtrek van ruim twee meter krijgen, hebben een bijzondere natuurwaarde. Er groeien zeldzame mossen en zijn rijk aan vogels. Tussen de takken, zien we een hermelijntje kruipen. Grappig, deze had ik nog nooit in het echt gezien.

Kaasboerderij

Over de landweggetjes lopen we verder richting Darthuizen en Leersum. Hier slapen we op een kaasboerderij. We worden hartelijk ontvangen door de opa en oma van 13 kleinkinderen. Dit betekent een speelparadijs voor Lotje. Ze zit meteen op een speelgoedtrekker, krijgt een beker met limonade en een lekker koekje. Zij blij, wij blij. Na een fijne douche, een goede maaltijd en ’s avonds een kopje koffie met de gastheer en gastvrouw. Dan kruipen we op ons nest in. Morgen vroeg op.

Meer lezen over het Trekvogelpad? Of andere wandelroutes in Nederland? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Trekvogelpad (LAW 2):

Pieterpad (LAW 9):

Tips:

  • Met een Weekend Vrij abonnement van de NS reis je onbeperkt heen en terug naar de plek van bestemming voor € 34,- per maand.
  • Schaf het Trekvogelpadboekje aan. Hiermee beschik je over alle informatie die je nodig hebt om de route onbezorgd te lopen.