Om 07.00 uur horen we gestommel in de Deryan. De tent gaat van links naar rechts. Niet veel later, komen daar ook geluidjes bij, ‘ta ta ta.’ De koningin is wakker. Dat betekent dat ook aan onze nachtrust een einde is gekomen. Snel de boel inpakken, een kop koffie en thee en dan naar beneden voor het ontbijt. Ik spiek nog snel even tussen de gordijntjes door. Jaaah, mooi weer! Vandaag staat Trekvogelpad etappe 10 op het programma. Dat gaat wel lukken zo.

Trekvogelpad etappe 10: wat een ontbijt

Fruitsalade, yoghurt, een eitje, broodjes, croissants, crackers, verschillende kazen, verse juice… Alles wat je je kunt bedenken, staat er. Het raakt me om te zien hoe hard ze haar best heeft gedaan. Ze had ook een paar boterhammen kunnen klaarleggen, dat was ook goed geweest. Ondertussen speelt Lotje met Nelson. Wanneer het hondje uit enthousiasme haar gezicht blijft aflikken, is ze er wel een beetje klaar mee. Met een goed gevulde maag nemen we afscheid van Nelson en z’n baasje.

Trekvogelpad etappe 10 uitgebreid ontbijt in Baarn
Trekvogelpad etappe 10, zonnestralen tussen de bomen

Mystiek

Wandelend over een roodbruin bladerentapijt verlaten we Baarn. Het kompas wijst richting Lage Vuursche. Het vochtige bos in combinatie met het ochtendzonnetje zorgt voor een visueel spektakel. De bomen: donker, koud en nat. De zon: licht, warm en droog. Op de nog enkele bladeren aan de boom, liggen regendruppels die zich overgeven aan de zwaartekracht. Ik verbaas me over hoe mooi het bos op dit moment is. Het heeft iets mystieks.

Trekvogelpad etappe 10, vogels luisteren op een rood bladerentapijt in het bos
Trekvogelpad etappe 10, eten en drinken onderweg
Trekvogelpad etappe 10, pitstop

Trekvogelpad etappe 10: in de tuin van Bea

In de achtertuin van tante Bea stoppen we voor een koffie to go. We halen Lotje uit de kar. Het arme kind bibbert helemaal dus we laten haar een stukje lopen. Een beetje lichaamsbeweging is op dit moment het beste. Dan geven we haar even wat warme thee, fruit en een broodje om de kachel op te stoken. Eenmaal opgeladen, pakken we Lotje nog beter in en verlaten we Lage Vuursche via kasteel Drakensteyn waar prinses Beatrix woont.

Trekvogelpad etappe 10, Lotje opwarmen bos
Trekvogelpad etappe 10, koffie met lieve Lotje
Trekvogelpad etappe 10, koffie en thee to go Lage Vuursche

Soester Duinen

Via landgoed Pijnenburg en landgoed Op Hees lopen we naar de Soester Duinen. Een grote zandvlakte die is ontstaan door overbeweiding van de heide met schapen. Om het zand te stoppen, werden er rond 1900 bomen geplant op de Utrechtse Heuvelrug. Tegenwoordig wordt de zandverschuiving gezien als een zeldzaam leefmilieu dat behouden moet worden. Het zand wordt één keer per jaar verplaatst van de Noordoosthoek naar de Zuidwesthoek.

Trekvogelpad etappe 10, Soester Duinen
Trekvogelpad etappe 10, waterplas reflectie bomen

Nationaal Militair Museum

Wanneer we de bossen en Soester Duinen achter ons laten, lopen we langs het Militair Museum en over de landingsbaan van voormalig vliegveld Soesterberg. Het regent inmiddels behoorlijk dus de poncho’s komen goed van pas. Ik trek het ellendige ding meteen stuk en baal ervan dat ik weer een stuk zinloos plastic de wereld in geholpen heb. Ik beloof mezelf plechtig om vanaf heden gewoon standaard mijn regenjas mee te nemen.

Trekvogelpad etappe 10, ingang vliegbasis Soesterberg
Trekvogelpad etappe 10, sneu plastic die poncho's

Gastvrijheid Trekvogelpad etappe 10

In Soesterberg slapen we bij Vrienden op de fiets. Sjoerd en Victoria hebben de hele bovenverdieping van hun veel te mooie huis voor ons beschikbaar gesteld, inclusief eigen fitnessruimte, douche en toilet. Ook mogen we mee-eten want Sjoerd heeft lekker (en veel) gekookt. JP schept drie keer op. Ik krijg spontaan Manaslu flashbacks. We drinken een wijntje en kletsen Corona proof aan de drie meter lange keukentafel. Om 22.30 uur kruipen we onder de wol. Trekvogelpad etappe 10, je was een cadeautje.

Trekvogelpad etappe 10, Nationaal Militair Museum, NMM Soesterberg

Meer lezen over het Trekvogelpad (LAW2)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Onmisbaar tijdens het Trekvogelpad: het routeboekje.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.