We horen gestommel achterin de camper. Nieuwsgierig steekt JP zijn hoofd vanaf het bovenbed naar beneden. ‘Moet je kijken’, lacht hij, terwijl hij weer omhoog komt. Dus ook ik steek mijn hoofd door de opening van het dak. Staat ons kleine schatje met haar slaapkoppie over de achterbank te gluren met een glimlach van oor tot oor. Leuk! Zijn jullie er ook weer, lijkt ze te willen zeggen. Ik heb er zin in!
Trekvogelpad etappe 16 Otterlo naar Hoenderloo door Nationaal Park Hoge Veluwe
Trekvogelpad etappe 16 wandelen met mama

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Na een gevuld havermoutpapje parkeren we de camper bij de bushalte in Hoederloo. We nemen de bus naar Otterlo om daar Trekvogelpad etappe 16 te starten, die begint bij Nationaal Park De Hoge Veluwe. Samen met het Kröller Müller Museum één van de best bezochte attracties van Nederland. We moeten er wel even voor in onze buidel tasten met een entree van € 11,- per persoon, maar het is de moeite waard. 😉 Loofbos, naaldbos en gemengd bos wisselen elkaar af. We wandelen over heide, gras en zandverstuivingen, maar ook langs vennen en plassen. ‘Buitenlands’ mooi.
Trekvogelpad etappe 16 Otterlo naan Hoenderloo
Trekvogelpad etappe 15 Ede tot Otterlo Herfst in het bos

Kröller Müller Museum

In de jaren 1909 tot 1921 kocht de steenrijke familie Kröller Müller een verzameling landgoederen en grond. Anton Kröller voegde deze samen tot een jachtgebied, zette er een hek omheen en rukte wild aan. Helene Müller besloot er haar kunstcollectie tentoon te stellen. In de 1e wereldoorlog bereikte hun rijkdom het hoogtepunt, maar de crisis rond 1930 betekende hun ondergang. Zo schonk Helene haar kunstcollectie in 1928 aan de staat op voorwaarde dat ze er een museum voor zouden bouwen en zij op jachtslot Sint-Hubertus mochten blijven wonen. Het Kröller Müller Museum bezit een wereldberoemde collectie beeldende kunst van de 19e en 20ste eeuw.
Trekvogelpad etappe 16 Knuffelen met papa
Trekvogelpad etappe 16 Scheuren met de kar door het bos

Trekvogelpad etappe 16: broodje snotterbel

Ook vandaag lunchen we met een lekker broodje pindakaas op een bankje in het bos. Het is zo leuk om het kleine meid te zien genieten. Ze geeft iedere dag een gouden randje. Alles is nieuw, leuk, spannend, te gek. Ze kijkt nooit waar ze loopt en struikelt over iedere boomwortel, eet boterham met zand en snotterbellen… maar het maakt allemaal niks uit. Smelt!
Trekvogelpad etappe 16 Broodje pindakaas in het bos
Trekvogelpad etappe 16 Jachtslot Sint Hubertus

Trekvogelpad etappe 16: prachtetappe!

De route door het park is prachtig vandaag. Mooie kleine kronkelpaadjes door het bos, trappen op en af, goede markering en mooie herfstkleuren. Genieten. Via een mooi vlonderpad lopen we richting jachtslot Sint-Hubertus, waar Anton en Helene hebben gewoond. De bekende architect Berlage heeft het voor hen ontworpen, tot het bestek en linnengoed aan toe. In het ontwerp is steeds de legende van Sint-Hubertus verwerkt: een wrede jager die werd bekeerd toen hij een edelhert met een brandend kruis in het gewei zag. De plattegrond van het slot heeft dan ook de vorm van een gewei en de toren symboliseert het kruis daarin. We drinken er een bakkie (goede koffie volgens JP) en delen een worteltaartje. Lotje ligt ondertussen alweer lang en breed te slapen in de kar.
Trekvogelpad etappe 16 Otterlo tot Hoenderloo herfst in Nationaal Park Hoge Veluwe
Trekvogelpad etappe 16 Otterlo tot Hoenderloo Jachtslot Sint Hubertus
Trekvogelpad etappe 16 Koffie, thee en worteltaart

Slapen in Hoenderloo

Aan het einde van de dag slenteren we het park weer uit. In Hoenderloo eten we een tomatensoepje bij de brasserie tegenover de uitgang van het park en rijden daarna met de camper richting Loenen. Na een frietje van de plaatselijke snackbar kruipen we onder de wol. Slapen doen we vannacht op de parkeerplaats van een sportterrein. Lekker rustig. Om 20.00 uur zijn de luikjes dicht.😴🐑🐑🐑
Trekvogelpad etappe 16 JP en Paula
Trekvogelpad etappe 16 paddestoelen in het bos

Meer lezen over het Trekvogelpad (LAW2)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Onmisbaar tijdens het Trekvogelpad: het routeboekje.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.