Porto, Lissabon of Faro? Deze vraag stelden wij onszelf nadat we besloten naar Portugal te gaan. En heel eerlijk, we kwamen er niet uit. Dan maar alle drie… Gewoon omdat het kan. Een treinreis van Porto naar Lissabon en van Lissabon naar Faro. Drie totaal verschillende werelden, ieder uniek op hun beurt. Ik begrijp maar al te goed dat niet iedereen deze luxe heeft. Daarom een korte beschrijving van de drie Portugese steden. Handig als je moet kiezen.

Stedentrip Portugal: romantisch Porto

Als ik aan Porto terugdenk, zie ik smalle straatjes, gekleurde huisjes en knusse eettentjes. Het stikt er van kleinschalige restaurants met biologische maaltijden voor een vriendschappelijk prijsje. Op werkelijk iedere hoek van de straat vind je overheerlijke smoothie bowls, pasteitjes en rijkelijk belegde broodjes. Daarnaast kenmerkt de stad zich door de vele kerken, portschepen, oranje daken en met keramieken siertegels (azulejos) beklede huizen. Kortom: Porto is knus en wij zijn fan! Dit sfeervolle stadje in het noorden van Portugal is kleinschalig en dus prima te voet te verkennen, overzichtelijk en niet duur. In een paar dagen zien we de hoogtepunten.

Porto-Lissabon-of-Faro.-Porto-portschepen-in-rivier-de-Douro

Citytrip Portugal: bruisend Lissabon

Lissabon leeft. Er is veel te doen dus je vermaakt je al snel vijf dagen. Afstanden zijn groter dan in Porto en Faro dus metro en tram zijn je beste vrienden. Fijne terrassen, lekkere drankjes en goed eten vind je overal. Rondslenteren doe je in de gezellige wijk Alfama, het oudste deel van de stad, met ontelbaar veel steile en smalle straatjes. Ook vind je hier veel restaurantjes en (souvenir)winkeltjes. Kasteel São Jorge trakteert je op een prachtig uitzicht over de stad en rivier de Taag. Een ritje met tram 28 is een attractie op zich. Prijzen liggen hoger dan in Porto en Faro. Eerder uitgekeken? In de omgeving is genoeg te zien. Bezoek bijvoorbeeld het stadje Sintra met haar prachtige paleizen.

Porto-Lissabon-of-Faro.-Lissabon-uitzicht-vanaf-Kasteel-São-Jorge

Stedenreis Portugal: sereen Faro

Witgeschilderde gebouwen, verlaten kasseienstraten, sinaasappelbomen en kerken. Oftewel, Faro. Dit vredige stadje bezoek je vooral voor je rust of als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Algarve (Albufeira 40 minuten per trein). De stad zelf kent geen strand maar Praia de Faro (25 min per bus) is een goede optie of het verlaten zandstrand van Ilha Deserta (15 min per speedboot of 45 min per catamaran). Het mooie aan Faro is dat niemand er haast lijkt te hebben. Fijn. Het prachtige witte centrum is een oase van rust en alles is op loopafstand. Veel terrassen, een heerlijk klimaat en vriendelijke prijsjes zijn me het meest bijgebleven. Bezoek je alleen Faro? Dan is een weekend voldoende.

Wil je Porto, Lissabon of Faro bezoeken, maar ben je er nog niet helemaal uit hoe? Misschien vind je het blog Treinreis door Portugal: Porto, Lissabon en Faro interessant.

Porto-Lissabon-of-Faro.-De-witte-straten-van-Faro

Ben je er al uit? Porto, Lissabon of Faro?

en je er al uit? Porto, Lissabon of Faro? De steden zijn niet te vergelijken dus de keuze is totaal afhankelijk van jouw wensen. Voor iintimiteit kies je Porto, voor een meer bruisende bestemming kies je Lissabon en naar Faro ga je voor rust en ontspanning. Uiteraard ligt het er ook aan hoeveel tijd je hebt. Voor Porto en Faro heb je aan een weekend voldoende. InLissabon is meer te doen en beleven waardoor je je er langer vermaakt. Een combinatie van steden is ook een optie. Net als wij, met de trein bijvoorbeeld. Superleuk!

Op vakantie naar Portugal?

Heb je zin in een reis naar Portugal? Deze tips helpen je verder.

Plan je reis

  • Boek je vliegticket, bijvoorbeeld via Skyscanner, Tix.nl of KLM.
  • Boek je treintickets ter plekke of huur je auto via Sunny Cars. Het enige autoverhuurbedrijf waar de standaard verhuur écht all inclusive is. Dus geen vervelende verrassingen achteraf.
  • Ga je liever georganiseerd? Boek je volledig verzorgde vakantie bij betrouwbare reisaanbieders zoals Tui of SRC.
  • Sluit een goede reisverzekering af

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.